Ο Μάικλ Πλατ είναι διευθύνων σύμβουλος της BlueCrest Capital Management, μιας ιδιωτικής επενδυτικής εταιρεία που εστιάζει σε επιτόκια, αναδυόμενες αγορές και συναλλαγές μετοχών. Η εταιρεία με έδρα το Τζέρσεϊ είχε αποδόσεις 50% το 2019, 95% το 2020, 30% το 2021 και 153% το 2022.
Ο Πλατ επέστρεψε χρήματα πελατών το 2016 για να επικεντρωθεί στη διαχείριση του πλούτου, των συνεργατών και του προσωπικού του.
Ο Μάικλ Πλατ λοιπόν έβγαλε το πρώτο του… δισεκατομμύριο χρεώνοντας τις προμήθειες των πελατών του hedge fund μέχρι να τις εγκαταλείψει πριν από επτά χρόνια. Τώρα, χωρίς τους ίδιους περιορισμούς, έχει μια από μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο.
Με την ελευθερία να αξιοποιεί το δικό του κεφάλαιο, ο Πλατ επωφελήθηκε από τις συναλλαγές ομολόγων και εμπορευμάτων το 2022 εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων. Αυτοί οι τύποι συναλλαγών βοήθησαν επίσης ορισμένα μακροοικονομικά hedge funds να σημειώσουν τριψήφια κέρδη, όταν ο υπόλοιπος κλάδος αντιμετώπισε την άνοδο της μεταβλητότητας.
Αυτό που κάνει τον Πλατ να ξεχωρίζει σε μια βιομηχανία γνωστή για 10ψήφιες απροσδόκητες κερδοφορίες είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάνει: Περιορίζει το μέγεθος του ταμείου του και πολλαπλασιάζει το κεφάλαιό του με μόχλευση, δίνοντάς το σε έναν στρατό περίπου 110 εμπορικών ομάδων που κυνηγούν μεγάλες αποδόσεις.
Η BlueCrest παράγει ετήσιες αποδόσεις που ξεπερνούν το 60% από τότε που αποφάσισε να επιστρέψει τα μετρητά των επενδυτών και μετέτρεψε την εταιρεία σε σχεδόν οικογενειακή επιχείρηση που επενδύει χρήματα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Αυτό το σερί κορυφώθηκε με κέρδος ρεκόρ 153% πέρυσι που πρόσθεσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή περιουσία του, ανεβάζοντας το σύνολο σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δραστηριότητες της εταιρείας είναι αδιαφανείς χωρίς εξωτερικούς επενδυτές να ενημερώνουν και λιγότερες απαιτήσεις για αναφορές και εκθέσεις στις ρυθμιστικές αρχές. Αλλά τουλάχιστον δύο φορές ο Πλατ έχει πλησιάσει τρομακτικά στην καταστροφή.
Μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της BlueCrest προέρχεται από μια συνεχιζόμενη διαμάχη με τις φορολογικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αντιμετώπιση των εργαζομένων από τον Πλατ ως «συνεργάτες». Πέρυσι, ένας δικαστής εξέδωσε απόφαση 59 σελίδων που αναλύει τις λειτουργίες της εταιρείας.
Το έγγραφο περιγράφει πώς η BlueCrest, με περίπου 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, διέθεσε 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε traders και παρακολουθεί στενά τα σορταρίσματα και τις αστοχίες τους.
Στον αστερισμό των αξιοσημείωτων ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών σε όλη τη Wall Street, μια ματιά στη BlueCrest καθιστά σαφές ότι φτάνει στα άκρα όπως λίγοι άλλοι.
Προβλήματα και φυγή πελατών
Ο Πλατ και ήταν ιδιώτης trader στην JPMorgan προτού συνιδρύσει την BlueCrest το 2000 με τον Γουίλιαμ Ριβς.
Η 15ετής πορεία του στη διαχείριση μετρητών κορυφώθηκε με περισσότερα από 37 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Στη συνέχεια, τα πράγματα δυσκόλεψαν μετά από δύσκολες αποδόσεις, ανησυχίες για συγκρούσεις συμφερόντων και φυγή πελατών. Αυτές οι πιέσεις άρχισαν να αυξάνονται το 2013, όταν τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της εταιρείας σημείωσαν τεράστιες ετήσιες απώλειες.
Το επόμενο έτος, ο επενδυτικός σύμβουλος Albourne Partners είπε ότι ένα ελάχιστα γνωστό εσωτερικό ταμείο για τους υπαλλήλους της BlueCrest, που ονομάστηκε BSMA, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων. Μήνες αργότερα, ένας άλλος σύμβουλος, η Aksia, μείωσε την αξιολόγησή της για την εταιρεία σε μη επενδυτική.
Η μυστικότητα γύρω από το BSMA θα αποδειχθεί τελικά δαπανηρή: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ άνοιξε μια έρευνα που τελικά ανάγκασε την εταιρεία να αποζημιώσει τους πελάτες διαθέτοντας 170 εκατομμύρια δολάρια. Η Επιτροπή κατηγόρησε την BlueCrest ότι άφησε τους πελάτες στο σκοτάδι.
Η BlueCrest υπέστη άλλο ένα πλήγμα στις αρχές του 2015, όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αφαίρεσε απότομα ένα ανώτατο όριο στο νόμισμά της, αναταράσσοντας τις αγορές και πλήττοντας το χαρτοφυλάκιο της BlueCrest. Μέχρι το τέλος εκείνου του έτους, με περιουσιακά στοιχεία κάτω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Πλατ αποφάσισε να επιστρέψει τα μετρητά τους στους πελάτες.
Απώλεια 850 εκατ. δολαρίων σε 5 ημέρες
Από την αρχή, το BlueCrest δεν ήταν σαν άλλα οικογενειακά γραφεία. Οι περισσότεροι κατανέμουν χρηματικά ποσά σε hedge funds, διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων ή εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ο Πλατ είχε μια πλήρως ανεπτυγμένη λειτουργία στην αγορά, η οποία θα επιδίωκε πολύ υψηλότερες αποδόσεις.
Η νέα ιδιωτική επιχείρηση αύξησε τη μόχλευση σε επίπεδα που οι συμβάσεις της με πρώην πελάτες είχαν απαγορεύσει, σύμφωνα με την κατάθεση του δικαστηρίου.
Τον Μάρτιο του 2020, , σε διάστημα 5 ημερών η BlueCrest έχασε πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια από ένα αποθεματικό μετρητών περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όταν η προσφιλής τακτική που επωφελείται από τη μετατόπιση των τιμών μεταξύ των ομολόγων και των προθεσμιακών τους συμβολαίων άρχισε να καταρρέει – μια τρομερή κατάσταση για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν μόχλευση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπρεπε να δεσμεύσει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία των αγορών.
«Αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είχε παρέμβει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το ταμείο θα ήταν σε πραγματική οικονομική δυσκολία την επόμενη Δευτέρα», έγραψε ο δικαστής στη διαταγή του.
Αυτός δεν ήταν ο μόνος φόβος. Στα τέλη του 2021, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων άρχισαν απότομα να κινούνται έναντι ορισμένων συναλλαγών της BlueCrest εν μέσω εικασιών ότι οι κεντρικές τράπεζες επρόκειτο να επιταχύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Καθώς οι απώλειες συσσωρεύονταν, η BlueCrest εμπόδισε ορισμένους traders να στοιχηματίσουν.
Η εταιρεία έχασε σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», έγραψε ο δικαστής, επικαλούμενος τη μαρτυρία του Διευθύνοντος Συμβούλου της BlueCrest, Πίτερ Κοξ. «Αν έχανε ξανά το ίδιο, το ταμείο θα ήταν αφερέγγυο». Ο Κοξ υπογράμμιζε ότι η εταιρεία του δεν απολάμβανε άπειρη μόχλευση.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο μετασχηματισμός της BlueCrest σε μια εταιρεία που έπαιρνε πολύ μεγαλύτερα ρίσκα την «γλύτωσε» επίσης από την εξωτερική εποπτεία. Οι ρυθμιστικές αποκαλύψεις και τα στοιχεία επικοινωνίας που κάποτε ήταν διαθέσιμα στον πλέον ανενεργό ιστότοπό του έχουν χαθεί.
Για τις τράπεζες, ο ένθερμος δανεισμός και τα στοιχήματα της BlueCrest καθιστούν την εταιρεία έναν από τους σημαντικότερους πελάτες στον πλανήτη. Το ίδιο ήταν και η Archegos μέχρι που κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2021, προκαλώντας ζημίες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους δανειστές.
Οι υποσχέσεις για σαρωτικές αλλαγές και περισσότερη από τις αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Στο μεταξύ, η εταιρεία του Πλατ έχει επικαλεστεί εξαιρέσεις από τις απαιτήσεις διαφάνειας των ΗΠΑ για συμβούλους επενδύσεων στο εξωτερικό με μικρή παρουσία ή λίγους πελάτες. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέτοιοι διαχειριστές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν υπόκεινται ούτε στις περισσότερες απαιτήσεις αναφοράς.
Η εκτίμηση του Bloomberg για τον πλούτο του Πλατ λέει ότι μπόρεσε να αποσπάσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για επενδύσεις κερδών από την εταιρεία.
«Τρόπαια»
Δεν είναι σαφές τι κάνει ο Πλατ με όλα τα χρήματα που αποσπά και αν έχει βρει άλλους τρόπους για να τα αναπτύξει. Αλλά ο δισεκατομμυριούχος που συλλέγει έργα τέχνης δεν έχει αποφύγει σχεδόν καθόλου να παρουσιάσει μερικά από τα τρόπαιά του.
Έχει ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Bombardier. Έχει δηλωμένη κατοικία σε διάφορους θύλακες που ευνοούνται από τους υπερπλούσιους, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Τζέρσεϊ, όπου τα κέρδη κεφαλαίου δεν φορολογούνται. Έκανε μια εμφάνιση στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Billions.
Το 2015, ο Πλατ έγινε έμμεσος ιδιοκτήτης ενός στροβιλοκινητήρα Pilatus PC-12, ενός μονοκινητήριου αεροσκάφους που είναι συνήθως ικανό να πετάξει με 5-6 επιβάτες περισσότερα από 1.500 μίλια. Για περισσότερο από μισή δεκαετία, είχε μερίδιο στη Systematica Investments της Leda Braga, το μερίδιο της οποίας πουλήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Είναι επενδυτής στην startup βιοτεχνολογίας Engitix Ltd. με έδρα το Λονδίνο και συνίδρυσε ένα ιδιωτικό ταμείο για τη χορηγία καλλιτεχνών που, όπως είπε, έχει να κάνει περισσότερο με χόμπι παρά να προσθέτει στην περιουσία του.
naftemporiki.gr