Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μέρα που όλα μετρούν ως το τελευταίο λεπτό

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη λήξη της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα και η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx.

Στα διεθνή

Οι απώλειες των αμερικανικών μετοχών διευρύνθηκαν  την Πέμπτη, αφού αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δήλωσαν ότι έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και μια δέσμη νέων στοιχείων αύξησε τους φόβους για ύφεση.

Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ ξεκίνησαν την εβδομάδα υψηλότερα και στη συνέχεια υποχώρησαν την Τετάρτη όταν η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αυτό που τρόμαξε τους επενδυτές δεν ήταν η αύξηση των επιτοκίων, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη, αλλά ότι η Fed αύξησε τις εκτιμήσεις της για το πόσο υψηλά μπορεί τελικά να φτάσουν τα επιτόκια.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ακολούθησαν το παράδειγμά της την Πέμπτη με τις δικές τους αυξήσεις επιτοκίων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε, όπως και η Fed, ότι οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να περιμένουν σύντομα να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αυτό δεν είναι μια απότομη στροφή περιστασιακά, δεν είναι επιβράδυνση. βρισκόμαστε μπροστά σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι  επενδυτές γνωρίζουν την απόφαση της FED και αφομοιώνουν το μήνυμα από τις απαντήσεις του επικεφαλής της  J Powell με πιέσεις διαρκείας στις μετοχικές αξίες.  Παρόλα αυτά το πέρασμα της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ κάτω του 3,5% τονίζει τη δυσπιστία των αγοραίων στο να φθάσουν στο 2023 τα επιτόκια της στο 5,1%.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερα από το ίδιο βήμα και πάνω από το ένα τρίτο του Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης 75 bp. Η BOE είπε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί. Οι αμερικανικές μετοχές έπεσαν σε μεγάλο σφυροκόπημα  και το δολάριο ενισχύθηκε.

Καλά νέα: Περίπου 200 εταιρείες με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ—συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και JD.com—δεν αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρή απειλή εκκίνησης από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, αφού οι επιθεωρητές είπαν ότι μπόρεσαν να ελέγξουν τα έγγραφα ελέγχου.

Δυσάρεστα νέα: Από την άλλη η Ουάσιγκτον έθεσε στη μαύρη λίστα δεκάδες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας γιατί κάνουν χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας χωρίς άδεια.

Στην Αθήνα

Στη λήξη της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα και η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx. Για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της Autohellas, στην θέση του ΑΔΜΗΕ.

Η χθεσινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,3 δις  από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υπογραμμίζοντας την εγκυρότητα της παρατήρησής μας για τη δυσκολία εντός του 2022 να διατηρηθεί για καιρό πάνω από τα 65 δις ευρώ. Ωστόσο αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ σε δάνεια που είχε λάβει από τις Χώρες της Ευρωζώνης, κατά το πρώτο πακέτο διάσωσης σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών που έκανε δηλώσεις στο Reuters.

Από τη Eurobank Equities. ειδοποίησαν: “Επιστροφή της επιφυλακτικότητας, λόγω της αναζωπύρωσης της διάθεσης αποφυγής κινδύνου, μετά και την επιθετική ρητορική της FED”. Η Piraeus Sec αναφέρει: “Περιμένουμε ότι η Αγορά θα οδηγηθεί ξανά από επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο η ΔΕΗ λόγω πιθανής εξαγοράς της ΕΝΕL Romania”. Ενώ από τη Beta Sec. τονίζανε: “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω των πληροφοριών για deals, θα μπορούσε να απορροφήσει την πίεση από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία μέρα δημοσίευσης – ενημέρωσης για την πορεία του εννεαμήνου”.

Στις 12:00 ο τζίρος είχε ανέβει στα 16,5 εκατ. ευρώ. Μπορεί να ανέμεναν όλοι με λαχτάρα και αγωνία την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας και λίγο αργότερα την ΕΚΤ της κ. Λαγκάρντ  με σίγουρη την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 Μονάδες Βάσης. Αλλά εδώ μετρούσε το αφήγημα της ελληνικής οικονομίας.  Και έτσι ο ΓΔ ήταν στις 924,60 μονάδες με άνοδο +0,11%.. Τα ανοδικά blue chip ήταν 12 οι ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ αμετάβλητες και 11 ήταν πτωτικά με τις ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΜΠΕΛΑ και ΑΔΜΗΕ σε πτώση από -1,02%  ως -1,3%. Βέβαια με τόση μαυρίλα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν μάλλον απίθανο να μην  σκοτείνιαζε και το ταμπλό της Αθήνας.

Ωστόσο αυτό που περιγράψαμε ήταν αποτέλεσμα θεσμικού ενδιαφέροντος. Σ τις 15:05 ο τζίρος είχε διπλασιαστεί αφού ήταν 33,5 εκατ. ευρώ με τον ΓΔ στις 922,78 μονάδες με μεταβολή -0,09% ενώ στην Ευρωζώνη τα χρηματιστήρια διατηρούσαν τις απώλειες τν βασικών δεικτών τους στο -1,2%. Από τα ΣΜΕ του S&P500 το μήνυμα ήταν πως θα άνοιγαν με απώλειες της τάξης του -1%. Το δολάριο ισχυροποιημένο κατά 0,5% έναντι των πλέον ανταγωνιστικών νομισμάτων ειδοποιούσε πως οι προσδοκίες για τις αξίες του ευρώ ήταν δυσοίωνες. Οι μετοχές που στήριζαν τη διαφοροποίηση της Αθηναϊκής αγοράς ήταν  του κλάδου της ενέργειας.

Ήτοι ΜΟΗ ΕΛΠΕ ΤΕΝΕΡΓ ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ. Η στήλη συχνά πυκνά τόνιζε την ύπαρξη ορισμένων μετοχών που είχαν θετική απόδοση έτους  πολύ πριν αυτή γίνει χαρακτηριστικό στατιστικό δεδομένο και του μέσου όρου. Αυτές τις μέρες που τον πρώτο λόγο για την διάθεση των θεσμικών έχουν οι αποφάσεις από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες  διαπιστώσαμε μια ξεροκεφαλιά από την πλευρά αρκετών ισχυρών διαχειριστών. Είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες εδώ και χρόνια δεν έχουν καταφέρει με επιτυχία να προβλέψουν την ισχύ και το ύψος των πληθωριστικών πιέσεων. Συνεπώς γιατί να θεωρήσουν ότι αυτή τη φορά οι υπολογισμοί τους θα είναι ακριβείς.

Έτσι επιμένουν αγοραστικά ενώ οι αρμόδιοι ειδοποιούν για δύο κύρια ζητήματα. Το πρώτο, η επανάληψη των αυξήσεων κατά 50 ΜΒ και η διατήρηση του “τελικού επιτοκίου” για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο είναι πως εύνοια θα  απολαύσουν σίγουρα οι εταιρίες στα commodities. Το περιορισμένο πεδίο επενδυτικών λιμένων για το 2023, που ίσως βοηθά στην διατήρηση της γοητείας της Αθηναϊκής αγοράς, στενεύει  ακόμα περισσότερο από τον ρυθμό εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19  στην Κίνα. Η άρση των περιορισμών άπλωσε την ασθένεια ταχύτατα πιέζοντας την τιμή του πετρελαίου.  Σήμερα, ως τα τελευταία λεπτά, είναι όλα σημαντικά.