Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Αναγνώριση έξω, αδιαφορία μέσα

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μια αγορά που κατάφερε να εμφανίζει θετική απόδοση στο τραγικό για τις μετοχικές αξίες παγκόσμια 2022, χαίρει της αναγνώρισης των μεγάλων επενδυτικών οίκων

Μια αγορά που κατάφερε να εμφανίζει θετική απόδοση στο τραγικό για τις μετοχικές αξίες παγκόσμια 2022, χαίρει της αναγνώρισης των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αλλά είναι αδιάφορη για τους πολίτες αυτής της χώρας. Μπορεί γιατί η επιδοματική πολιτική ευνοεί την κατανάλωση και μάλιστα την ανεβάζει σε υπερθετικό βαθμό, αλλά δεν αφήνει περιθώρια αναζήτησης άλλων δρόμων για ενίσχυση του εισοδήματος, κλασικών για τον καπιταλισμό, όπως είναι οι επενδύσεις.

Παντού στους δρόμους αυτές τις μέρες υπήρχαν μποτιλιαρίσματα την ώρα που όλοι γκρίνιαζαν για την ακριβή βενζίνη, αλλά στο μετρό η κίνηση ήταν υποτονική. Με άλλα λόγια, ποια νεοφιλελεύθερη πολιτική βλέπει η αντιπολίτευση, που απλά θέλει να κάνει την κατανάλωση ακόμα μεγαλύτερη με οριζόντιες μειώσεις του ΦΠΑ;

Χαμένοι στη μετάφραση οι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων και οι πολίτες αυτής της χώρας. Οι δε αγορές επιβραβεύουν όσες καταστάσεις βλέπουν ότι διαθέτουν τα προσόντα να προσφέρουν κέρδη από μια υγιή ανάπτυξη. Η Ελλάδα φαίνεται να υφίσταται λιγότερες επιπτώσεις από τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος φαίνονται σταθερές, καθώς τα κεφάλαια της Ε.Ε. θα παίξουν τον ρόλο τους, εξηγεί η JP Morgan. Για όσους εγχώριους επενδυτές έχουν ενδιαφέρον, ένας από τους μεγάλους για τη στήλη δασκάλους μας τόνισε ότι μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α. με βάση το πλάνο που θα ακολουθηθεί.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ανταμοιβή έναντι του κινδύνου που αναλαμβάνεται στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική. Η προτίμησή της για την Ελλάδα έναντι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας οφείλεται στη χαμηλότερη έκθεση σε πιθανή επιβράδυνση στην Ευρώπη, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησης από το εμπόριο της Ε.Ε., καθώς και στην υποστηρικτική προοπτική για την ανάπτυξη των μακροοικονομικών μεγεθών και των δανείων που καθοδηγούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., τα οποία συνεχίζουν να εξελίσσονται καλά.

Για τη στήλη, από τις κινήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα το ενδιαφέρον αξίζει να εστιαστεί σε μετοχές με μεταβολές της τάξης των βασικών δεικτών όπως οι: ΑΛΦΑ (+1,16% και -7,34% στο 2022), ΜΥΤΙΛ (+1,33% και +30,73% στο έτος), ΟΤΕ (+1,29% και -8,52% στο 2022) και ΤΕΝΕΡΓ (+1% και +48,75% στο έτος), ενώ οριακά κέρδη εμφάνισαν ΟΤΟΕΛ (+0,59% και +13,72% στο 2022) και ΔΕΗ (+0,23% και -30,37% στο έτος). Γενικά, πάντως, οι νικητές του 2022 οδηγούν την κούρσα μέχρι το τέλος του. Αλλά υπάρχει και μια σειρά άλλων εισηγμένων η κεφαλαιοποίηση των οποίων δεν ανταποκρίνεται στις εξαιρετικές επιδόσεις που έχουν καταγράψει ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αυτές δεν θα τις αναζητήσουμε στο διάστημα που απομένει, αλλά στο 2023.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Εποπτεία και διαπαιδαγώγηση

Πόσο πόνο να αντέξει μια παιδική ψυχή, χωρίς να χάσει την παιδικότητά της. Ποια από αυτά που ακούμε πως συμβαίνουν γύρω μας είναι αποτελέσματα της θεοποίησης της εικόνας που έχει κυριαρχήσει στη ζωή των εφήβων. Γίνονταν αυτά και παλαιότερα, θα υποστηρίξουν ορισμένοι, αλλά τώρα με την ανάπτυξη των συσκευών κινητής τηλεφωνίας η «είδηση» μαθαίνεται μέσα από τα πολυεργαλεία που κάθε πιτσιρικάς διαθέτει. Οι πιτσιρικάδες πίστευαν πως ήταν αδύνατο να ανακατευτούν με τον κόσμο τους οι «μεγάλοι». Δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτόφωρο ή ποινικό μητρώο και θεώρησαν αστείο αυτή την τραγική κατάσταση. Για πολλά παιδιά ισχύει το «υπάρχω αν υπάρχουν οι καρδούλες κάτω από τη φωτογραφία μου στο Instagram». Για όλα, όμως, ισχύει πως χωρίς εποπτεία από τους γονείς και χωρίς κλιμακούμενη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το Δημοτικό, τα παιδιά θα μιμούνται χωρίς να συναισθάνονται ό,τι τύχει να δουν που τα εντυπωσίασε. Είναι πολλά όσα χρειάζεται να κάνουν οι κυβερνήσεις ώστε να μη μαυρίζουν εύκολα τα Χριστούγεννα.

Σοφοκλής Β’

Κατα κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Από την έντυπη έκδοση