Η Sosiete General κέρδισε την Morgan Stanley στις προβλέψεις για αλλαγές στους δείκτες MSCI και η ΜΟΗ περιελήφθη στον δείκτη MSCI Greece. Η Morgan Stanley δεν περίμενε καμία αλλαγή στους ελληνικούς δείκτες στην παρούσα αναθεώρηση. Αντίθετα η Société Générale εκτιμούσε πως ήταν πιθανές 5 νέες είσοδοι. Θεωρούσε πολύ πιθανή την προσθήκη της Motor Oil και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο με τις ΠΕΙΡ και HELLENiQ ENERGY ΕΛΠΕ.
Στα διεθνή
· Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν μετά την πτώση των αμερικανικών μετοχών για δεύτερη μέρα και τα ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προσαρμόζονται για την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για όσο καιρό η Federal Reserve δηλώνει πως μάχεται τον πληθωρισμό.
· Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε αμερικανικά συμβόλαια μετοχών ήταν επίσης στο κόκκινο μετά την πτώση τόσο του S&P 500 όσο και του Nasdaq 100 την Πέμπτη.
· Οι traders και οι διαχειριστές κεφαλαίου κουράστηκαν να παραμένουν αισιόδοξοι στις συναλλαγές της Wall Street και αντέδρασαν έντονα με ρευστοποιήσεις χωρίς ανάσα από την ώρα που η εκτίναξη στις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων δημιούργησε το μεγαλύτερο spread αναστροφής από το 1980.
· Η απόδοση 2 ετών στις ΗΠΑ ξεπέρασε την απόδοση των 10 ετών με το μεγαλύτερο περιθώριο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 την Πέμπτη, ξεπερνώντας τα άκρα του Δεκεμβρίου 2022. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υψηλότερα από τα πιο μακροπρόθεσμα ονομάζονται αναστροφές καμπυλών και θεωρούνται προάγγελοι της ύφεσης.
· Ο S&P 500 εξαφάνισε ένα ράλι σχεδόν 1%. Οι δικαιωμάτων traders προαίρεσης συνέχισαν να συσσωρεύονται σε στοιχήματα με στόχο ένα επιτόκιο αιχμής 6% της Federal Reserve, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από τη συναίνεση.
Συναγερμό κρούουν και οι εταιρείες αξιολόγησης.
· Η Fitch Ratings ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι «οι τάσεις υποδεικνύουν καθοδικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες εταιρικές αξιολογήσεις», ενώ η S&P Global Ratings προειδοποίησε την Τρίτη για την πίεση χρηματοδότησης από την υπερχείλιση του χρέους της εποχής της πανδημίας.
· Οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης των εταιρικών κερδών έρχονται στο φως καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν τη ζώνη τους λόγω του υψηλότερου κόστους ζωής. Περίπου το 42% των εταιρειών στο MSCI Europe δεν είχαν προσδοκίες για κέρδη ανά μετοχή από τις 7 Φεβρουαρίου
· Σημαντικά γεγονότα για σήμερα στα διεθνή: Το καταναλωτικό φρόνημα από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, και οι ομιλίες των Christopher Waller και ο Patrick Harker της Fed.
Τα εταιρικά ομολόγα και ο επηρεασμός τους που αφορά και τα ελληνικά αυτής της κατηγορίας
· Στις ΗΠΑ, ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας κατέγραψαν εισροές 2,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Refinitiv Lipper. Μια εκροή την προηγούμενη εβδομάδα έσπασε ένα σερί τριών εβδομάδων εισερχόμενων μετρητών συνολικού ύψους σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
· Η αύξηση της ζήτησης σημαίνει ότι τα γλυκαντικά που προσφέρουν οι εταιρείες για να προσελκύσουν αυτούς τους επενδυτές – γνωστές ως παραχωρήσεις νέων εκδόσεων – έχουν συρρικνωθεί αυτόν τον μήνα στο μισό περίπου των επιπέδων του Ιανουαρίου. Για ορισμένους επενδυτές, αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η αξία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί.
· Ωστόσο, τα κέρδη στις πιστωτικές αγορές από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν μειώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για χρέος σε ευρώ υψηλής ποιότητας κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης στις 141 μονάδες βάσης, σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Στη στερλίνα, τα ασφάλιστρα έχουν επίσης υποχωρήσει κατά 100 μονάδες βάσης στις 160 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.
· Την Τετάρτη, περισσότεροι ταύροι μετατόπισαν τις απόψεις τους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της HSBC Holdings Plc, Song Jin Lee και Jonathan White, μετριάζουν τη στάση τους για την πίστωση της στερλίνας, καθώς τα spread δεν δείχνουν «υπεραντιστάθμιση» για τους κυκλικούς κινδύνους.
· Στην CreditSights Inc., ο Global Head of Credit Strategy Winifred Cisar εξακολουθεί να έχει θετική μακροπρόθεσμη άποψη για τον επενδυτικό βαθμό των ΗΠΑ και το χρέος υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, αναμένει αστάθεια βραχυπρόθεσμα και συνιστά στους επενδυτές ομολόγων να επιδείξουν «τακτική προσοχή».
Στην Αθήνα
Μια σκληρή διαπραγμάτευση στο πρώτο μέρος με τις ρευστοποιήσεις να οδηγούν τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο αλλά με μικρές προς μέτριες απώλειες που μόνο στον ΔΤΡ πέρασαν το -1% και στον ΓΔ και τον 25άρη περιορίστηκαν στο -0,2% ανατράπηκε στο δεύτερο μέρος με τις αποτιμήσεις να εκτινάσσονται. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας αντιστοιχούσε σε υψηλά 101 μηνών. Φαινόμενο που βάζει όλο και περισσότερους από τους traders, στον πειρασμό κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του, για πρώτη φορά μετά το 1999, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη “λόγω της αστάθειας της Αγοράς, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία”. Πιθανά αυτό λειτουργεί υπέρ της Αθήνας έστω και προσωρινά με γρήγορη μεταφορά τζογαδόρικων κεφαλαίων εδώ.
Αυτό που “φοβόταν” η στήλη ειδοποιώντας και επιχειρηματολογώντας υπέρ της αύξησης της γοητείας της αγοράς μας αποτυπώθηκε στα δεδομένα σύμφωνα με το Axianumbers Ιανουαρίου: Δημιουργήθηκαν 1141 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 747 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €97,91 εκατ. κατά το μήνα Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €97,91 εκατ. τον Ιανουάριο.
Ήταν αναμενόμενη αλλά αποτέλεσε κορύφωση μιας κατάστασης που προεξοφλήθηκε ποικιλότροπα η ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για το 58,5733% της MIG που δεν κατέχει, στα 0,1668 ευρώ ανά μετοχή. Για μάθημα στους νέους για τον ρόλο των άτυπων market makers: Λίγο μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών, βγήκε εντολή αγοράς ψηλότερα από τα 0,1668 ευρώ, που ώθησε την μετοχή της MIG μέχρι τα 0,170 ευρώ (+1,92%), η οποία όμως κατέρρευσε γρήγορα υπό την πίεση των επιθετικών πωλήσεων στην τιμή της δημόσιας πρότασης.
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 966 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 966 δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1093 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις, χαμηλότερα των 966, στις 950 και 902 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Η προειδοποίηση από την Beta Sec. έχει ως εξής: “Το ράλι θα μπορούσε να χαλαρώσει για μία ανάσα. Τα κέρδη είναι έντονα διογκωμένα βραχυπρόθεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα διόρθωσης. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε πως οι ενεργοί επενδυτές που συμμετέχουν στις ημερήσιες συναλλαγές μπορούν να περιορίσουν το πτωτικό περιθώριο”.
Η Optima Bank διατηρεί την ανοδική της στάση για τις Ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι. Η ΑΧΕ αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά τις εκλογές και εντός του 2ου εξαμήνου του 2023. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Τραπεζών και μη Χρηματοπιστωτικών Εταιρειών, καθώς και για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε καθεστώς Ανεπτυγμένης Αγοράς.
Ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.) τόνισε: Η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει ξαναποκτήσει οπαδούς και οι αποδόσεις που καταγράφονται, έχουν στρέψει σημαντικό μέρος του Επενδυτικού Κοινού στην αναζήτηση της επόμενης μεγάλης ευκαιρίας, στα ‘ξεχασμένα μικρά’ της Αγοράς”. Για αυτό αξιόπιστοι αναλυτές ειδοποιούν: Πρόσφορο έδαφος βρίσκουν οι φήμες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Ειδικά με την κινητικότητα που σημειώνεται στα θεωρούμενα “penny stocks”, καθώς εκεί όσο εύκολα εμφανίζονται επιθετικοί αγοραστές, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστούν στην πρώτη αλλαγή του κλίματος.
ΗΠΑ
Αν και καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Disney και ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε και η Pepsi Co., οδιευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νίκη κατά του πληθωρισμού.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,73% ή 249 μονάδες στις 33.700, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,88% στις 4.081 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,02% στις 11.789 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+2,3%) και Walmart (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2%) και 3M Co (-1,9%).
Στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 196.000 από 183.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 190.000. Είναι η πρώτη άνοδος των αιτήσεων μετά από έξι εβδομάδες. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε στις 189.250 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου. Αλλά ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,66% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα οκτώ μονάδες βάσης στο 4,51%.
Ευρώπη
Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης αφού οι επενδυτές επικεντρώθηκαν παρασυρόμενοι και από το αρχικό κλίμα στις ΗΠΑ σε μακροοικονομικά δεδομένα και σε εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,62% στις 462,31 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.911,15 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,72% στις 15.523,42 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,96% στις 7.188,36 μονάδες.
Λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, διαμορφώθηκε στο 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Έναν μήνα πριν ήταν στο 9,6%.
Στο εταιρικό πεδίο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Credit Suisse (-15%) μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα 2022. Επίσης, κατά 13,3% ανέβασε τις τιμές η Unilever τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις τριμηνιαίες αυξήσεις τιμών, καθώς μεταβίβασε το υψηλότερο κόστος των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας στους καταναλωτές.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άνοδος +0,98% με αναζήτηση μιας οροφής που δεν είναι ακόμα προσδιορισμένη
Η δυναμική στην Αθήνα ήταν σε συντονισμό με την τάση που εμφάνισαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, που λειτούργησαν με ανοδική δυναμική από την έναρξη και από το πρώτο μέρος σταθερά πλάγια δυναμική που διατηρείται στο δεύτερο με σημαντικά κέρδη για τους DAX & CAC στο +0,92% και +1,2% αντίστοιχα ενώ άνοδο+1,37% είχε ο ιταλικός ΜΙΒ και μικρά κέρδη +0,4% ο ισπανικός ΙΒΕΧ.
Στην Αθήνα υπήρξε βούλιαγμα σε αρνητικό πεδίο από τις 11:01 ως τις 12:20 με σχεδόν πλάγια πορεία και μετά ξεκίνησε για την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 1080,71 μονάδες στις 16:14 ενώ το ελάχιστο προέκυψε στις 12:11 και ήταν οι 1062,16 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 1064,43. Από τις 16:15 ως το πέρας της συνόδου η πορεία του ΓΔ ήταν σε θετικό πεδίο μεταξύ των 1080,71 και των 1073 μονάδων. Με αρκετά μεγαλύτερο, συγκριτικά με της περασμένης συνόδου τζίρο και πάνω από το μέσο ημερήσιο της προηγούμενης βδομάδας, για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ στις 1074,87 μονάδες δηλαδή 20 μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 1050 που ήταν η οροφή που αναζητούσε η αγορά από τότε που ξεπέρασε τις 970 μονάδες.
Οι επενδυτές στη προτελευταία σύνοδο εβδομάδας, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 1074,65 μονάδες (+0,96%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 19,9 εκατ. ευρώ είχαμε ουδέτερη για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1074,87 από 1064,43 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή 0,98% ή 10,44 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 8/2/23.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 148,951 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,471 εκατ. ευρώ και τα 2,742 εκατ. αφορούσαν την ΕΤΕ, την ΑΛΦΑ 1,295 εκατ. ευρώ, την ΕΧΑΕ τα 1,252 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 0,903 εκατ., την ΠΕΙΡ 0,510 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ 461 εκατ. ευρώ, την ΕΥΔΑΠ 0,235 εκατ., και την ΦΡΛΚ 296.000 ευρώ και την ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ 192.000 ευρώ.
Στατιστικά
Σημείωσαν άνοδο 71 μετοχές και 42 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 74,350 δις ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,193% την προηγούμενη έγινε 4,149% έχοντας φθάσει στο 4,261% ενδοσυνεδριακά.
Ο ΔΤΡ με κατώτερο τις 819,80 (-1,19%) και τιμή ανοίγματος 830,86 (+0,15%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 848,91 μονάδες (+3,32%) για να κλείσει στις 842,86 μονάδες με μεταβολή +1,59%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδος +1,14% στις 2617,91 από 2588,52 μονάδες ήτοι 29,39 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 8/2/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,59%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η άνοδος του FTSE25 συνοδεύτηκε με ενίσχυση των long προσδοκιών
Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί του υποκείμενου δείκτη κατά 1 μονάδα μόνο.
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2596,69 μονάδες (+0,32%) αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,17 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 12:11 έφερε τις 2583,65 μονάδες (-0,19%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:14 και ήταν οι 2637,38 μονάδες (+1,89%). Τον έκλεισαν τελικά 29,39 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2617,91 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 20,793 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1028 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2635,50 μονάδες κατώτερο τις 2580,75 με τελευταίες πράξεις στις 2619,75 και τιμή κλεισίματος 2617,00 από 2586,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5379 από 5836. Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 116 συμβόλαια με ανώτερο στις 2635,00 μονάδες κατώτερο τις 2580,00 με τελευταίες πράξεις στις 2621,00 και τιμή κλεισίματος 2615,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 528.
Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση όπως αποτυπώνεται στο διαδίκτυο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2342 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2342 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2450, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2600 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2342, μπορεί να πιέσει προς τις 2332, 2250 και 2183 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν αδύνατη στα calls και λιγότερο στα puts. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2500 από 2600 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Μαρτίου έφερε 33 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2550 ως τις 2650 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 59 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2550 ως τις 2600 μονάδες. Για την επόμενη και τρίτη σειρά του 2023 διακινήθηκαν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2500 ως τις 2600 μονάδες.
Ο ΔΤΡ τη Τετάρτη 8/2/23 έκλεισε στις 829,65 μονάδες με μεταβολή +3,64%. Χθες με κατώτερο τις 819,80 (-1,19%) και τιμή ανοίγματος 830,86 (+0,15%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 848,91 μονάδες (+2,32%) για να κλείσει στις 842,86 μονάδες με μεταβολή +1,59%. Ο τζίρος των Τραπεζικών ανήλθε στα 55,985 εκατ. ευρώ και για την ΑΛΦΑ +0,46% ήταν 13,047 εκατ., για την ΕΤΕ +3,91% ήταν 16,235 εκατ. για την ΕΥΡΩΒ +1,52% ήταν 10,070 εκατ. και για την ΠΕΙΡ -0,24% ήταν 12,086 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο με ανώτατο στις 849,00 και κατώτερο στις 849,00 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 841,00 μονάδες αλλά τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 443 από 445.
Εμφανίστηκαν 18 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 118,164 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 6 με κέρδη άνω του +2,1% ήτοι ΜΠΕΛΑ +6,15%, ΕΤΕ +3,91%, ΑΡΑΙΓ +3,04%, ΒΙΟ +2,91% ΜΟΗ +2,64% και ΔΕΗ +2,17% ακολούθησαν ο ΛΑΜΔΑ +1,75% και η ΕΥΡΩΒ +1,52%. Από τις 7 πτωτικές απώλειες πάνω από -0,5% είχαν 3 οι ΟΤΕ -0,97%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,91%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,81% και ακολούθησαν ΠΕΙΡ -0,24% και ΕΕΕ -0,18%.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 18289 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,31 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 154.588 ΣΜΕ.
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3108 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,86 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 10.520 ΣΜΕ.
- Της ΕΥΡΩΒ με 4176 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,34 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.753.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 9165 ΣΜΕ με τιμή της σειράς εκατ. με τιμή κλεισίματος στα 2,08 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 42.562 ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 5649 ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου και 2566 της ΔΕΗ για την τρέχουσα σειρά.
Στο stock repo το ενδιαφέρον για δανεισμό τίτλων έφερε 500 συμβόλαια για ΤIΤC , και 10 συμβόλαια για ΟΤΕ .
Σήμερα
Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν μετά την πτώση των αμερικανικών μετοχών για δεύτερη μέρα και τα ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προσαρμόζονται για την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων καθώς η Federal Reserve μάχεται τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης αναφοράς για τις μετοχές της Ασίας εκτός της Ιαπωνίας κατευθύνθηκε προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν στην Κίνα, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,02%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,2%. Ο Nasdaq 100 υποχώρησε 0,9%
- Ο δείκτης Topix της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,1%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,6%
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,8%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησε 0,6%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,7%
Νομίσματα
- Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο 0,1%
- Το ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,0724 δολάρια
- Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε ελάχιστα στα 131,69 ανά δολάριο
- Το υπεράκτιο γιουάν υποχώρησε 0,3% στα 6,8148 ανά δολάριο
Κρυπτονομίσματα
- Το Bitcoin υποχώρησε 0,2% στα 21.809,25 δολάρια