Στις αρχές του 2022 το Bitcoin και το Ether είχαν αξία τριπλάσια σε σχέση με σήμερα. Ο Sam Bankman Fried ανακηρυσσόταν ο πλουσιότερος 29χρονος του πλανήτη. Και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την τέχνη των NFTs και το blockchain. Κανείς δεν περίμενε για τα κρυπτονομίσματα μία τόσο βίαιη πτώση όχι μόνο σε όρους κεφαλαιοποίησης, αλλά και σε όρους αποδοχής από την κοινή γνώμη.
Η απώλεια των 2 τρισ. δολαρίων από την αξία της αγοράς σε σχέση με το απόγειό της τον Νοέμβριο του 2021 ήταν το μικρότερο κακό. Το μεγάλο πλήγμα για τα κρυπτονομίσματα ήταν η απώλεια της εμπιστοσύνης. Για τα hedge funds που στράφηκαν σε αυτά ήταν απλά ένα στοίχημα που πήγε λάθος. Για τους μικροεπενδυτές που επιζήτησαν σε αυτά υψηλές αποδόσεις ήταν το λάθος που στοίχισε ό,τι χρήματα είχαν βάλει στην άκρη, τις αποταμιεύσεις τους ίσως και ολόκληρες περιουσίες.
Εδώ και δύο μήνες σχεδόν κάθε άρθρο για τα cryptos συνοδεύεται από πληροφορίες για σκάνδαλα, απάτες, «εξαφανισμένα κεφάλαια», επιθέσεις χάκερς. Από σχόλια μεγαλοεπενδυτών που δήλωναν εξαρχής πως πρόκειται για assets «άνευ αξίας και ουσίας» και σήμερα αισθάνονται δικαιωμένοι. Από ιστορίες για ανθρώπους που έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα στο 2021 και έχασαν τα πάντα το 2022.
Από την κατάρρευση του TerraUSD έως την ακόμη πιο ηχηρή χρεοκοπία της FTX – όλες οι εξελίξεις έφεραν στο φως την απουσία ρύθμισης, εποπτείας και επαρκών μηχανισμών ασφαλείας. Ίσως τίποτα δεν ήταν χειρότερο για το πλήγμα αξιοπιστίας της αγοράς από τα όσα ομολόγησε ο ίδιος ο Sam Bankman Fried με μία αφέλεια που τρομάζει
Μπορεί να μην έχει ακόμη παραδεχθεί ότι εξαπάτησε σκοπίμως τους επενδυτές (όπως έκαναν δύο στενοί συνεργάτες του για να έχουν την επιείκεια της Δικαιοσύνης την ώρα της ποινής), αλλά λίγο – πολύ μας περιέγραψε πώς ο ίδιος και οι φίλοι του διοικούσαν μέσα στην άγνοια και την ανευθυνότητα μία αυτοκρατορία που είχε φτάσει να αξίζει πάνω από 30 δισ. δολάρια.
Είναι λοιπόν ο SBF το μοιραίο πρόσωπο που αντί να σώσει, θα πιστοποιήσει τον «θάνατο» των cryptos; Είναι σίγουρα το άτομο που μας βοηθήσουμε να εμπεδώσουμε το ακόλουθο: Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι απάτη ή αυταπάτη.
Τώρα, η αγορά αιμορραγεί, τα “τσιρότα” δεν φτάνουν να κλείσουν τις πληγές και οι επενδυτές δεν θέλουν να είναι κοντά για το τέλος. Κάτι ανάλογο όμως είχαμε δει και στο παρελθόν με τα κρυπτονομίσματα, για να επιστρέψουν στη συνέχεια με απροσδόκητη ορμή. Για αυτό ας μην βιαστούμε να κηρύξουμε το οριστικό τέλος. Μπορεί τα όσα γράφονται τον τελευταίο μήνα να θυμίζουν επιτάφιο θρήνο, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα μία νέα «νεκρανάσταση».