Τα διεθνή
Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές και τα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν για καθοδική δυναμική στο άνοιγμα
Εμφάνισαν συντονισμένη πτώση. Εξαίρεση τα ασιατικά εκείνα που φιλοξενούν κινεζικές μετοχές στην περιοχή της οποίας αίρονται οι περιορισμοί λόγω κρουσμάτων COVID -19 και ο Ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ. Στη Wall Street ο S&P500 υποχώρησε -3,37%, ενώ στο 2022 χάνει -17,45%. Ο Dow έπεσε κατά -2,77%, και έχει απώλειες -7,88% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -4,06%, με απώλειες στο 2022 -13,10%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε απώλειες -5,08%, στο 2022 χάνει -19,98%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -3,99%, στο 2022 υποχωρεί κατά -29,66%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ψαλιδίστηκε κατά -1,05%, και στο έτος κερδίζει +1,25%. Ο DAX με πτώση -1,09%, στο 2022 υποχωρεί -9,53%, ο CAC με μεταβολή -0,96%, στο 2022 χάνει -6,65%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -1,11% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -4,87%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -1,40%, με ετήσια απόδοση 11,22%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -0,94%, ενώ στο έτος χάνει -9,98%.
Κατά τη διάρκεια του 2022, σίγουρα υπήρξε περισσότερη απαισιοδοξία παρά αισιοδοξία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. αε διόρθωση, όχι bear market. Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 βρισκόταν σε επικράτεια bear-market (με πτώση 20% ή περισσότερο) μόνο για 45 από τις 282 ημερολογιακές ημέρες του. Ήταν μια σχετικά σύντομη bear market αν υποθέσουμε ότι έληξε στις 12 Οκτωβρίου. Η φετινή χρονιά ήταν σίγουρα άγρια από αυτή την άποψη των δραστικών αλλαγών. Η απότομη αύξηση των επιτοκίων αύξησε τις προοπτικές ύφεσης, ευνοώντας την υψηλή κεγαλαιοποίηση έναντι των των μετοχών στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Αλλά η αυστηρή νομισματική πολιτική προκάλεσε την εκτίναξη του δολαρίου, που με τη σειρά του έχει επιβαρύνει περισσότερο τα κέρδη των LargeCaps παρά των S&MidCaps.
Μια ομάδα γεγονότων στις ΗΠΑ που ενδέχεται να κινήσουν την αγορά την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων για το υπόλοιπο του 2022 και μετά. Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια σημαντική έκθεση επί του πληθωρισμού και θα ακολουθήσει η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve του έτους.
Η τελευταία ανάκαμψη του S&P 500 (.SPX) σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία τροφοδότησαν ανησυχίες ότι η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην προσπάθειά της να συντρίψει τον πληθωρισμό, προκαλώντας πιθανώς ύφεση. Ο δείκτης αναπήδησε περίπου 10% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αλλά παραμένει κάτω από 17% σε ετήσια βάση.
Στην Αθήνα
Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη +1,33%, έτσι στο 2022 αποδίδει +2,54%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία άνοδο +0,99% και ετήσια απόδοση +3,31%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +1,38%, ενώ ετησίως υποχωρεί -6,50%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -1,85%. Ο ΔΤΡ στο 2022 αποδίδει πλέον +9,36%.
Διαπιστώνεται με βάση τη μελέτη των σχολίων των εγχώριων αναλυτών η ύπαρξη ομάδας που προσδοκούν άνοδο και υπέρβαση των ως σήμερα επιβεβαιωμένων αντιστάσεων. Αλλά λαμβάνουν όλοι υπόψη ότι την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα επί μετοχών και δεικτών του Δεκεμβρίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με κυριότερες αλλαγές την αντικατάσταση του ΑΔΜΗΕ από την Autohellas στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε άλλα νέα οικονομικού ενδιαφέροντος, επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023. Την Τετάρτη η FED αποφασίζει για το βασικό επιτόκιο. Την Πέμπτη 15/12 ακολουθεί η απόφαση της ECB για το βασικό επιτόκιο.
Η Leon Depolas Sec ειδοποίησε: “Ο ΓΔΧΑ κινείται εντός 30 μονάδων για περισσότερο από 2 εβδομάδες, ενώ η οποιαδήποτε εκτόνωση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της λήξης των Παραγώγων, αλλά και του διεθνούς κλίματος”. Ενώ από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν : “Η χαμηλή επίδοση του ΑΕΠ για το 9μηνο ξεπεράστηκε, καθώς είναι πιθανό να αναθεωρηθεί μερικώς σε επόμενη ανακοίνωση, όταν εισρεύσουν οι Ευρωπαϊκοί πόροι που αφορούν τις Κρατικές επιδοτήσεις για την Ενέργεια. Η υπέρβαση των 912 μονάδων διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Η επόμενη αντίσταση, που έχει πλέον ο Δείκτης να αντιμετωπίσει, εντοπίζεται στην πρόσφατη τοπική κορυφή των 922 – 925 μονάδων”.
Πιο φιλόδοξη ήταν η εκτίμηση της Merit Sec. που ορίζει τις επόμενες αντιστάσεις στις 922 και 971 μονάδες. “ Μετά από εννέα μήνες ο ΚΜΟ50 διέσπασε των ΚΜΟ200. Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών αναφορικά με τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων, ενδεχομένως να έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως αυτό που πραγματικά θα επηρεάσει τις Αγορές είναι οι συνεντεύξεις που θα δοθούν και τι θα ειπωθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες, σχετικά με τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, σε σχέση πάντα με την ανάπτυξη”.
Η τετραήμερη αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων εδώ, αύξησε την ετήσια μεταβολή στο +2,54% με την επίδοση του FTSE25 που είναι ο δείκτης με τις μετοχές στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί στο +3,31%. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι ο ΔΤΡ είχε απώλειες -1,85% συνεπώς δεν βοήθησε ο κλάδος στην άνοδο.
Δηλαδή την πέτυχαν οι ξένοι θεσμικοί με την εκδήλωση κυκλικά αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τίτλους που είχαν την εύνοια των διαχειριστών στη διάρκεια του 2022, ενώ συμπεριέλαβαν και μετοχές με απώλειες σημαντικές στο έτος. Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ. Απομένουν πέντε συνεδριάσεις πριν την εκπνοή κάθε τύπου παράγωγων προϊόντων το λεγόμενο “triple witching” Δεκεμβρίου και 14 συνεδριάσεις πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς. Στη λήξη της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx.
Για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της ΟΤΟΕΛ, στην θέση του ΑΔΜΗΕ. Από τα blue chip σε εύνοια το 2022 ξεχωρίζουν οι ΤΕΝΕΡΓ (+50,22%), ΜΟΗ (+47,64%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,18%). Για τις κινήσεις των traders ως το τέλος της χρονιάς η άποψή μας είναι σαφής και απλούστατη. Η θέση της αποτίμησης των blue chip έναντι των ΚΜΟ 200 ημερών διασφαλίζει την πιθανή της πορεία ως το τέλος του 2022. Πολύ πάνω από αυτούς βρέθηκαν ΒΙΟ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ. Σε κάποιες από αυτές ίσως υπάρξουν πιέσεις λόγω του μεγέθους των κερδών τους. Όσοι επιθυμούν κέρδη από κινήσεις μικρών χρονικών οριζόντων καλό είναι να παρατηρήσουν εκείνες τις μετοχές που βρίσκονται ανάμεσα στους ΚΜΟ200 ημερών.
Επίσης όσες είναι οριακά ψηλότερα ή χαμηλότερα. Τέτοιες είναι οι ΣΑΡ ΠΕΙΡ ΟΛΠ ΔΕΗ ΕΛΧΑ. Αυτά μπορεί να φανούν χρήσιμα σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι αφού διαπίστωσαν την συναλλακτική ανομβρία των μετοχών εκτός του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών, θα τολμήσουν τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση των μετοχών που παρέχουν συναλλακτική ασφάλεια. Η αδρεναλίνη προσφέρεται σε όλους όσοι έχουν μέσα τους το μικρόβιο του τζόγου, αλλά τα κέρδη στους γνώστες των εργαλείων της στατιστικής που χρησιμοποιούν συχνά.