Skip to main content

Σοφόν το ασαφές : Το αποτύπωμα των επιλογών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο

EUROKINISI

Δεν είναι ακόμα η ώρα για κάποιο ξέσπασμα της αγοράς προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, υποστήριξε το αποτύπωμα της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών, τουλάχιστον ως τις 16:30 που αποφασίσαμε να γράψουμε κάποιες παρατηρήσεις. Γιατί ως τότε όλα ήταν «λίγα». Από τον τζίρο, είτε από τη διάθεση των συναλλασσόμενων να κάνουν κάποιες κινήσεις με σχετική βαρύτητα αναφορικά με τις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών που τους ενδιαφέρουν, είτε από την πλευρά των ορίων εντός των οποίων θεωρούσαν πως άξιζε να κινήσουν τους βασικούς δείκτες. Ο Γ.Δ., με ανώτερο τις 1.098,87 μονάδες και κατώτερο τις 1.088,98, είχε χονδρικά εύρος διακύμανσης 10 μονάδων. Ενώ ο τζίρος έπιασε τα 60 εκατ. ευρώ στις 16:35.

Για την ώρα, το αν θα ξεσπάσει ανοδικά ή πτωτικά ο μέσος όρος εξαρτάται από την κατάληξη των μαχών που ισχύουν για τις αποτιμήσεις των ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΒΙΟ και ΕΛΧΑ, παρά για τα τραπεζικά blue chips. Το φαινόμενο της κατοχύρωσης κερδών με ταυτόχρονη τοποθέτησή τους σε άλλες μετοχές του 25άρη συνεχίζεται μεν, αλλά με σημάδια εκτόνωσης της έντασης που το διέκρινε στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Όσο για τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης χθες, τα πράγματα ήταν ζόρικα, αφού στις 20 με άνοδο, προς το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης βρέθηκαν πέντε και με αξιόλογα κέρδη μόνο οι ΦΡΛΚ και CENER.

Για δε τις τράπεζες, η JP Morgan σημείωσε: «Μετά το ταξίδι μας στην Ελλάδα επιστρέψαμε με πολύ θετικές εντυπώσεις για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χάρη στην υψηλή λειτουργική μόχλευσή τους, που οφείλεται στα μεγαλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), στη συνεχή βελτίωση των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά και τη χρηστή διαχείριση του κόστους». Είναι παράλληλα γνωστό πως περιέλαβαν την ΕΤΕ στις κορυφαίες επιλογές τους για το 2024, με αποτέλεσμα κάθε μεγάλος επενδυτικός οίκος να έχει υιοθετήσει από μια τράπεζα του 25άρη ως εκείνη με τη μεγαλύτερη απόδοση. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.

Τεχνικό θέμα για ψαγμένους αποκλειστικά: Η θετική άποψη των γιγάντων της επενδυτικής βιομηχανίας για πολλές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κρύβεται στις πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών της Morgan Stanley. Μετρώντας το βραχυπρόθεσμο προθεσμιακό spread (τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου τριών μηνών και του σημείου που το βλέπουν οι επενδυτές σε 18 μήνες) είδαν πως παραμένει περίπου σταθερό για την Ευρωζώνη μετά την πτώση του τον Ιανουάριο. Συνεπώς, μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί πολύ για τον οικονομικό αντίκτυπο.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου

Μία αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς που να μην τη θεωρήσουν ανάξια λόγου διαχρονικά δεν έχει καταφέρει να προτείνει το αρμόδιο υπουργείο. Όσο και να προσπαθούν οι πολιτικά υπεύθυνοι να πείσουν πως τα κριτήρια και οι μέθοδοι για τον έλεγχο της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου των διδασκάλων των νέων Ελλήνων είναι αντικειμενικά και ακίνδυνα για τους αξιολογούμενους, φαίνεται ότι τελικά κάνουν μια τρύπα στο νερό. Το δικαίωμα της αξιολόγησης των αποφάσεων του υπουργείου το διατηρούν και το ασκούν οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα με μονοσήμαντη κατεύθυνση. Τις αναλύουν, τις κρίνουν και… τις απορρίπτουν συστηματικά. Με αυτόν τον τρόπο έχει αναπτυχθεί μια αξιοθαύμαστη συνεργασία, της οποίας τα λαμπρά αποτελέσματα απολαμβάνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Όποιος διαφωνεί με όσα αναφέραμε ας μνημονεύσει μια πρόταση για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που έτυχε θετικής ή ουδέτερης υποδοχής. Και μη φορτώσετε αυτήν την κατάσταση στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κόντρα αυτή υπάρχει στο DNA της εκπαιδευτικής κοινότητας από το 1960!