Στα διεθνή
Μικτά μηνύματα ως τώρα ακόμα και από την εικόνα των ασιατικών συναλλαγών
· Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πρώτη συνάντηση με τους Κινέζους ομολόγους τους μετά το δράμα της κατασκοπείας των μπαλονιών, οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να ορίσει την Λάελ Μπρέιναρντ ως κορυφαία οικονομική σύμβουλο.
· Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας. Το Ενεργειακό Φόρουμ του Όσλο ξεκινά και διαρκεί μέχρι την Πέμπτη. Τα αναμενόμενα για σήμερα μακροοικονομικά στοιχεία περιλαμβάνουν την ανεργία στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στοιχεία για το ΑΕΠ από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Η περίοδος ανακοίνωσης κερδών ξεκινά με τις MTU Aero, Norsk Hydro και Carrefour μεταξύ των εταιριών που έχουν προγραμματιστεί να τα ανακοινώσουν.
· Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι αγορές μετοχών και ομολόγων εκπέμπουν αποκλίνοντα μηνύματα για την οικονομία και τη μελλοντική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Τρίτης θα βοηθήσει πολύ στον προσδιορισμό του ποια έχει δίκιο.
· Στις αγορές ομολόγων κυριάρχησαν οι επιφυλάξεις των θεσμικών. Οι αποδόσεις των διετούς διάρκειας ομολόγων έχουν εκτοξευθεί κατά 30 μονάδες βάσης και πάνω τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι traders είναι επιφυλακτικοί για τα επιθετικά μηνύματα της Fed ενόψει της τελευταίας ανάγνωσης για τις τιμές καταναλωτή. Οι επενδυτές στις μετοχές ήταν λιγότερο ανήσυχοι. Εν μέσω της επαναξιολόγησης στην αγορά χρέους, ο S&P 500 έχει αναρριχηθεί σχεδόν 1,5% σε αυτό το διάστημα.
· Το bear market που εξαφάνισε έως και 12 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές στις ΗΠΑ έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον Chris Harvey στην Wells Fargo & Co. Ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών λέει ότι η πρόσφατη υποχώρηση της απόδοσης των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας ήταν «ασυνεπής» με τον φόβο ότι ο S&P 500 θα ανανεώσει το selloff και θα οδηγήσει σε νεότερα χαμηλά από τον πυθμένα του Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι υγιείς ισολογισμοί τόσο σε εταιρικό όσο και σε καταναλωτικό επίπεδο υποδηλώνουν ένα ανεκτό επίπεδο συστημικού κινδύνου, που σημαίνει ότι ο καταλύτης για μια εκτεταμένη ύφεση της αγοράς απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό, προσθέτει.
· Ο στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. Marko Kolanovic είπε ότι «θεωρεί κατάλληλο το να γίνει πιο αμυντικός», συνιστώντας στους επενδυτές να αποχωρήσουν από το φετινό ράλι των μετοχών επειδή «επί του παρόντος δεν αποτιμάται μια ύφεση στις αγορές μετοχών». Ο Kolanovic, ένας από τους δημοφιλέστερους αισιόδοξους της Wall Street συμμετείχε σε μεγάλο μέρος εκ των πωλήσεων της περσινής αγοράς πριν αλλάξει τη στάση του τους τελευταίους μήνες, ενίσχυσε την αμυντική κλίση στα μοντέλα χαρτοφυλακίου της τράπεζας αυτόν τον μήνα.
Στην Αθήνα
Ευκαιρίες για διόρθωση θα υπάρξουν, αλλά αυτό που χρειάζεται για να μην γραφτούν ζημίες είναι σταθερά επενδυτικά κριτήρια, χωρίς κεραυνοβόλο έρωτα για μετοχές που απλώς εκτινάσσονται εντυπωσιακά.
· Παραδοχή Νο 1: Ήταν όντως μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός πως, ενώ μερικά λεπτά πριν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα futures επί των βασικών δεικτών είχαν αρνητικά πρόσημα μεταβολής, οι δείκτες τους ανοίγοντας βρέθηκαν σε θετικό πεδίο και εμφάνισαν μόνιμα μέτρια κέρδη.
· Παραδοχή Νο 2: Την ομολογία του Ηλία Ζαχαράκη, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance προσυπογράφουμε: “και εμάς τους αισιόδοξους μας εξέπληξε η αγορά για την ταχύτητά της”.
Αξίζει περιγραφής η χθεσινή πορεία του μέσου όρου. Την αποτέλεσαν μια μέτρια άνοδος που τον έφερε στις 1076 μονάδες στο πρώτο τέταρτο. Ακολούθησε πλάγια κίνηση για 40 λεπτά και ξεκίνησε το σκαρφάλωμα ως τις 13:00, χωρίς ανάσα που έφερε τις 1095 μονάδες. Μια γλυκιά διόρθωση κατόπιν, κρατούσε την αγορά στα επίπεδα των 1090 μονάδων επί δύο ώρες και μισή με αποτέλεσμα στις 15:30 ο ΓΔ να είναι σταθερά πάνω από τις 1090 μονάδες, αλλά με τον τζίρο στα 94 εκατ. ευρώ. Μετά από πέντε ώρες και 45 λεπτά δέκα μετοχές του 25άρη κέρδιζαν από +2% και μόλις δυο από κέρδη είχαν περάσει στην μηδενική μεταβολή. Για να μην παρεξηγηθούμε, αναφέρουμε επίσης πως στο σύνολο 92 ήταν οι ανοδικές μετοχές και 27 με απώλειες, ενώ αμετάβλητες ήταν 10. Τα 100 εκατ. ευρώ συμπληρώθηκαν στις 15:51 και ο ΓΔ είχε “χαμηλώσει” στις 1088,99 μονάδες.
Η μόνιμη κυριαρχία της ζήτησης όπως την αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕY Ηλίας Ζαχαράκης τον οδηγεί σε χρήσιμες προτροπές:
“Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι βραχύβιες και σε επιμέρους τίτλους, οι οποίοι επανέρχονται και πάλι γρήγορα σε ισορροπία, ή και ανοδική κίνηση. Η Αγορά χρειάζεται μία εξαέρωση – διόρθωση, αν μη τι άλλο, στις 1033 μονάδες, που είναι και η κοντινότερη στήριξή μας.
Ο Τραπεζικός συνεχίζει να είναι ο πιο “hot” κλάδος, μιας και τυχόν επενδυτική βαθμίδα τον ευνοεί πρωτίστως. Από την άλλη όσες μετοχές έχουν σενάρια, ή πιθανή αύξηση τζίρου και κερδών προσελκύουν την μεγάλη ζήτηση. Η ΜΟΗ κατάφερε να μπει στον MSCI, ενώ η ΠΕΙΡ μπορεί να μην μπήκε, παρόλα αυτά στο ταμπλό η προσφορά απορροφήθηκε εύκολα. Πολύ καλή εικόνα και για την ΙΝΚΑΤ, μιας και κάθε προσφορά μαζεύεται με ευκολία.
Θεωρούμε ότι “το παίγνιο της Αττικής έχει βγει εκτός ορίων” θυμίζοντας ότι το free float είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ σε κάθε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί το σχέδιο με την Α.Μ.Κ., θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.
Η λογική και οι πιθανότητες λένε ότι η επενδυτική βαθμίδα να έρθει μετά την συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης, παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος να δούμε κάποια έκπληξη νωρίτερα. Είπαμε εδώ και καιρό θα δούμε ένα mini 1999. Το θέμα είναι ότι και εμάς τους αισιόδοξους μας εξέπληξε η Αγορά για την ταχύτητά της.
Είναι από τις περιόδους που λες προσοχή μην ανοίγεστε και η Αγορά τρέχει δίχως αύριο με αποτέλεσμα την αναγκαστική επανείσοδο σε άλλους τίτλους. Αυτή είναι η Αγορά. Απλά οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει πως λειτουργεί. Συνεχίζουν να κάνουν συγκριτικά τεστ, χάνοντας την κίνηση.
ΗΠΑ
Με άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street. Σήμερα είναι η ώρα της ανακοίνωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Αρκετοί εκτιμούν μια αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και άνοδο 6,2% σε σχέση με πέρυσι.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,11% ή 377 μονάδες στις 34.246, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,14% στις 4.137 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα (μετά από τρεις σερί πτώσεις) 1,48% στις 11.892 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+3,1%) και Intel (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-0,5%) και Walt Disney (-0,2%). Επίσης, η μετοχή της Meta ενισχύθηκε 3%, μετά τα δημοσιεύματα ότι το Facebook ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας.
Προς αντίθετες κατευθύνσεις κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αφού το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,71% ενώ το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,54%. Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0724
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοδος στις αγορές του ευρώ ενώ παραμένει στραμμένη στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ η προσοχή των επενδυτών. Η Κομισιόν αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση. Θεωρούν επίσης ότι έχει ήδη ξεπεράσει το ζενίθ του πληθωρισμού καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν από τα αστρονομικά υψηλά.
Η ανάπτυξη για το 2023 θα πρέπει να φτάσει το 0,9% για τις 20 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ, ανέφερε η Επιτροπή. Πρόκειται για αναβάθμιση από το 0,3% που αναμενόταν στην τελευταίες προβλέψεις του Νοεμβρίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,90% στις 462 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,83% στις 7.947,60 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 15.397 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,11% στις 7.208,6 μονάδες.
Παράλληλα, το ευρώ διαπραγματευόταν ψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0716 δολάρια.
ΧΑ
Η εκτόξευση των αποτιμήσεων συνεχίζεται με εκδήλωση γενικευμένου ενδιαφέροντος
Η δυναμική στην Αθήνα ήταν με χαλαρό συντονισμό έναντι της τάσης που εμφάνισαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, που λειτούργησαν με ανοδική δυναμική από την έναρξη αλλά με συγκρατημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Υπήρξε σταθερή υπεροχή στη ζήτηση και κανένα πέρασμα σε αρνητικό πεδίο από τους βασικούς δείκτες από το άνοιγμα ως το πέρας. Αλλά από την έναρξη και μετά η αγορά ξεκίνησε για αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήτοι στις 1095,14 μονάδες που εμφανίστηκαν στις 12:58. Ενώ το ελάχιστο προέκυψε στις 10:30 και ήταν οι 1069,95 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 1068,12. Από τις 13:00 ως το πέρας της συνόδου η πορεία του ΓΔ ήταν σε θετικό πεδίο μεταξύ των 1095 και των 1088 μονάδων με πορεία σχήματος V. Με μάλλον ισοδύναμο, συγκριτικά με της περασμένης συνόδου τζίρο και πάνω από το μέσο ημερήσιο της προηγούμενης βδομάδας. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ στις 1092,91 μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 1090 που ήταν η οροφή που όρισε η αγοραία συναίνεση μετά την συμπλήρωση της όγδοης ανοδικής εβδομάδας για την αγορά με σημαντική στήριξη τις 1061 μονάδες.
Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 1091,90 μονάδες. Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 14 εκατ. ευρώ είχαμε θετική για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1092,91 από 1068,12 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή 2,32% ή 24,79 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 10/2/23.
Εμφανίστηκαν 23 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν πάνω από 125 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από +4% οι ΑΡΑΙΓ +7,60%, ΑΛΦΑ +4,94%, ΕΛΠΕ +4,79%, ΜΟΗ +4,74% ΛΑΜΔΑ +4,67%, ΠΕΙΡ +4,41% και ακολούθησε η ΚΟΥΕΣ +3,55%. Υπήρξαν δυο αμετάβλητες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΠΑΠ.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 141,561 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 8,870 εκατ. ευρώ και τα 3,272 εκατ. αφορούσαν την ΕΥΡΩΒ, ενώ 2,152 εκατ. ήταν για την ΠΕΙΡ, 1,333 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στον ΟΤΕ, για την ΜΠΕΛΑ η αξία ήταν 0,764 εκατ. ευρώ, και 0,371 αφορούσαν την ΜΟΗ.
Στατιστικά
Σημείωσαν άνοδο 96 μετοχές και 21 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 75,425 από 74,165 δις ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,212% την προηγούμενη έγινε 4,193% έχοντας φθάσει στο 4,303% ενδοσυνεδριακά.
Ο ΔΤΡ την Παρασκευή 10/2/23 έκλεισε στις 839,23 μονάδες με μεταβολή -0,43%. Χθες κατέληξε στις 863,06 μονάδες με μεταβολή +2,84%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +2,09% στις 2664,19 από 2609,64 μονάδες ήτοι 54,55 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 10/2/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +2,20%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η άνοδος επηρέασε δραστικά τις προσδοκίες των traders
Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου προηγείται του υποκείμενου δείκτη κατά 2 μονάδες από μια υστέρηση κατά 10 μονάδες την προηγούμενη.
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2617,29 μονάδες (+0,29%) αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 7,65 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 10:30 έφερε τις 2613,72 μονάδες (+0,16%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 13:58 και ήταν οι 2679,00 μονάδες (+2,66%). Τον έκλεισαν τελικά 54,55 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2664,19 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 35,962 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1855 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2678,00 μονάδες κατώτερο τις 2618,50 με τελευταίες πράξεις στις 2670,00 και τιμή κλεισίματος 2666,75 από 2598,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5151 από 5657. Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 1179 συμβόλαια με ανώτερο στις 2676,25 μονάδες κατώτερο τις 2620,50 με τελευταίες πράξεις στις 2667,00 και τιμή κλεισίματος 2664,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1442 από 658. Επίσης διακινήθηκαν 22 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με αποτέλεσμα να σχηματιστούν 2 ανοικτά ΣΜΕ με κλείσιμο της σειράς στις 2651,75 μονάδες.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν αδύνατη στα calls και στα puts. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 45 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2400 ως τις 2650 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Μαρτίου έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν μηδενικός . Για την επόμενη και τρίτη σειρά του 2023 διακινήθηκαν 63 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2450 ως τις 2700 μονάδες.
Ο ΔΤΡ την Παρασκευή 10/2/23 έκλεισε στις 839,23 μονάδες με μεταβολή -0,43%. Χθες με κατώτερο τις 839,23 (0,00%) και τιμή ανοίγματος 839,23 (0,00%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 875,86 μονάδες (+4,36%) για να κλείσει στις 863,06 μονάδες με μεταβολή +2,84%. Ο τζίρος των Τραπεζικών ανήλθε στα 54,051 εκατ. ευρώ και για την ΑΛΦΑ +4,94% ήταν 11,385 εκατ., για την ΕΤΕ +1,91% ήταν 13,199 εκατ. για την ΕΥΡΩΒ +1,24% ήταν 7,814 εκατ. και για την ΠΕΙΡ +4,41% ήταν 16,229 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 98 συμβόλαια με ανώτατο στις 865,75 και κατώτερο στις 841,50 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 861,25 μονάδες αλλά τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 448 από 443.
Η Wood & Company αυξάνει τις τιμές – στόχους των Ελληνικών Τραπεζών, με τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της.
· Για την ΑΛΦΑ, η σύσταση είναι “buy” και η τιμή – στόχος στα 1,80 ευρώ, από 1,50 ευρώ πριν.
· Για την ΠΕΙΡ, η σύσταση είναι “buy” και η τιμή – στόχος στα 3,40 ευρώ, από 2,5 ευρώ στην προηγούμενη εκτίμησή της.
· Για τη ΕΥΡΩΒ, η σύσταση είναι “buy” και η τιμή – στόχος στα 1,80 ευρώ, από 1,50 ευρώ προγενέστερα.
· Για την ΕΤΕ, η σύσταση είναι “buy” και η τιμή – στόχος στα 6,2 ευρώ, από 5,20 ευρώ πριν.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 13357 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,34 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 152.990 ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2314 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,93 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 11.525 ΣΜΕ.
Της ΕΥΡΩΒ με 5325 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,38 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.213.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 14676 ΣΜΕ με τιμή της σειράς εκατ. με τιμή κλεισίματος στα 2,18 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 41.250 ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2229 της ΔΕΗ για την τρέχουσα σειρά και τα 1271 ΣΜΕ της ΕΕΕ για σειρά Μαρτίου.
Στο stock repo το ενδιαφέρον για δανεισμό τίτλων έφερε 11000 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, 3000 για ΟΠΑΠ, 1200 για ΕΛΧΑ, 550 για ΒΙΟ, 210 για ΟΤΟΕΛ, 100 συμβόλαια για ΟΛΠ και 2 για ΜΠΕΛΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και ΔΣ της Fast Finance Ηλίας Ζαχαράκης
Είπαμε εδώ και καιρό θα δούμε ένα Mini 1999.. το θέμα είναι ότι και εμάς τους αισιόδοξους μας εξέπληξε η αγορά για την ταχύτητά της.
Βλέπεις σ/κ γράφημα dax και s&p και λες πάω Δευτέρα να πάρω ρευστότητα και μένεις ενεός.
Είναι από τις περιόδους που λες προσοχή μην ανοίγεστε και η αγορά τρέχει δίχως αύριο με αποτέλεσμα την αναγκαστική επανείσοδο σε άλλους τίτλους.
Η λεγόμενη ανατροφοδότηση αναγκάζει τους πωλητές να μπουν και πάλι σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω.
Η λογική δεν λειτουργεί και ο φόβος πάει περίπατο.
Να λες ότι οι τράπεζες θα πετάξουν και να βλέπεις τώρα Χ2 και Χ3 και να μην μπορείς να το πιστέψεις.
Αυτή είναι η αγορά. Απλά οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει πως λειτουργεί. Συνεχίζουν να κάνουν συγκριτικά τεστ με τους άλλους χάνοντας την κίνηση.
Να ξέρετε ότι ακόμα και το 1999 υπήρχαν γρήγορες και μεγάλες διορθώσεις που έδιναν ευκαιρίες. Απλά ακόμα δεν έχουμε βρει την πρώτη μεγάλη κορυφή.
Άλλωστε υπάρχουν τίτλοι που διορθώνουν δίνουν ευκαιρία και τρέχουν και πάλι.
Αν κάποιος συνεχίσει να έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική χωρίς να την αλλάζει θα κερδίσει την αγορά.
Να προτιμάτε εταιρίες που έχουν τις πιθανότητες να αυξήσουν τζίρο και κέρδη και όχι να αγοράζετε κάτι μόνο και μόνο επειδή τρέχει. Ακόμα και διόρθωση να έρθει οι αγοραστές θα επιστρέψουν πιο εύκολα.
Άλλωστε πόσοι έχουν μείνει με Μυτιληναίο και Τενέργα επειδή είχαν τρέξει πολύ..
Είναι περίοδος που όλοι αισθάνονται ότι ξέρουν αγορά μιας και τα κέρδη έρχονται εύκολα με τόση ρευστότητα.
Σήμερα
ΟΙ ασιατικές αγορές εμφανίζουν στην εξέλιξη του δεύτερου μέρους ανοδική εικόνα με εξαίρεση την αγορά του Χονγκ Κόνγκ ενώ ξεκίνησαν με μικτή εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών.
Στις 8:45 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +0,64%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,18%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά +0,61%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -0,24%.
Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε 0,13%.