Η Sosiete General κέρδισε την Morgan Stanley στις προβλέψεις για αλλαγές στους δείκτες MSCI και η ΜΟΗ περιελήφθη στον δείκτη MSCI Greece. Η Morgan Stanley δεν περίμενε καμία αλλαγή στους ελληνικούς δείκτες στην παρούσα αναθεώρηση. Αντίθετα η Société Générale εκτιμούσε πως ήταν πιθανές 5 νέες είσοδοι. Θεωρούσε πολύ πιθανή την προσθήκη της Motor Oil και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο με τις ΠΕΙΡ και HELLENiQ ENERGY ΕΛΠΕ.
Στα διεθνή
· Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν μετά την πτώση των αμερικανικών μετοχών για δεύτερη μέρα και τα ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προσαρμόζονται για την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για όσο καιρό η Federal Reserve δηλώνει πως μάχεται τον πληθωρισμό.
· Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε αμερικανικά συμβόλαια μετοχών ήταν επίσης στο κόκκινο μετά την πτώση τόσο του S&P 500 όσο και του Nasdaq 100 την Πέμπτη.
· Οι traders και οι διαχειριστές κεφαλαίου κουράστηκαν να παραμένουν αισιόδοξοι στις συναλλαγές της Wall Street και αντέδρασαν έντονα με ρευστοποιήσεις χωρίς ανάσα από την ώρα που η εκτίναξη στις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων δημιούργησε το μεγαλύτερο spread αναστροφής από το 1980.
· Η απόδοση 2 ετών στις ΗΠΑ ξεπέρασε την απόδοση των 10 ετών με το μεγαλύτερο περιθώριο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 την Πέμπτη, ξεπερνώντας τα άκρα του Δεκεμβρίου 2022. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υψηλότερα από τα πιο μακροπρόθεσμα ονομάζονται αναστροφές καμπυλών και θεωρούνται προάγγελοι της ύφεσης.
· Ο S&P 500 εξαφάνισε ένα ράλι σχεδόν 1%. Οι δικαιωμάτων traders προαίρεσης συνέχισαν να συσσωρεύονται σε στοιχήματα με στόχο ένα επιτόκιο αιχμής 6% της Federal Reserve, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από τη συναίνεση.
· Συναγερμό κρούουν και οι εταιρείες αξιολόγησης.
· Η Fitch Ratings ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι «οι τάσεις υποδεικνύουν καθοδικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες εταιρικές αξιολογήσεις», ενώ η S&P Global Ratings προειδοποίησε την Τρίτη για την πίεση χρηματοδότησης από την υπερχείλιση του χρέους της εποχής της πανδημίας.
· Οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης των εταιρικών κερδών έρχονται στο φως καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν τη ζώνη τους λόγω του υψηλότερου κόστους ζωής. Περίπου το 42% των εταιρειών στο MSCI Europe δεν είχαν προσδοκίες για κέρδη ανά μετοχή από τις 7 Φεβρουαρίου
· Σημαντικά γεγονότα για σήμερα στα διεθνή: Το καταναλωτικό φρόνημα από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, και οι ομιλίες των Christopher Waller και ο Patrick Harker της Fed.
· Τα εταιρικά ομολόγα και ο επηρεασμός τους που αφορά και τα ελληνικά αυτής της κατηγορίας
· Στις ΗΠΑ, ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας κατέγραψαν εισροές 2,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Refinitiv Lipper. Μια εκροή την προηγούμενη εβδομάδα έσπασε ένα σερί τριών εβδομάδων εισερχόμενων μετρητών συνολικού ύψους σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
· Η αύξηση της ζήτησης σημαίνει ότι τα γλυκαντικά που προσφέρουν οι εταιρείες για να προσελκύσουν αυτούς τους επενδυτές – γνωστές ως παραχωρήσεις νέων εκδόσεων – έχουν συρρικνωθεί αυτόν τον μήνα στο μισό περίπου των επιπέδων του Ιανουαρίου. Για ορισμένους επενδυτές, αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η αξία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί.
· Ωστόσο, τα κέρδη στις πιστωτικές αγορές από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν μειώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για χρέος σε ευρώ υψηλής ποιότητας κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης στις 141 μονάδες βάσης, σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Στη στερλίνα, τα ασφάλιστρα έχουν επίσης υποχωρήσει κατά 100 μονάδες βάσης στις 160 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.
· Την Τετάρτη, περισσότεροι ταύροι μετατόπισαν τις απόψεις τους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της HSBC Holdings Plc, Song Jin Lee και Jonathan White, μετριάζουν τη στάση τους για την πίστωση της στερλίνας, καθώς τα spread δεν δείχνουν «υπεραντιστάθμιση» για τους κυκλικούς κινδύνους.
· Στην CreditSights Inc., ο Global Head of Credit Strategy Winifred Cisar εξακολουθεί να έχει θετική μακροπρόθεσμη άποψη για τον επενδυτικό βαθμό των ΗΠΑ και το χρέος υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, αναμένει αστάθεια βραχυπρόθεσμα και συνιστά στους επενδυτές ομολόγων να επιδείξουν «τακτική προσοχή».
Στην Αθήνα
Μια σκληρή διαπραγμάτευση στο πρώτο μέρος με τις ρευστοποιήσεις να οδηγούν τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο αλλά με μικρές προς μέτριες απώλειες που μόνο στον ΔΤΡ πέρασαν το -1% και στον ΓΔ και τον 25άρη περιορίστηκαν στο -0,2% ανατράπηκε στο δεύτερο μέρος με τις αποτιμήσεις να εκτινάσσονται. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας αντιστοιχούσε σε υψηλά 101 μηνών. Φαινόμενο που βάζει όλο και περισσότερους από τους traders, στον πειρασμό κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του, για πρώτη φορά μετά το 1999, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη “λόγω της αστάθειας της Αγοράς, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία”. Πιθανά αυτό λειτουργεί υπέρ της Αθήνας έστω και προσωρινά με γρήγορη μεταφορά τζογαδόρικων κεφαλαίων εδώ.
Αυτό που “φοβόταν” η στήλη ειδοποιώντας και επιχειρηματολογώντας υπέρ της αύξησης της γοητείας της αγοράς μας αποτυπώθηκε στα δεδομένα σύμφωνα με το Axianumbers Ιανουαρίου: Δημιουργήθηκαν 1141 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 747 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €97,91 εκατ. κατά το μήνα Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €97,91 εκατ. τον Ιανουάριο.
Ήταν αναμενόμενη αλλά αποτέλεσε κορύφωση μιας κατάστασης που προεξοφλήθηκε ποικιλότροπα η ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για το 58,5733% της MIG που δεν κατέχει, στα 0,1668 ευρώ ανά μετοχή. Για μάθημα στους νέους για τον ρόλο των άτυπων market makers: Λίγο μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών, βγήκε εντολή αγοράς ψηλότερα από τα 0,1668 ευρώ, που ώθησε την μετοχή της MIG μέχρι τα 0,170 ευρώ (+1,92%), η οποία όμως κατέρρευσε γρήγορα υπό την πίεση των επιθετικών πωλήσεων στην τιμή της δημόσιας πρότασης.
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 966 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 966 δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1093 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις, χαμηλότερα των 966, στις 950 και 902 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Η προειδοποίηση από την Beta Sec. έχει ως εξής: “Το ράλι θα μπορούσε να χαλαρώσει για μία ανάσα. Τα κέρδη είναι έντονα διογκωμένα βραχυπρόθεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα διόρθωσης. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε πως οι ενεργοί επενδυτές που συμμετέχουν στις ημερήσιες συναλλαγές μπορούν να περιορίσουν το πτωτικό περιθώριο”.
Η Optima Bank διατηρεί την ανοδική της στάση για τις Ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι. Η ΑΧΕ αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά τις εκλογές και εντός του 2ου εξαμήνου του 2023. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Τραπεζών και μη Χρηματοπιστωτικών Εταιρειών, καθώς και για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε καθεστώς Ανεπτυγμένης Αγοράς.