01 Η έναρξη των συναλλαγών της αθηναϊκής αγοράς με θετικό βηματισμό στο πρώτο ημίωρο ήταν η υπενθύμιση του «άθλου» που επιτελέστηκε στο ζοφερό για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια 2022. Με τον Γ.Δ. στις 930,4 και αξία συναλλαγών 1,2 εκατ. ευρώ παράπονα δεν υπήρξαν. Όμως το ανώτερο από το δεύτερο λεπτό ήταν οι 933,8 μονάδες, με τιμή ανοίγματος τις 932,8. Με άλλα λόγια, οι ισχυροί θεσμικοί έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την υπεροχή της ζήτησης που για άλλη μια φορά δεν αφορούσε τις τραπεζικές μετοχές. Αυτές αναβαθμίζουν οι επενδυτικοί οίκοι στις εκθέσεις τους αλλά χθες προκάλεσαν κέρδη σε blue chips που υστέρησαν πέρυσι.
02 Το μήνυμα από αυτή τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος δεν ήταν σαφές. Ούτε χρειάστηκε να το αναζητήσουμε, καθώς πολύ νωρίς φάνηκε πως στην άνοδο θα συμμετείχαν και οι τράπεζες, με διαφορετική ανά τίτλο ζήτηση. Από τον τζίρο βέβαια ο οποίος στις 16:30 ήταν 15,7 εκατ. ευρώ ήταν σαφές πως στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης του 2023 ήταν η εξαιρετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών. Τη διαμόρφωσαν οι επιφυλακτικές κινήσεις των πωλητών σε ένα μικρό κομμάτι του FTSE25. Στο τελευταίο ημίωρο απώλειες εμφάνιζαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,4%) και ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΙΕΛ, ΜΠΕΛΑ, με μεταβολές από -0,5% ως -0,2%. Ενώ η εμφάνιση αγοραστών σε σημαντικό κομμάτι του FTSE25 είχε προκαλέσει άνοδο στα υπόλοιπα blue chips.
03 Είχαμε την ΑΛΦΑ στο +2,40%, αλλά την ΚΟΥΕΣ στην κορυφή της κατάταξης με κέρδη 2,55%. Οι ξένοι θεσμικοί ήξεραν τι ζητάνε και πώς να το πετύχουν, ενώ ο ΔΤΡ με κέρδη 1,8% ειδοποιούσε πως υπάρχουν πιστοί θαυμαστές του κλάδου, που εδώ και μερικές μέρες όχι μόνο δεν φρόντισαν να το κρύψουν, αντίθετα το διαλαλούν με κάθε ευκαιρία. Να λοιπόν πώς χθες οι 930 μονάδες ξεπεράστηκαν και με κινήσεις από τους επαγγελματίες από τις 11:00, που εμφανίστηκε το χαμηλό στις 930,4 μονάδες, έως τις 16:16 η πορεία του μέσου όρου ήταν ανοδική σταθερής κλίσης, που έφερε κορύφωση στις 938. Χαροποιώντας όσους με βάση τη στατιστική προσδοκούσαν την κατάκτηση των 950 μονάδων.
04 Καλό είναι να αποτινάξουν οι ιδιώτες επενδυτές τις αρνητικές προκαταλήψεις που γέννησε η απογοητευτική πορεία των αποτιμήσεων από τον Μάρτιο του 2022 και μετά. Η αγορά θα περάσει από τη φάση της ανησυχίας λόγω των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Αλλά όλα δείχνουν και κυρίως η κίνηση στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα πως η τουριστική βιομηχανία περνά τώρα σε φάση ωρίμανσης. Άρα οι χειμώνες που θα ακολουθήσουν, με τη «βοήθεια» του διαταραγμένου κλίματος στην Ευρώπη, πιθανά να είναι καλύτεροι.
Φαινόμενα αδάμαστα
Η νέα χρονιά αρχίζει με την ανθρωπότητα να είναι αντιμέτωπη με τις ίδιες προκλήσεις που κυριάρχησαν το 2022. Για τη στήλη και όλους τους σοβαρούς αναλυτές αυτά που καθόρισαν και θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και στην καθημερινότητα είναι οι αποτυχίες στην αντιμετώπιση των φυσικών απειλών. Η ανθρωπότητα απέτυχε να αντιμετωπίσει την πανδημία, αφού ακόμα αναζητούνται μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων Covid και συνεχίζει λόγω πολιτικών επιλόγων να στοχεύει λανθασμένα. Η κόντρα Δύσης και Κίνας οδηγεί στην εντύπωση πως από την Ασία θα προκύψουν τα στελέχη που θα γεμίσουν τα νοσοκομεία στην Ευρώπη. Οι επαΐοντες τονίζουν πως τα επιθετικά στελέχη θα έρθουν από τον Καναδά και τη Β. Αμερική! Ο δε στρατηγός χειμώνας, σίγουρος σύμμαχος των Ρώσων, ακριβώς γιατί αποτύχαμε όλοι να προβλέψουμε σωστά και να αντιμετωπίσουμε την αποσταθεροποίηση του κλίματος, δεν έκανε την εμφάνισή του. Οι επιλογές των ανθρώπων έχουν πολύ μικρή βαρύτητα μπροστά στα αδάμαστα φυσικά φαινόμενα.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης