Ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, η Genesis Global Trading Inc., απέλυσε το 30% του προσωπικού της και εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει χρεοκοπία, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, μετά τις απολύσεις της Πέμπτης, που επεκτείνονταν σε όλα τα τμήματα της εταιρείας, η Genesis είχε 145 υπαλλήλους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διοίκηση συνεργάζεται με την επενδυτική τράπεζα Moelis & Co. προκειμένου να αποτιμήσει τις επιλογές της για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ για προστασία από τους πιστωτές.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Genesis, κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες, είπε πως η εταιρεία συνεργάζεται με τους συμβούλους της με στόχο «να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία πελατών και να προχωρήσει μπροστά».
«Έρχεται περισσότερος πόνος»
Τα κρυπτονομίσματα είδαν την αξία τους να βυθίζεται το 2022, καθώς οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα ψηφιακά assets και σε μία αγορά που φαινόταν να μαστίζεται από σκάνδαλα και κρίσεις. Οι περιπέτειες των crypto πάντως, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες κρίσεις, δεν διαχέονται σε άλλα τμήματα των χρηματιστηριακών αγορών, αλλά περιορίζονται στους παίχτες του χώρου.
Η Genesis είναι μία από τις εταιρείες, που παλεύει για την επιβίωσή της, στον απόηχο της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, αλλά και εν μέσω επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve. Η απουσία ρυθμιστικών και εποπτικών μηχανισμών και η έντονη διασύνδεση των παιχτών της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας έχουν ως αποτέλεσμα το κάθε στραβοπάτημα ενός να επηρεάζει πολλούς ακόμη. Υπό τις συνθήκες αυτές αναλυτές προειδοποιούν πως οι επενδυτές στα cryptos πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερο «πόνο».
Πώς η Genesis πληγώθηκε βαθιά από άλλες χρεοκοπίες στον κλάδο
Η Genesis επιβαρύνθηκε με βαριές απώλειες από δάνεια που είχε χορηγήσει στην επενδυτική εταιρεία Alameda Research (του ομίλου FTX) και στο hedge fund των cryptos, Three Arrows Capital. Τόσο η Alameda όσο και η Three Arrows κήρυξαν πτώχευση πέρυσι.
«Καθώς συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα από άνευ προηγουμένου προκλήσεις, έπρεπε να λάβουμε τη δύσκολη απόφαση να μειώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας παγκοσμίως» δήλωσε στη Wall Street Journal η εκπρόσωπος της Genesis για τις απολύσεις, προσθέτοντας πως «αυτά τα μέτρα είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να προχωρήσουμε την επιχείρησή μας μπροστά».
Πέρυσι το καλοκαίρι η Genesis κατήργησε το 20% από τις 260 θέσεις εργασίας που είχε και ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Μόρο αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την κατάρρευση της Three Arrows. Η Genesis είχε χορηγήσει στο hedge fund δάνειο 2,4 δισ. δολαρίων με εγγύηση για το 50% του ποσού μόνο, όπως προκύπτει από στοιχεία της WSJ – με τα οποία πάντως ο Μόρο διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση ήταν κοντά στο 80%.
Η «τράπεζα» των κρυπτονομισμάτων, όπως συχνά αποκαλείται, δυσκολεύτηκε να κρατήσει τα κορυφαία στελέχη του τμήματος διαχείρισης κινδύνων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η αιφνίδια παραίτηση του Μάικλ Πάτσεν τον Οκτώβριο. Είχε αναλάβει τη θέση του chief risk management μόλις λίγους μήνες νωρίτερα. Τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν με την κατάρρευση της FTX.
H Genesis πάγωσε τις χορηγήσεις νέων δανείων, αλλά και τις αποσύρσεις καταθέσεων στις 16 Νοεμβρίου 2022. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gemini είδε να παγιδεύονται κεφάλαια 900 εκατ. δολαρίων των δικών του πελατών στη Genesis, με την οποία συνεργαζόταν στενά.
Η εταιρεία προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία χρηματοδότησης τόσο με το κορυφαίο αυτή τη στιγμή ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη, το Binance, όσο και με τον κολοσσό του private equity, Apollo Global Management. Αυτές δεν φαίνεται να έχουν ευοδωθεί.