Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές της εικόνας της αγοράς στο τρίωρο ή στο τετράωρο σε καθημερινή βάση. Γιατί προσφέρουν την δυνατότητα σύγκρισης των ρυθμών των συναλλαγών από μέρα σε μέρα. Η στήλη είναι σαφές πως είναι χρονίως ερωτευμένη με το ρεπορτάζ των αγορών αξιών. Γι’ αυτό προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις ανάγκες των τακτικών αναγνωστών που είναι ενεργοί επαγγελματίες και συνεπώς δεν μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των αποτιμήσεων στο ταμπλό όπως εμείς. Αλλά χρειάζονται την πληροφόρηση για το ενδιαφέρον όσων έχουν ως επάγγελμα τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση των ελληνικών αξιών και όχι μόνο.
Στις 14:30 ο τζίρος ήταν πάνω από τα 67 εκατ. ευρώ και δεν θα τον χαρακτηρίζαμε ξεχωριστό, με τον Γ.Δ. στις 1.084 μονάδες (-0,87%), ενώ οι μεταβολές των FTSE 25 και ΔΤΡ ήταν -1,5% και -2,32% αντίστοιχα. Ένα τέταρτο νωρίτερα η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών είχε απειλήσει για τα χειρότερα, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί οριακά κάτω των 1.080 μονάδων. Αλλά όπως φάνηκε στο τετράωρο, αμέσως μετά η εικόνα βελτιώθηκε. Σημειώσατε ότι η Αθήνα, σύμφωνα με τη στήλη και ορισμένους ακόμα αισιόδοξους με εντελώς επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις αναλυτές, επί αρκετές εβδομάδες είχε πορεία που τη διαμόρφωναν κριτήρια άσχετα από τους φόβους και τις προσδοκίες για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια.
Χθες, πάντως, υπήρξε η αίσθηση πως έβλεπαν οι εδώ τις κινήσεις των ομολόγων τους στα άλλα χρηματιστήρια του ευρώ. Άρα και στην τρέχουσα φάση η διόρθωση που σχετίζεται με την ενθυλάκωση κερδών από την πρόσφατη ανοδική αλυσίδα έχει το δικαίωμα της ύπαρξης ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις στις υπόλοιπες αγορές του ευρώ. Ώρα να περιγράψουμε και τη συνομιλία των εγχωρίων traders με τους ισχυρούς θεσμικούς. Για τους φίλτατους traders η διατήρηση της αγοράς πάνω από τις 1.080 μονάδες θα ήταν μια στατιστικού τύπου εγγύηση και το πέρασμα στις 1.079,73 με άμεση αντίδραση μετά ήταν το κλείσιμο του ματιού των ξένων θεσμικών προς όλους όσοι με την συμμετοχή τους προσθέτουν βάθος στη διαπραγμάτευση.
Αποτυπώνουν στην πραγματικότητα με πάθος την προσδοκία των υγιώς σκεπτόμενων εγχώριων παραγόντων πως η ελληνική οικονομία βαδίζει εκεί που της αξίζει βάσει των προσόντων που διαθέτει η χώρα, αφήνοντας πίσω την κακοδαιμονία της. Αν κρίνουμε από το φαινόμενο να εμφανιστούν στις 15:50 οι 1.093,4 μονάδες με κλείσιμο προχθές στις 1.093,97, η συνομιλία των ξένων θεσμικών με τους traders ήταν ειλικρινής και γι’ αυτό θα έχει αίσια συνέχεια. Μεταξύ των traders απολαυστικά, το επίπεδο των 1.093 ξεγέλασε. Καθώς υποσχόταν επιστροφή στις 1.100 και την πάτησαν αρκετοί. Ψιλά γράμματα που αφορούν ελάχιστους.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Καψούρα για τους νέους…
Μπορεί να ήταν αφελές ή μπορεί να έγινε κατόπιν υπόδειξης. Όπως και να προκλήθηκε, όμως, κατατέθηκε και χρειαζόταν μια μικρή διεύρυνση για να γίνει ένα από τα κρισιμότερα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν αυτήν την εποχή σε κάθε υποψήφιο πρωθυπουργό της χώρας. Ο όρος ηχεί αρκετά χυδαίος, αλλά είναι ακριβής όσον αφορά τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην αγάπη και το συναίσθημα που επικρατεί μεταξύ ατόμων που βρίσκονται εντός του σύμπαντος του έρωτά τους. Το πάθος και η δύναμη της καψούρας, που είναι άλλωστε θνησιγενής, μπορεί να δώσει υπερφυσικές δυνάμεις και καθίσταται ενίοτε η μήτρα καταστροφικών και απόλυτων αντιλήψεων για τα ισχύοντα προσόντα του αντικειμένου του έρωτος. Ωστόσο, για μια χώρα γονατισμένη από αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές και σειρά μνημονίων που προκάλεσε ο έρωτας προς την εξουσία όσων αισθάνθηκαν ότι μπορούσαν με ψεύτικες υποσχέσεις να διεκδικήσουν την διακυβέρνησή της, μόνο η καψούρα για τους νέους μπορεί να την προστατέψει στο αποδειγμένα σκληρό, παγκόσμια αβέβαιο, μέλλον.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης