Τις αγορές πετρελαίου τάραξε, πάνω που είχαν βρει τάσεις σταθεροποίησης, η δήλωση της Ρωσίας ότι ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000-700.000 βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2023 ως απάντηση στο πλαφόν στο ρωσικό αργό που επέβαλαν οι χώρες της G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε εν μέρει την παραγωγή μας στις αρχές του επόμενου έτους», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, προσθέτοντας ότι οι όγκοι αντιστοιχούν σε περίπου 5%-6% αυτού που αντλεί τώρα η Ρωσία. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο κοινό έδαφος με τους εταίρους μας για να αποτρέψουμε τέτοιους κινδύνους», είπε ο Νόβακ. «Αλλά αυτή τη στιγμή προτιμάμε να διακινδυνεύσουμε μια μείωση της παραγωγής παρά να επιμείνουμε στην πολιτική των πωλήσεων σύμφωνα με το πλαφόν».
Ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πιθανές μειώσεις της παραγωγής θα είναι «ασήμαντες», μια μείωση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να στενέψει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε μια εποχή που πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα ανακάμψει η ζήτηση από την Κίνα.
Ως αποτέλεσμα, οι προειδοποιήσεις για μείωση της προσφοράς αργού στη Ρωσία που υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τις παγκόσμιες προμήθειες τη νέα χρονιά, κίνησαν ανοδικά πάνω από 2% τις τιμές πετρελαίου την Παρασκευή.
Αναλυτικά, η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά 2,10%, και διαμορφώθηκε στα 82,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε στα 79,37 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,37 %.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, και τα δύο συμβόλαια αναφοράς για το πετρέλαιο σημείωσαν αύξηση κατά περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι και είναι σε καλό δρόμο για να κλείσουν δεύτερη εβδομάδα με κέρδος.
«Οι τιμές του αργού είναι υψηλότερες καθώς οι traders αναμένουν την απάντηση της Μόσχας στο πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου και όχι τόσο λόγω των χιλιάδων ακυρώσεις πτήσεων που θα διαταράξουν τα ταξίδια στις γιορτές», εξηγεί ο αναλυτής του OANDA Edward Moya.
Η διαταραχή στις πτήσεις που αναφέρει ο Μόγια είναι το αποτέλεσμα της χιονοκαταιγίδας που πλήττει τις ΗΠΑ, με περισσότερες από 4.400 πτήσεις στις ΗΠΑ να έχουν ακυρωθεί σε διάστημα δύο ημερών. Την Πέμπτη, καθώς οι πτήσεις ακυρώνονταν, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Η χιονοθύελλα θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει τα σχέδια των ταξιδιωτών να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, περιορίζοντας την κατανάλωση βενζίνης. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορούσε να ενισχυθεί καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν με διαφορετικό πρόσημο την αγορά είναι τα στοιχεία για τα χαμηλά αμερικανικά αποθέματα, η ανησυχία για νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η πορεία της ανάκαμψης της ζήτησης από την Κίνα.
«Καθώς πέφτουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι χειμερινές καταιγίδες πλήττουν τις ΗΠΑ, οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επεκταθούν νότια στο Τέξας, τη Φλόριντα και τις ανατολικές πολιτείες. Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης θα εκτιναχθεί στα ύψη», εξηγεί ο Leon Li της CMC Markets.
Ωστόσο, τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην δεύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα, οι ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως και η ύφεση που περιορίζει την κατανάλωση καυσίμων περιορίζει τα κέρδη του πετρελαίου. «Ο μεγαλύτερος μπαλαντέρ της αγοράς πετρελαίου είναι η Κίνα και η αισιοδοξία είναι ακόμα ισχυρή ότι η επαναλειτουργία θα συνεχιστεί και τελικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση», σχολιάζει ο Moya.
naftemporiki.gr