Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές και τα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν για καθοδική δυναμική στο άνοιγμα
Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν και το δολάριο ισχυροποιήθηκε τη Δευτέρα στην αρχή μιας ταραχώδους εβδομάδας, καθώς οι αγορές περιμεναν μια σειρά από αποφάσεις για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους.
Η επιφυλακτικότητα αναμένεται να επεκταθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 σε όλη την περιοχή να πέφτουν 0,5%, τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης DAX να χάνουν 0,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE είναι -0,2% χαμηλότερα.
Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 όσο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,1%.
Τα διεθνή εμφάνισαν στην εβδομάδα συντονισμένη πτώση. Εξαίρεση τα ασιατικά εκείνα που φιλοξενούν κινεζικές μετοχές στην περιοχή της οποίας αίρονται οι περιορισμοί λόγω κρουσμάτων COVID -19 και ο Ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ. Στη Wall Street ο S&P500 υποχώρησε -3,37%, ενώ στο 2022 χάνει -17,45%. Ο Dow έπεσε κατά -2,77%, και έχει απώλειες -7,88% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -4,06%, με απώλειες στο 2022 -13,10%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε απώλειες -5,08%, στο 2022 χάνει -19,98%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -3,99%, στο 2022 υποχωρεί κατά -29,66%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ψαλιδίστηκε κατά -1,05%, και στο έτος κερδίζει +1,25%. Ο DAX με πτώση -1,09%, στο 2022 υποχωρεί -9,53%, ο CAC με μεταβολή -0,96%, στο 2022 χάνει -6,65%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -1,11% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -4,87%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -1,40%, με ετήσια απόδοση 11,22%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -0,94%, ενώ στο έτος χάνει -9,98%.
Κατά τη διάρκεια του 2022, σίγουρα υπήρξε περισσότερη απαισιοδοξία παρά αισιοδοξία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. αε διόρθωση, όχι bear market. Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 βρισκόταν σε επικράτεια bear-market (με πτώση 20% ή περισσότερο) μόνο για 45 από τις 282 ημερολογιακές ημέρες του. Ήταν μια σχετικά σύντομη bear market αν υποθέσουμε ότι έληξε στις 12 Οκτωβρίου. Η φετινή χρονιά ήταν σίγουρα άγρια από αυτή την άποψη των δραστικών αλλαγών. Η απότομη αύξηση των επιτοκίων αύξησε τις προοπτικές ύφεσης, ευνοώντας την υψηλή κεγαλαιοποίηση έναντι των των μετοχών στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Αλλά η αυστηρή νομισματική πολιτική προκάλεσε την εκτίναξη του δολαρίου, που με τη σειρά του έχει επιβαρύνει περισσότερο τα κέρδη των LargeCaps παρά των S&MidCaps.
Μια ομάδα γεγονότων στις ΗΠΑ που ενδέχεται να κινήσουν την αγορά την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων για το υπόλοιπο του 2022 και μετά. Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια σημαντική έκθεση επί του πληθωρισμού και θα ακολουθήσει η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve του έτους.
Η τελευταία ανάκαμψη του S&P 500 (.SPX) σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία τροφοδότησαν ανησυχίες ότι η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην προσπάθειά της να συντρίψει τον πληθωρισμό, προκαλώντας πιθανώς ύφεση. Ο δείκτης αναπήδησε περίπου 10% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αλλά παραμένει κάτω από 17% σε ετήσια βάση.
Στην Αθήνα
Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη +1,33%, έτσι στο 2022 αποδίδει +2,54%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία άνοδο +0,99% και ετήσια απόδοση +3,31%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +1,38%, ενώ ετησίως υποχωρεί -6,50%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -1,85%. Ο ΔΤΡ στο 2022 αποδίδει πλέον +9,36%.
Διαπιστώνεται με βάση τη μελέτη των σχολίων των εγχώριων αναλυτών η ύπαρξη ομάδας που προσδοκούν άνοδο και υπέρβαση των ως σήμερα επιβεβαιωμένων αντιστάσεων. Αλλά λαμβάνουν όλοι υπόψη ότι την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα επί μετοχών και δεικτών του Δεκεμβρίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με κυριότερες αλλαγές την αντικατάσταση του ΑΔΜΗΕ από την Autohellas στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε άλλα νέα οικονομικού ενδιαφέροντος, επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023. Την Τετάρτη η FED αποφασίζει για το βασικό επιτόκιο. Την Πέμπτη 15/12 ακολουθεί η απόφαση της ECB για το βασικό επιτόκιο.
Η Leon Depolas Sec ειδοποίησε: “Ο ΓΔΧΑ κινείται εντός 30 μονάδων για περισσότερο από 2 εβδομάδες, ενώ η οποιαδήποτε εκτόνωση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της λήξης των Παραγώγων, αλλά και του διεθνούς κλίματος”. Ενώ από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν : “Η χαμηλή επίδοση του ΑΕΠ για το 9μηνο ξεπεράστηκε, καθώς είναι πιθανό να αναθεωρηθεί μερικώς σε επόμενη ανακοίνωση, όταν εισρεύσουν οι Ευρωπαϊκοί πόροι που αφορούν τις Κρατικές επιδοτήσεις για την Ενέργεια. Η υπέρβαση των 912 μονάδων διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Η επόμενη αντίσταση, που έχει πλέον ο Δείκτης να αντιμετωπίσει, εντοπίζεται στην πρόσφατη τοπική κορυφή των 922 – 925 μονάδων”.
Πιο φιλόδοξη ήταν η εκτίμηση της Merit Sec. που ορίζει τις επόμενες αντιστάσεις στις 922 και 971 μονάδες. “ Μετά από εννέα μήνες ο ΚΜΟ50 διέσπασε των ΚΜΟ200. Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών αναφορικά με τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων, ενδεχομένως να έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως αυτό που πραγματικά θα επηρεάσει τις Αγορές είναι οι συνεντεύξεις που θα δοθούν και τι θα ειπωθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες, σχετικά με τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, σε σχέση πάντα με την ανάπτυξη”.
Η τετραήμερη αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων εδώ, αύξησε την ετήσια μεταβολή στο +2,54% με την επίδοση του FTSE25 που είναι ο δείκτης με τις μετοχές στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί στο +3,31%. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι ο ΔΤΡ είχε απώλειες -1,85% συνεπώς δεν βοήθησε ο κλάδος στην άνοδο.
Δηλαδή την πέτυχαν οι ξένοι θεσμικοί με την εκδήλωση κυκλικά αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τίτλους που είχαν την εύνοια των διαχειριστών στη διάρκεια του 2022, ενώ συμπεριέλαβαν και μετοχές με απώλειες σημαντικές στο έτος. Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ. Απομένουν πέντε συνεδριάσεις πριν την εκπνοή κάθε τύπου παράγωγων προϊόντων το λεγόμενο “triple witching” Δεκεμβρίου και 14 συνεδριάσεις πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς. Στη λήξη της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx.
Για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της ΟΤΟΕΛ, στην θέση του ΑΔΜΗΕ. Από τα blue chip σε εύνοια το 2022 ξεχωρίζουν οι ΤΕΝΕΡΓ (+50,22%), ΜΟΗ (+47,64%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,18%). Για τις κινήσεις των traders ως το τέλος της χρονιάς η άποψή μας είναι σαφής και απλούστατη. Η θέση της αποτίμησης των blue chip έναντι των ΚΜΟ 200 ημερών διασφαλίζει την πιθανή της πορεία ως το τέλος του 2022. Πολύ πάνω από αυτούς βρέθηκαν ΒΙΟ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ. Σε κάποιες από αυτές ίσως υπάρξουν πιέσεις λόγω του μεγέθους των κερδών τους. Όσοι επιθυμούν κέρδη από κινήσεις μικρών χρονικών οριζόντων καλό είναι να παρατηρήσουν εκείνες τις μετοχές που βρίσκονται ανάμεσα στους ΚΜΟ200 ημερών.
Επίσης όσες είναι οριακά ψηλότερα ή χαμηλότερα. Τέτοιες είναι οι ΣΑΡ ΠΕΙΡ ΟΛΠ ΔΕΗ ΕΛΧΑ. Αυτά μπορεί να φανούν χρήσιμα σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι αφού διαπίστωσαν την συναλλακτική ανομβρία των μετοχών εκτός του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών, θα τολμήσουν τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση των μετοχών που παρέχουν συναλλακτική ασφάλεια. Η αδρεναλίνη προσφέρεται σε όλους όσοι έχουν μέσα τους το μικρόβιο του τζόγου, αλλά τα κέρδη στους γνώστες των εργαλείων της στατιστικής που χρησιμοποιούν συχνά.
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Το πλήθος των επαγγελματιών που αναμένουν ομαλή προσγείωση αυξάνεται
Μπορεί να ήταν ελάχιστοι οι διαχειριστές κεφαλαίων που θεωρούσαν ικανή την Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, χωρίς να προκληθεί ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι δε αναλυτές που υποστήριζαν ότι μπορεί να υπάρξει ομαλή προσγείωση ήταν για τους περισσότερους τότε αιθεροβάμονες. Το πρωί της Κυριακής ωστόσο το “ανακοινωθέν” των αισιόδοξων δεν φαίνεται να είναι εκτός των ορίων που διαμόρφωσαν τα σκληρά δεδομένα στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Το μόνο που θέλουμε για τα Χριστούγεννα είναι ένα χαμηλότερο από το αναμενόμενο ΔΤΚ του Νοεμβρίου (Τρίτη) και μια λιγότερο επιθετική συνέντευξη τύπου (Τετάρτη) από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell. Το ράλι του Άγιου Βασίλη εξαρτάται από αυτό το εποχικά χαρούμενο σενάριο.
Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινά με την έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο για τις προσδοκίες των καταναλωτών σήμερα. Η πρόσφατη πτώση των τιμών της βενζίνης αναμένεται να μετριάσει τις πληθωριστικές προσδοκίες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις περιφερειακές επιχειρηματικές έρευνες της Νέας Υόρκης και του Philly του Δεκεμβρίου (ανακοινώνονται την Πέμπτη. Αυτές οι έρευνες θα επιβεβαιώσουν ότι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή του Νοεμβρίου την Πέμπτη είτε θα κατευνάσουν είτε θα αυξήσουν τους φόβους για ύφεση. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη και τις δαπάνες των καταναλωτών.
Συμφωνούν και μεγάλοι Οίκοι
Για ΗΠΑ : Μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι όπως η Barclays συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση καθώς στην εβδομαδιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία ανέφεραν Αναμένουμε ότι η FOMC θα προχωρήσει σε έναν πιο μέτριο ρυθμό αύξησης επιτοκίων κατά 50 bp τον Δεκέμβριο, όπως σηματοδοτήθηκε από τους αρμόδιους από τον Νοέμβριο. Με τα δεδομένα για τη δραστηριότητα να συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις της Fed είχαν περιορισμένη επίδραση στη δραστηριότητα, μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι η FOMC θα συνοδεύσει την κίνηση με επιθετική ρητορική.
Μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bp, αλλά θα συνοδεύεται από παρατηρήσεις που θα σηματοδοτούν πως ο κύκλος αύξησης επιτοκίων έχει δρόμο μπροστά του. Τα λίγα δεδομένα που είδαν το φώς της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα συνεχίζουν να υποδεικνύουν ανθεκτική δραστηριότητα, με τον ISM τις υπηρεσίες να υποδηλώνουν εκπληκτική ισχύ στη δραστηριότητα υπηρεσιών και επίμονες πιέσεις κόστους. Ενίσχυσαν σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της ανθεκτικής δραστηριότητας, της ισχυρής ζήτησης εργασίας και τις αποκλίνουσες πιέσεις στις τιμές καταναλωτή.
Για ευρωζώνη: Βέβαια υπάρχει και η εικόνα τω δεδομένων στην ευρωζώνη όπου μετά από μήνες ύφεσης στις έρευνες, τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε αδυναμία στα σκληρά δεδομένα. Από την Barclays αναμένουν από την ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων και θα ανακοινώσει τις αρχές πίσω από την ποσοτική σύσφιξη. Επίσης, οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου ενώ ηχούν συναγερμοί για πιθανές διακοπές ρεύματος. Η τελική ανακοίνωση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου για τη ζώνη του ευρώ έφερε αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Κατά την άποψή μας, το κύριο μήνυμα από αυτά τα δεδομένα είναι η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, καθώς η κατανάλωση ήταν ο μόνος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης. Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση της αστάθειας και των στρεβλώσεων στους εθνικούς λογαριασμούς της ζώνης του ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, οι λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου στη ζώνη του ευρώ αφορούσαν σε -1,8% m/m (από μήνα σε μήνα). Γερμανία: -2,8% m/m, Γαλλία: -2,8% m/m, Ιταλία: -1,0% m/m, Ισπανία: +0,4% m/m. Εκτός από την Βιομηχανική Παραγωγή της ζώνης του ευρώ, η τρέχουσα εβδομάδα θα φέρει και τους flash PMI του Δεκεμβρίου, όπου οι αγορές θα εκτιμήσουν εάν η μικρή βελτίωση του Νοεμβρίου μπορεί να επαναληφθεί ή το κλίμα θα ενισχύσει την πτωτική δυναμική.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κέρδη εμφάνισαν τρεις αγορές από τις ασιατικές και όλες οι άλλες απώλειες. Στη Wall Street ο S&P500 υποχώρησε -3,37%, ενώ στο 2022 χάνει -17,45%. Ο Dow έπεσε κατά -2,77%, και έχει απώλειες -7,88% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -4,06%, με απώλειες στο 2022 -13,10%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε απώλειες -5,08%, στο 2022 χάνει -19,98%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -3,99%, στο 2022 υποχωρεί κατά -29,66%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ψαλιδίστηκε κατά -1,05%, και στο έτος κερδίζει +1,25%. Ο DAX με πτώση -1,09%, στο 2022 υποχωρεί -9,53%, ο CAC με μεταβολή -0,96%, στο 2022 χάνει -6,65%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -1,11% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -4,87%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -1,40%, με ετήσια απόδοση 11,22%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -0,94%, ενώ στο έτος χάνει -9,98%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -3,94% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 +2,57%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -1,50%, αποδίδει στο 2022 -5,27%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1809,40 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία απώλεια -0,11% ενώ στο 2022 υποχωρεί -1,15%. Πιέστηκε σημαντικά κατά -10,90%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 71,58 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 υποχωρεί κατά -5,13%.
Ο Nikkei, κέρδισε +0,44%, με απόδοση -3,09% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -1,86%, στο 2022 υποχωρεί -19,77%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -1,09%, με επίδοση έτους +6,749%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng εκτινάχθηκε +6,56%, στο 2022 χάνει -14,95%. Με ανοδική μεταβολή +1,61% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -11,89%.
Αποτύπωση της ατμόσφαιρας
Κατά τη διάρκεια του 2022, σίγουρα υπήρξε περισσότερη απαισιοδοξία παρά αισιοδοξία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο S&P 500 έπεσε σε bear market από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 12 Οκτωβρίου. Υποχώρησε 25,4% σε αυτό το διάστημα 282 ημερών. Η πτώση οφείλεται σε πτώση 30% του μελλοντικού P/E του S&P 500 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι αισιόδοξοι στην αρχή του έτους περιμένανε διόρθωση, όχι bear market. Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 βρισκόταν σε επικράτεια bear-market (με πτώση 20% ή περισσότερο) μόνο για 45 από τις 282 ημερολογιακές ημέρες του. Ήταν μια σχετικά σύντομη bear market αν υποθέσουμε ότι έληξε στις 12 Οκτωβρίου. Η μέση διάρκεια των 21 bear markets από τις 7 Σεπτεμβρίου 1929 ως την φετινή, ήταν 344 ημέρες. Ενώ ήταν 367 ημέρες μετρώντας μόνο τις 12 bear markets μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φετινή χρονιά ήταν σίγουρα άγρια από αυτή την άποψη των δραστικών αλαγών. Η απότομη αύξηση των επιτοκίων αύξησε τις προοπτικές ύφεσης, ευνοώντας την υψηλή κεγαλαιοποίηση έναντι των των μετοχών στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Αλλά η αυστηρή νομισματική πολιτική προκάλεσε την εκτίναξη του δολαρίου, που με τη σειρά του έχει επιβαρύνει περισσότερο τα κέρδη των LargeCaps παρά των S&MidCaps.
Μια ομάδα γεγονότων στις ΗΠΑ που ενδέχεται να κινήσουν την αγορά την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων για το υπόλοιπο του 2022 και μετά. Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια σημαντική έκθεση επί του πληθωρισμού και θα ακολουθήσει η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve του έτους. Η τελευταία ανάκαμψη του S&P 500 (.SPX) σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία τροφοδότησαν ανησυχίες ότι η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην προσπάθειά της να συντρίψει τον πληθωρισμό, προκαλώντας πιθανώς ύφεση. Ο δείκτης αναπήδησε περίπου 10% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αλλά παραμένει κάτω από 17% σε ετήσια βάση.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η εκπνοή αλλάζει την τακτική και τους όγκους
Στην εβδομάδα εκπνοής τα στοιχήματα των traders για την βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνονται στα ΣΜΕ της επόμενης σειράς που θα γίνει κυρίαρχη από το μέσο της συνεδρίασης της Παρασκευής. Ενώ ΣΜΕ της τρέχουσας επιδιώκουν την ταύτιση με το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2220,31 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,72 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,32 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:47 και ήταν οι 2210,90 μονάδες (-0,35%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:39 και ήταν οι 2227,00 μονάδες (+0,38%). Το κλείσιμο στις 2219,91 από 2218,59 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,06% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 25,134 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 192 ΣΜΕ την Παρασκευή 9/12 με ανώτερο στις 2223,00 μονάδες κατώτερο τις 2210,50 με τελευταίες πράξεις στις 2217,50 και τιμή κλεισίματος στις 2215,50 από 2210,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4474 από 4523. Επίσης διακινήθηκαν 99 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις 2207,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 543 από 468.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν υποτονική. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες και 2250 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Για την επόμενη και πρώτη του 2023, ο όγκος ήταν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 8/12 έκλεισε στις 623,63 μονάδες με μεταβολή +1,25%. Την Παρασκευή 9/12 κινούμενος μεταξύ των 624,47 μονάδων (-0,17%), με τιμή ανοίγματος τις 626,66 +0,18% και ανώτερο τις 632,86 +1,17% και έκλεισε στις 628,76 μονάδες με μεταβολή +0,54%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,051 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,59% απασχόλησε 2,840 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,83% απασχόλησε 2,367 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +1,13% απασχόλησε 1,480 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,97% απασχόλησε 2,177 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 669 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση και αν ξεπεραστεί η ενδιάμεση αντίσταση στις 640 και 655, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 690 και 752 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 606 – 591 και 581 – 578 μονάδες εκί βρίσκονται οι ΚΜΟ 200 ημερών.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 623,25 από 620,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 8. Για τη σειρά Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 624,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 25.
Από τα blue chip
- Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν αλλά άλλαξαν υπολογίσιμα επιλεκτικά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 8294 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,998 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 109.487. Διακινήθηκαν 9411 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 44363 ΣΜΕ.
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2412 με τιμή κλεισίματος στα 3,63 ευρώ και έγιναν 11241 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 2072 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5896 ΣΜΕ.
- Της ΕΥΡΩΒ με 3791 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 10.666. Διακινήθηκαν 3700 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 6912 ΣΜΕ.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1474 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,34 ευρώ και έγιναν 30541 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 877 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 8077 ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2710 ΣΜΕ της ΔΕΗ για σειρά Δεκεμβρίου και τα 2692 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ με 2692 ΣΜΕ για την τρέχουσα και 2653 για την επόμενη σειρά.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 3000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, και στα 1200 για ΜΥΤΙΛ.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν και το δολάριο ισχυροποιήθηκε τη Δευτέρα στην αρχή μιας ταραχώδους εβδομάδας, καθώς οι αγορές περιμεναν μια σειρά από αποφάσεις για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους.
Στις 8:50 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,21%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,45%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,67%
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -2,04%.
- Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -091%.