Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τα διεθνή σε φάση αποκατάστασης απωλειών η Αθήνα διατηρεί τους στόχους της

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Το εντυπωσιακό σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων για την Αθηναϊκή αγορά σε κάθε παρόντα της αγοράς, έχει προκαλέσει διιστάμενες προσδοκίες για τη συνέχεια και αυτό που θα παίξει ρόλο, κατά την εκτίμησή μας, θα  είναι η δυναμική των ξένων χρηματιστηρίων.

Τα διεθνή

Σε εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τη Wall Street έως το Davos, από ανανεωμένη αγωνία για εμφάνιση ύφεσης, η JPMorgan διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες αυτής, με βάση τις  τιμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές,  έχουν όντως μειωθεί απότομα από τα υψηλά του 2022. Η JPMorgan καταλήγει  στις μετρήσεις συγκρίνοντας τις κορυφές διαφόρων κατηγοριών πριν από την ύφεση και τα κατώτατα όρια τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής συρρίκνωσης.

·        Οι αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, ενισχυμένες από τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και ότι η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και οι μεικτές αναφορές κερδών αυτή την εβδομάδα διέβρωσαν μέρος αυτής της αισιοδοξίας.

·        Οι μετοχές στη Wall Street σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, ενισχυμένες από κάποια εταιρικά κέρδη, αν και δύο σημαντικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες, αφού επιβαρύνθηκαν από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.

·        Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,9%, στην πρώτη του ανοδική ημέρα μετά από τρεις συνόδους πτώσης. Ο Nasdaq Composite κέρδισε 2,7%, οδηγούμενος υψηλότερα από τις μετοχές του Netflix και της Alphabet. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 330,93 μονάδων ή 1%, στις 33375,49. Ο Dow και ο S&P παρά ταύτα έγραψαν την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους στο νέο έτος, υποχωρώντας 2,7% και 0,7% αντίστοιχα. Όταν η άνοδος του Nasdaq την Παρασκευή έδωσε στον δείκτη μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

·        Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιστρέφει σε μονοψήφια νούμερα αλλά ο δομικός μόλις σημείωσε νέο ρεκόρ. Βασικός μοχλός της αλλαγής της διάθεσης ήταν η επαναλειτουργία της Κίνας. Μετά από έναν πιο ζεστό από τον αναμενόμενο χειμώνα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος» ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Στην Αθήνα

Τι κατάφεραν οι καταστροφολόγοι τελικά, δουλεύοντας εντατικά υπέρ της δημιουργίας τάσης φυγής από το ρίσκο; Έδωσαν την ευκαιρία στους κοντράριαν, τους αντιθετιστές, να σχηματίσουν θέσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών. Τώρα βέβαια οι κοντράριαν αποτελούν την αγοραία συναίνεση, που λέει ο λόγος. Αν κρίνουμε από όσα δήλωσαν οι υπουργοί οικονομικών και οι ηγέτες των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, με μόνο εξαίρεση τους οικονομολόγους, που επιμένουν πως η ύφεση είναι μια βεβαία απειλή που θα φέρει ο δεύτερός γύρος των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα αφορούν τις υπηρεσίες αυτή τη φορά.

Η βδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου δεν είχε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις τράπεζες, αλλά μια ομάδα μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που απόκτησαν μεγάλες εβδομαδιαίες μεταβολές. Το μεγάλο ευεργέτημα των συναλλαγών της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου ήταν το ότι τεχνικά η Αγορά έχει απομακρυνθεί από τα υπεραγορασμένα επίπεδα με τις επόμενες αντιστάσεις, για τον ΓΔ να εντοπίζονται στα επίπεδα των 990 και 1053 μονάδων και με σημεία στήριξης στις 950 και 924 μονάδες.

Η βουτιά της Πέμπτης θεωρήθηκε σαν φυσική συνέπεια  μιας ανοδικής αλυσίδας που οδήγησε την αγορά σε επίπεδα που είχαν να φανούν από το καλοκαίρι του  2015. Η σύνοδος της Παρασκευής μετά την γενικευμένη ενθυλάκωση κερδών την Πέμπτη έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με την άποψη αξιόπιστων εγχώριων αναλυτών όπως ο  Μάνος  Χατζηδάκης της Beta Sec.

Το εντυπωσιακό σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων για την Αθηναϊκή αγορά σε κάθε παρόντα της αγοράς, έχει προκαλέσει διιστάμενες προσδοκίες για τη συνέχεια και αυτό που θα παίξει ρόλο, κατά την εκτίμησή μας, θα  είναι η δυναμική των ξένων χρηματιστηρίων. Διότι για μια σημαντική μερίδα αναλυτών η τάση των διεθνών θα καθορίσει τη διάθεση για ρίσκο στο ΧΑ. Αναφορικά με τις Τράπεζες, σε καλό κλίμα έγιναν οι συναντήσεις των Διοικήσεων των Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα επικείμενα ‘stress tests’, η πρόθεση διανομής μερίσματος, το πλάνο αποεπένδυσης που δημοσιοποίησε το ΤΧΣ, και οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στα τραπεζικά δάνεια.

Η Eurobank Equities σε πρόσφατη ανάλυσή της επισημαίνει: “Ισχυρά είναι τα θεμελιώδη μεγέθη του Τραπεζικού κλάδου, ωστόσο ίσως υπάρξει μια στάση στο re-rating, μετά το ράλι που προηγήθηκε”. Ενώ δίνει για τρεις μετοχές του κλάδου τη σύσταση “αγορά”, με τιμές  στόχους τα 1,63 ευρώ για την ΑΛΦΑ, τα 5,01 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 2,47 ευρώ για την ΠΕΙΡ. Η Piraeus Sec. αναφέρει: “Οι επενδυτές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των χαμηλότερων τιμών και να προσθέσουν στις θέσεις τους επιλεγμένες μετοχές”.

Από την Merit Sec. υπογράμμισαν: “Ανοδικά συνεχίζει να κινείται ο Γενικός Δείκτης και αυτή τη βδομάδα (5η συνεχόμενη), με την μέση συναλλακτική δραστηριότητα να έχει αυξηθεί σημαντικά. Το ανοδικό momentum της Αγοράς συντηρείται και από την αποκλιμάκωση των τιμών Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και από την επιτυχημένη έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου που έγινε αυτή την εβδομάδα. Τεχνικά η Αγορά έχει απομακρυνθεί από τα υπεραγορασμένα επίπεδα με τις επόμενες αντιστάσεις, για τον ΓΔ να εντοπίζονται στα επίπεδα των 990 και 1053 μονάδων και με σημεία στήριξης στις 950 και 924 μονάδες”.