Οι αξιωματούχοι της Fed είναι απογοητευμένοι επειδή η αγορά ομολόγων δεν τους ακούει. Ίσως αυτή είναι η χρονιά που θα έπρεπε εκείνοι να αφουγκραστούνε την αγορά ομολόγων. Η Fed έχει δεσμευτεί να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά τουλάχιστον άλλες 75 μονάδες βάσης στο 5,25% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η απόδοση 2 ετών κορυφώθηκε στο 4,72% τον περασμένο Νοέμβριο και μειώθηκε στο 4,20% στις 13/1. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου κορυφώθηκε στο 4,25% στις 24 Οκτωβρίου 2022 και υποχώρησε στο 3,52% στο τέλος της εβδομάδας.
Τα διεθνή
· Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκινά σήμερα στο Νταβός
· Οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ
· Οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με άνοδο, που δεν είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί ενώ το δολάριο υποχώρησε
· Οι επενδυτές παραμένουν επίσης σε επιφυλακή για μια ακόμα έκπληξη από την Τράπεζα της Ιαπωνίας που ορίζει πολιτική την Τετάρτη. Το γεν ενισχύθηκε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Μάιο και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιαπωνίας πέρασε πάνω από το ανώτατο όριο της BOJ για δεύτερη ημέρα.
· Η εβδομάδα θα σημαδευτεί από ανακοινώσεις σχετικές με εταιρικά κέρδη στη Wall Street, όπως της Goldman Sachs Group Inc. και της Morgan Stanley. Επίσης θα ανακοινώσουν Charles Schwab, Discover Financial, Goldman Sachs, HDFC Bank, Interactive Brokers, Investor AB, Morgan Stanley, Netflix, Procter & Gamble, Prologis, State Street
Από την επίδοση των βασικών δεικτών στην Wall Street και από τα κέρδη των δεικτών στην γηραιά ήπειρο ως τις παρατηρήσεις στην εβδομαδιαία αναφορά της Barclays για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, φαίνεται πως θα δικαιωθούν οι θεσμικοί που θεώρησαν ότι Fed και ΕΚΤ θα προσγειώσουν παρά την επιθετική σύσφιξη τις οικονομίες τους ομαλά .
Η ατμόσφαιρα στα διεθνή περιγράφεται με την έκφραση το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να στραφεί σε μια πιο εύστοχη πολιτική. Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν χρησιμοποίησε την ρητορική που είχε την Τρίτη για να κατευνάσει την ανανεωμένη όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. Επιπλέον, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν πλήρως σύμφωνα με τις προσδοκίες, δηλαδή περαιτέρω επιβράδυνση της υπερθέρμανσης των τιμών. Αυτή η χαλάρωση ήταν ορατή στις αποδόσεις του δολαρίου και των ομολόγων, οι οποίες υποχώρησαν. Στην Ευρώπη, η οικονομία εξακολουθεί να είναι ανθεκτική, όπως αποδεικνύεται από μια πιο ισχυρή από την αναμενόμενη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια αίσθηση επιφυλακτικότητας στο παρασκήνιο, καθώς οι επενδυτές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν με ακρίβεια τη ζημιά που θα έχουν στην οικονομία η αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Στην Αθήνα
Με δυο ξεκάθαρα ανοδικές συνόδους στην αρχή και το τέλος της εβδομάδας και ενδιάμεσα τρεις με αποτέλεσμα μια συσσώρευση σε στενότατο εύρος τιμών, σχεδόν μονίμως πάνω από τις 960 μονάδες, πλησίασε η Αθήνα τις σκληρότερες οροφές τις τριετίας! Στις 24 Ιανουαρίου του 2020 κορυφή ήταν οι 949,2 μονάδες και αντίσταση οι 950. Τον Φεβρουάριο του 2022 ήρθε στις 11 του μήνα το κλείσιμο στις 971,09 μονάδες. Αυτό το επίπεδο δεν έχει εμφανιστεί ξανά. Για αυτό θεωρείται η σκληρή οροφή που πρέπει να ξεπεραστεί. Με κλείσιμο την Παρασκευή στις 968,38 είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες συνεδριάσεις με τις αγορές των ΗΠΑ σήμερα κλειστές, αφού με την αργία τιμούν τον αγώνα και την προσφορά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Ο τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ Νικόλας Πετράκης εξηγεί την στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Αθηναϊκή αγορά : “Η διαφοροποίηση των Ευρωπαϊκών σε σχέση με τις Αμερικανικές Αγορές είναι εμφανής, με τις Ευρωπαϊκές να υπεραποδίδουν αισθητά τους τελευταίους μήνες. Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και η εξομάλυνση των κινδύνων που είχαν ενσωματωθεί στις Ευρωπαϊκές Αγορές, φαίνεται να επιτρέπουν την μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου στην Γηραιά Ήπειρο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελληνική Αγορά, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, προσεγγίζοντας τα προπολεμικά υψηλά και τις 973 μονάδες. Η ζώνη 950 – 970 παραμένει το ισχυρότερο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς από το 2014, με το ΓΔ να μην διστάζει, παρά την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη του εικόνα. Σε αντίστοιχο κομβικό σημείο βρίσκεται και ο δείκτης Τραπεζών, όπου στις 710 – 750 μονάδες κρίνεται η μακροχρόνια πτωτική τάση από την ανακεφαλαιοποίηση του 2016. Μια υπέρβαση των 750 μονάδων του κλαδικού δείκτη, θα αλλάξει άρδην την εικόνα των Τραπεζών, υποστηρίζοντας έτσι την κατοχύρωση τετραψήφιων μονάδων του Γενικού Δείκτη μετά από μια επταετία”.
Είναι σημαντικό να βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο μπροστά σε μια αντίσταση που κρατάει πολλά χρόνια και αν ξεπεραστεί θα ανοίξει ένας δρόμος που θα απελευθερώσει τεράστια ποσά επενδυτικής απληστίας. Το ευχάριστο είναι πως την ίδια ώρα υπάρχει και στο διεθνές επενδυτικό σύμπαν μια επιστροφή της ελπίδας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει και γονατίζουν από την επιθετική πολιτική των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών.
Χωρίς μεγάλα λόγια και με σεμνές προσδοκίες εμφανίζονται οι εγχώριοι αναλυτές την ώρα που οι ξένοι θεσμικοί φροντίζουν να απομακρύνονται οι αποτιμήσεις των blue chip από τα πρόσφατα χαμηλά τελευταίων τριών μηνών και τελευταίων 30 ημερών.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε: “Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, δεν συνέβαλε στην αναρρίχηση του ΓΔ που διακυμάνθηκε σε πολύ μικρό εύρος τιμών. Παραμένει πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση στις 971 – 973 μονάδες και στήριξη στις 950 μονάδες”. Πιο συγκεκριμένες οι τοποθετήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ δια του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της. “Το 973 ΓΔΧΑ ήταν υψηλό μετεκλογικό υψηλό του 2019 – 2020 με τον COVID να ακολουθεί. Φυσικά ο ΓΔ δεν αντικατοπτρίζει την Αγορά μιας και αν αφαιρέσουμε τον Τραπεζικό κλάδο μπορεί να είναι στην ζώνη του 1400. Πλέον ο Τραπεζικός έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και προσδοκίες ότι θα βοηθήσει τον ΓΔ, να αλλάξει επίπεδο μετά από χρόνια. Η προηγούμενη χρονιά ήταν και η πρώτη της τελευταίας 15ετιας, που η Ελληνική Αγορά κινήθηκε κόντρα στα υπόλοιπα Χρηματιστήρια. Αυτό σαν δεδομένο σημαίνει πολλά, ενώ οι νέες εισαγωγές θα βοηθούσαν πολύ την κατάσταση”.
Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου έδωσε κέρδη 1,78% στον ΓΔ και η επίδοση μήνα και έτους, αφού για την ώρα συμπίπτουν, ήταν 4,15%. Στον FTSEΜ έφερε άνοδο +1,60% και στον μήνα προκάλεσε κέρδη +3,71%. Ωστόσο ο ΔΤΡ μετά από αύξηση +11,42% στο 2022 και αφού εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή +4,12%, στον Ιανουάριο ήδη ξεπέρασε το +10%. Έτσι ο FTSE25 που επηρεάζεται περισσότερο από τα τραπεζικά blue chip κέρδισε 4,15% και στον πρώτο μήνα του έτους 6,87%.
Στο καθεστώς της παγκόσμιας αμφιβολίας η ελληνική πραγματικότητα έχει τα “εφόδια” να αποτελέσει λιμένα παραγωγής κερδών. Από το είδος των συστατικών του ΑΕΠ της και από την εκ των μνημονίων καθυστέρηση της δημιουργίας κάθε τύπου φούσκας στις τραπεζικές δραστηριότητες και όχι μόνο. Αυτά ακριβώς αποτελούν τις απειλές σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες και τρομάζουν τους θεσμικούς. Η περασμένη εβδομάδα έφερε σεμνή αλλά συντονισμένη άνοδο. Το ανώτερο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τριών τελευταίων μηνών σε 20 από τις 45 μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση Από σήμερα ξεκινούν επιλεκτικά αγορές και αρκετές διορθώσεις.