Η θέση μας από χθες το πρωί ήταν: Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών με ενισχυμένο τζίρο κυκλικά είναι η απάντηση στο γιατί, χωρίς τζίρους σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο μέσος όρος θα πιάσει και θα περάσει τις 1.000 μονάδες. Θα σταθεί στις 1.030. Οι ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με βάση το μομέντουμ είναι εδώ και ακόμα περιμένουν, αλλά όχι για πολύ. Βέβαια δεν μπορούσαμε να μην υποψιαστούμε πως υπάρχει μια μέριμνα που προκύπτει από μια δυο μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Η εμφάνιση ενδιαφέροντος από θεσμικούς με εκτίναξη του τζίρου μέσω των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος ενίσχυσε τις «υποψίες». Θυμίζουμε την αναφορά στο χθεσινό σχόλιο υπέρ της απουσίας έκπληξης για την πορεία της αγοράς: Αυτό που έδωσε τη βάση για τη βεβαιότητα της «προστασίας» των αποτιμήσεων, ήταν η δυνατότητα να συσσωρεύει η Αθήνα σε μέρες που η φυγή από το ρίσκο είχε παγκόσμιες διαστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Μετά ήρθαν και οι εκθέσεις των οίκων που είχαν ανάμιξη σε διαδικασίες κερδοφόρες που διεκπεραίωναν υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου.
Η επίσκεψη του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία χθες στην Αθήνα, που ασκεί εποπτεία στις συστημικές τράπεζες, μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο. Οι κακές γλώσσες λένε πως θα ασκήσει πιέσεις σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο σκέλος του πιστωτικού κινδύνου προς τις τράπεζες, ενώ η πλευρά των τραπεζών ενδιαφέρεται για τη διανομή μερισμάτων, λόγω υψηλής κερδοφορίας, με τον βραχνά όμως της αναβαλλόμενης φορολογίας να μην έχει επιλυθεί ακόμα. Το σημαντικό ζήτημα που θα συζητηθεί είναι τα… αδιάθετα πακέτα κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».
Αυτό που θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε εκείνους που σέβονται τη στατιστική προϊστορία και θα καταλάβουν ποιες δυνάμεις θα απελευθερώσει η προσέγγιση του FTSE 25 στις 2.450 μονάδες, είναι τα εξής: Στην περιοχή των 2.370 με 2.570 μονάδων βρέθηκε ο δείκτης των blue chips και των ισχυρών ξένων θεσμικών από τις 28 Απριλίου του 2015 έως τις 5 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Στις 5 Ιουνίου, μάλιστα, η αγορά άνοιξε στις 2.458 μονάδες και εμφάνισε ανώτερο ημέρας στις 2.461 και κατώτερο στις 2.341, για να κλείσει στις 2.354 μονάδες. Ήταν οι μέρες των διαταραχών που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και γι’ αυτό η ζώνη στην οποία βρίσκεται ο 25άρης αυτές τις μέρες μπορεί να ξεπεραστεί με ευκολία ή με δυσκολία. Καθώς το ελληνικό ζήτημα τότε προκάλεσε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μεγάλη αναταραχή.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Αχαριστία…
Η αχαριστία αυτή την εποχή λαμβάνεται υπόψη ακόμα και από τον Άρειο Πάγο και αυτό είναι σημάδι των καιρών. Γιατί μπορεί έως τώρα να έχουν γίνει γνωστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων που σχετίζονται με τα διαζύγια και τις διατροφές, αλλά η αχαριστία είναι κάτι που μπορεί να αφορά διάφορα πεδία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αχάριστοι πολιτικά είναι όσοι, δηλώνοντας αντιστασιακοί και κυνηγημένοι από τη χούντα των συνταγματαρχών, κατάφεραν να εκλέγονται σε διάφορα αξιώματα με μόνη δράση τη διαφήμιση του ηρωισμού τους. Χωρίς να υπάρχει ένα έργο που να άλλαξε προς το καλύτερο τη ζωή των πιστών ψηφοφόρων τους. Αχάριστοι θεωρούνται και οι δημοσιογράφοι με εκπομπές στην τηλεόραση, που κάποιοι πολιτικοί τους στήριξαν με την παρουσία τους συχνά πυκνά στα πάνελ τους και τελικά το κόμμα, μετρώντας την αναγνωσιμότητά τους, τους κατεβάζει στις εκλογές και παίρνουν τη βουλευτική έδρα του… υποστηρικτή τους. Η μεγαλύτερη αχαριστία είναι η διαχείριση των απορριμμάτων όσων πολιτών τα πετούν καταγής εγκληματικά απερίσκεπτα.
Σοφοκλής Β΄
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης