Skip to main content

Σοφόν το ασαφές : Προσοχή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όσα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, δεν έχουν αφομοιωθεί και αποτυπωθεί πλήρως στη δυναμική των αγορών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι. Η κίνηση στα χρηματιστήρια μπορεί για πολλούς να είναι το αλατοπίπερο της πραγματικής παγκόσμιας ανάπτυξης. Αλλά μπορεί ίσως να είναι ο μανδύας που καλύπτει αποτελεσματικά όλα τα σφάλματα των πολιτικά αρμοδίων, από την έναρξη της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης έως σήμερα. Επωμιζόμενα παράλληλα ατύπως τον ρόλο του ανεξάρτητου ελεγκτή. Οι διαχειριστές το 2023 κίνησαν ανοδικά τις αποτιμήσεις με πνεύμα ανυπακοής προς τα μηνύματα της Fed, που μια σειρά κεντρικών τραπεζών επανέλαβε.

Όλοι οι ηγέτες των Fed, ECB, BoE, αλλά και των κεντρικών τραπεζών του Καναδά έως της Αυστραλίας, δήλωναν πως για να τιθασευθεί ο επικίνδυνα αναπτυσσόμενος πληθωρισμός στις αναπτυγμένες και υπερβολικά ντοπαρισμένες οικονομίες τους επιβάλλεται αυστηρή νομισματική σύσφιγξη. Την έβλεπαν επισήμως σε επίπεδα που δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μια ύφεση. Ήταν δε κατ’ αυτούς προτιμότερη από τη λειτουργία σε φαύλο κύκλο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Οι traders και οι διαχειριστές κεφαλαίου κουράστηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας να παραμένουν αισιόδοξοι στις συναλλαγές της Wall Street.

Γιατί η άνοδος στους βασικούς δείκτες έγινε προεξοφλώντας την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων εντός του 2023, καθώς τα μέτρα σύσφιγξης θα είχαν φέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Τα δεδομένα ωστόσο και οι δηλώσεις των αρμοδίων έδειξαν πως οι ελπίδες για αυτή την εξέλιξη δεν έχουν πολλές πιθανότητες επαλήθευσης. Κατευθύνθηκαν απότομα προς την αντίθετη κατεύθυνση, προδικάζοντας έστω και προσωρινά πιο σκληρά μέτρα σύσφιγξης και από τη Fed. Επηρεάστηκαν άμεσα τα εταιρικά ομόλογα, οι νομισματικές ισοτιμίες, οι μετοχικές αποτιμήσεις. Και για πρώτη φορά κατά τη γνώμη μας, κάτι «φαρμάκωσε» και το φρόνημα των διαχειριστών στην αθηναϊκή αγορά.

Αν και σχεδόν πάγια τονίζαμε την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων για την αθηναϊκή αγορά, προτείνουμε την προσεκτική παρακολούθηση των αντιδράσεων των θεσμικών στο Χ.Α. αύριο και μεθαύριο, καθώς θα ξεδιπλώνονται δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτά ως κεντρική καθοδήγηση των υποχρεώσεων των ιδιωτών επενδυτών που προτιμούν τη «Ν» και πιθανά τη στήλη ως μια σημαντική πηγή ενημέρωσης. Τώρα οι οκτώ διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες κάτι λένε, αλλά και κάπως έχουν διογκώσει την αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μια προσοχή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Για όσους μάς έχουν εμπιστοσύνη, θεωρούμε πως το πέρασμα του Γ.Δ., κατά τη διόρθωση που ξεκίνησε από την Πέμπτη, κάτω των 1.061 μονάδων, εάν κατοχυρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα θα ανοίξει δρόμο για βουτιά 50 μονάδων. Εξαιρετικά εκμεταλλεύσιμη ή καταστροφική.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου …

Το μέγεθος του βάρους

Μια σαχλαμάρα θα παρουσιάσουμε, σύμφωνα με αρκετούς εγχώριους διεθνολόγους, επειδή θεωρούμε πως έχει βάση και νομίζουμε πως απαξιώνεται εσφαλμένα. Γιατί ακόμα στην προβληματική τους στα άκρα τοποθετούν το απομεινάρι της παράταξης που ταλαιπώρησε τη Βουλή την πρώτη και τη δεύτερη -κύρια- δεκαετία του 21ου αιώνα, και γιατί επίσης υπάρχει μια ριζωμένη συμπάθεια προς τη… «μακρινή μητέρα το ρόδο το αμάραντο». Μπορεί να μην είναι το κόμμα του Κασιδιάρη αυτό που θα στεγάσει τους σκεπτικιστές επί κάθε είδους επιστητού στα πολιτικά και εθνικά ζητήματα. Μπορεί να είναι ο χώρος των υποστηρικτών της ρωσικής στάσης απέναντι στη Δύση και στη βάση του καπιταλισμού που είναι το επιτόκιο. Αυτό καθορίζει το μέγεθος του βάρους που σηκώνουν οι αναπόφευκτα περισσότερες αρνητικές οικονομικές οντότητες, όταν καλύπτουν τις ανάγκες τους με δανεικά από τις θετικές. Εκ πρώτης άποψης αυτά δεν σχετίζονται άμεσα, αλλά η προέκτασή τους οδηγεί στη σχεδιασμένη οικονομία με την οποία φλερτάρουν πολλοί, με επίσημη ιστορικά κορύφωση τα σοβιέτ.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης