Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τις τράπεζες σεμνά ο  αγώνας για διαφυγή από την πολυετή ζώνη συσσώρευσης

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεκίνημα με δυναμική για το 2023 για την Αθήνα

Οι αγοραίοι στην Ευρώπη δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία που εκπέμπεται τόσο από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όσο και από τους Επενδυτικούς Οίκους. Έτσι, οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα του 2023.

Τα διεθνή

·         Με εναλλαγές στην κατεύθυνση και στο πρόσημο μεταβολής κινήθηκε η Wall Street  στη συνεδρίαση της 3/1/23 καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και στη συνέχεια τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC άσκησαν καθοδικές πιέσεις και ενώ στο ενδιάμεσο ο S&P 500 είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 1%. (Δείτε με μία ματιά τα διεθνή χρηματιστήρια) 

·         Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να επιμένουν  για την αναγκαιότητα της σύσφιξης

·         Η υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικάνου ΜακΚάρθι για επικεφαλής  της Βουλής των Αντιπρόσωπων απέτυχε για πέμπτη φορά.

·         ΟΙ αναλυτές του Bloomberg ειδοποιούν: μπορεί να υποτιμάτε την αποφασιστικότητα της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε πορεία αυξήσεων για να μειώσει τον πληθωρισμό.

·         Αυτό ανέφεραν τα πρακτικά της FOMC, προειδοποιώντας για μια «αδικαιολόγητη» χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών που θα έβλαπτε τις προσπάθειες σταθεροποίησης των τιμών.

·         Ο Neel Kashkari συμμετείχε επίσης, λέγοντας ότι στο 2023 θα σημειωθούν αυξήσεις επιτοκίων τουλάχιστον κατά 100 bps.

·         Οι μετοχές μείωσαν τα προηγούμενα κέρδη ως απάντηση στα πρακτικά αν και εξακολούθησαν να κλείσουν με κέρδη.

·         Και τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, διατηρώντας την πίεση στη Fed για σύσφιξη .

·         Από τα οικονομικά δεδομένα, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49 τον Νοέμβριο, στη δεύτερη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

·         Στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνέχισε να κινείται ανοδικά (0,7%) σκαρφαλώνοντας στο υψηλό επτά μηνών των 1.860 δολαρίων,  ενώ το αργό πετρέλαιο βούτηξε 4,9% στα 73 δολάρια το βαρέλι.

·         Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,68%.

·         Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και την Τετάρτη μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο  εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία ενισχύθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση, από 7,1% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι αγοραίοι ανέμεναν ετήσια άνοδο κατά 7,3%.

Στην Αθήνα

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη αφού και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ  λειτούργησαν υπέρ αλματώδους ανόδου. Στην πρώτη ώρα ο τζίρος έπιασε τα 10 εκατ. ευρώ, με 2 εκατ. αξία πακέτων και ο ΓΔ, αφού με τη συμπλήρωση τριών τετάρτων διαπραγμάτευσης χτύπησε στις 943,63 μονάδες, είχε καθίσει στις 942!  Την άνοδο στήριξαν κύρια τα κέρδη των μετοχών του 25άρη. Ξεχώρισαν οι ΔΕΗ +2,62% ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,99% ΟΛΠ +1,50%. Ενώ από τις Τραπεζικές μετοχές η ώθηση ήταν υπολογίσιμη.  Ακόμα όμως υπήρχε απόσταση από την ώρα της προσέγγισης των 661 μονάδων. Το ορόσημο για τη στήλη που σημαίνει εγκατάσταση μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Τα τέσσερα με πέντε καθοδικά blue chip  ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ ΟΤΟΕΛ ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ είχαν απώλειες από -0,06% ως -0,72% στις 11:48, εκπέμποντας το μήνυμα πως κάποιοι θεσμικοί ήθελαν να ρευστοποιήσουν χωρίς ωστόσο να καίγονται να ξεφορτωθούν τις μετοχές. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην πρώτη σύνοδο της αγοράς στο 2023, αφού από τις 11:00 ως τις 16:16 η πορεία του μέσου όρου είχε σταθερή κλίση και κανένα πισωγύρισμα, έστω και για μερικά λεπτά. Στα χρηματιστήρια του ευρώ οι μεταβολές στις 14:30 ήταν της τάξης του +0,5% ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κέρδιζε 1,04%,  ενώ στην Αθήνα με τον τζίρο στα 24,5 εκατ. ευρώ ο ΓΔ (στις 943 μονάδες) ήταν δίπλα στο ανώτερο, ως τότε, ημέρας.

Το αξιοπρεπές βήμα της αγοράς προκάλεσαν τα κέρδη των 20 ανοδικών blue chip και το φρένο ασκούσαν οι απώλειες των ΚΟΥΕΣ ΟΤΟΕΛ ΕΥΔΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΕΕ υπήρχε συνεπώς μια εντυπωσιακή σταθερότητα στις επιλογές των θεσμικών στην ανάληψη και στη φυγή από το ρίσκο. Από το πρωί χθες ήταν σχεδόν αναπόφευκτο οι αρμόδιοι από ΟΟΣΑ και ΔΝΤ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση σε μεγάλο μέρος του Πλανήτη, καθώς στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ε.Ε. σημειώνεται εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, με το +2,7% για το ΑΕΠ της Παγκόσμιας Οικονομίας να εκτιμάται σαν ένα μάλλον αισιόδοξο σενάριο.

Από τον σύμβουλο διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη:

Αν και το διεθνές περιβάλλον λειτουργεί επιβαρυντικά για τη Χώρα μας και επιπλέον η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστά καθημερινότητα, ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο συνεχόμενο έτος αξιοσημείωτης επίδοσης για το Ελληνικό ΑΕΠ.

Αυτό θα συμβεί: Πρώτον, αν οι επενδύσεις πετύχουν το στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό (+15,5%) φτάνοντας σε ύψος που θα είναι όσο περίπου ανήλθαν οι περσινές ύψους $14,3 δισ. παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών (!). Δεύτερον, αν επαναληφθεί μια ακόμη καλή τουριστική χρονιά και τρίτον αν συνεχιστεί η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Αν τα μεγέθη των Εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίσουν τη βελτίωσή τους το 2023, όπως αναμένεται, με τις Τράπεζες σε θέση οδηγού, το ίδιο θα συμβεί και με πολλές Εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που ελέω της ρηχότητας του Ελληνικού Χρηματιστήριου τιμολογούνται χαμηλά, αναγκάζοντας πέντε ακόμη Εταιρείες- διαμάντια να αποχωρήσουν το 2022!

Το βέβαιο είναι ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη συναρπαστική χρονιά για τις Αγορές, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν μέσω των παθογενειών του, να έχει και τις προϋποθέσεις να ξεχωρίσει”.