Skip to main content

Market Beat: Με τα διεθνή σε άνοδο η συσσώρευση δεν αποκλείεται στο τέλος της βδομάδας

Η μεταβολή του ΓΔ από την Παρασκευή  2/12 ως χθες είναι +1,26% ενώ για τον FTSE100 -1.11%, DAX -1.82%, CAC -1.41%, EuropeStoxx600 -1.76% MIB -1.68% IBEX -1.88%.

Η ήπια άνοδος με τη συνεισφορά των μικρών κερδών από πολλά blue chip δεν επιτρέπει ενθουσιασμό καθώς τα διεθνή μετά από αλυσίδα πτωτικών συνόδων “δικαιούνται” μια αντίδραση για ανάσες.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Αντίθετα στην Αθήνα τα κέρδη στο τετραήμερο δεν αποκλείουν μια συσσώρευση που θα διευκολύνει τη μετακύληση θέσεων. Ας ληφθεί υπόψη πως η μεταβολή του ΓΔ από την Παρασκευή  2/12 ως χθες είναι +1,26% ενώ για τον FTSE100 -1.11%, DAX -1.82%, CAC -1.41%, EuropeStoxx600 -1.76% MIB -1.68% IBEX -1.88%.

Τα διεθνή

·        Η αισιοδοξία στις αγορές μετοχών φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 σε όλη την περιοχή κατά 0,4% υψηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν 0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq αυξήθηκαν 0,3%.

·        Οι μετοχές στις ΗΠΑ ανέβηκαν μετά από μια διολίσθηση πέντε ημερών, με τους επενδυτές να περιμένουν βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για ενδείξεις σχετικά με το εάν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα μπορέσουν να σταματήσουν την επιθετική εκστρατεία τους σύσφιξης.

·        Η ανάκαμψη στον S&P 500 ακολούθησε μια απειλή που έβαλε τον δείκτη στο κατώφλι της παραβίασης ενός σημαντικού εργαλείου: τη μέση τιμή του τις τελευταίες 100 ημέρες. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σήμερα για τον Νοέμβριο είναι ένα από τα τελευταία στοιχεία που θα δουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής στις 13-14 Δεκεμβρίου.

·        «Οι επενδυτές θα έχουν πολλά να αφομοιώσουν αυτές τις επόμενες ημέρες, καθώς θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρισκόμαστε στη μάχη κατά του πληθωρισμού πριν από την απόφαση της Fed. Η αγορά αναμένει σε μεγάλο βαθμό η επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, αλλά το ερώτημα παραμένει αν η περιστροφή θα είναι αρκετή για να οδηγήσει την οικονομία σε μια ήπια προσγείωση». Δήλωσε ο Mike Loewengart στο Morgan Stanley Global Investment Office.

·        Οι αναλυτές στρατηγικής από τη Morgan Stanley έως την JPMorgan Chase & Co. έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές να μην συσσωρευτούν ξανά σε κίνδυνο με την ελπίδα ότι η Fed πλησιάζει στο να στραφεί σε χαλαρότερη πολιτική.

·        Οι μετοχές στην Ασία ακολούθησαν τη Wall Street υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν στις μετρήσεις του πληθωρισμού για ενδείξεις σχετικά με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων.

·        Ένα σημείο αναφοράς των μετοχών της Ασίας κατευθύνεται προς ένα έκτο εβδομαδιαίο κέρδος, τη μεγαλύτερη τέτοια έκταση σε δύο χρόνια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα εν όψει των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού αργότερα την Παρασκευή και αφού ο S&P 500 σημείωσε την πρώτη του άνοδο αυτόν τον μήνα.

·        Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν καθώς οι τιμές των εργοστασίων συρρικνώθηκαν ενώ ο καταναλωτικός πληθωρισμός υποχώρησε, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα της χώρας κάποιο περιθώριο να χαλαρώσει την πολιτική για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

·        Το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων σημαντικών ομολόγων του, επεκτείνοντας την κίνηση της Πέμπτης όταν η επιφύλαξη από τα γεωπολιτικά για επενδύσεις ασφαλούς λιμένα εξανεμίστηκε. Το υπεράκτιο γουάν ενισχύθηκε ελαφρώς.

·        Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με τα επιτόκια 10 ετών να κυμαίνονται κοντά στο 3,45%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα στην Αυστραλία, ενώ η απόδοση αναφοράς 10 ετών της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά μισή μονάδα βάσης.

Στην Αθήνα

Οι δηλώσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων για το μέλλον των μετοχών των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων είναι αποτρεπτικές της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Αλλά μετά τη μελέτη της επίπτωσης των μέτρων στήριξης των ζορισμένων από την ενεργειακή κρίση  πολιτών, άρχισαν τα όργανα για την Αθηναϊκή αγορά που δικαιώνουν την ομάδα των αισιόδοξων επενδυτών

·        Η ανταμοιβή έναντι της ανάληψης ρίσκου στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική, ανέφερε η Morgan Stanley, η οποία τοποθετεί και τη μετοχή της Eurobank στη λίστα με τις Banks: Financials’ Finest List από τις επιλογές της στις παγκόσμιες τράπεζες (Global top pick). H άλλη επιλογή της από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι η ΠΕΙΡ. Η επέκταση του καθαρού περιθωρίου από τόκους (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες έχει μόλις αρχίσει με τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

·        Η HSBC προτιμά την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank από την εγχώρια τραπεζική. Οι συστάσεις είναι buy με τιμές-στόχους για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,30 ευρώ από 2,75 ευρώ και 158% περιθώριο ανόδου, για τη Eurobank στο 1,60 ευρώ από 1,75 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 58%.

Με σχέδιο πολύ πιο καλό από εκείνο που θεωρήσαμε πιθανότερο, χθες το πρωί οι θεσμικοί έδειξαν ότι οι κινήσεις τους στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν ήταν τυχαίες και δεν αφορούσαν βραχυπρόθεσμους στόχους. Κατά την παράδοση της Αθηναϊκής αγοράς, όταν υπάρχει μια διαδοχή συνοδών που το ελάχιστο εμφανίζεται στην πρώτη ώρα και υπάρχει  κατόπιν άνοδος σταθερής κλίσης που ορίζει το ανώτερο μέρας στο φινάλε, η διόρθωση αποτυπώνεται με εγγραφή του ανώτερου στο πρώτο εικοσάλεπτο και στο τελευταίο εμφανίζεται το κατώτερο. Δεν υπήρξε η παραμικρή πιθανότητα για την εμφάνιση αυτής της τακτικής χθες.

Η αλήθεια είναι ότι το άνοιγμα στις 910,75 μονάδες αποτέλεσε και το χαμηλό ημέρας, ενώ στις 11:23 είχε σημειωθεί το ανώτερο που ήταν 917,83 μονάδες. Αυτά είναι σχετικά εξειδικευμένες λεπτομέρειες από τη δυναμική των συναλλαγών. Αναφέρονται για να αποκτήσουν και οι νέοι επενδυτές  εμπειρία σχετική με το ποιες τακτικές χρησιμοποιούν οι ισχυροί θεσμικοί, ανάλογα με τους στόχους που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Χθες λοιπόν μετά τη διακύμανση που όρισε εύρος 7 μονάδων για τον μέσο όρο από τις 12:00 ως τις 17:20 η κίνηση του ΓΔ ήταν πλάγια ανάμεσα στις 913,6 μονάδες και τις 916,3 μονάδες.

Με το πέρασμα των ημερών στον Δεκέμβριο του 2022 το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίζεται στις μετοχές του FTSE25, και διατηρείται ο ΓΔ άνω  των 900 μονάδων, όμως αποκλιμακώνεται  το  ο πλήθος των πρωταγωνιστών. Οι τελευταίες  συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου, σαν κοινό γνώρισμα έχουν το πολύ  δέκα μετοχές που συγκεςντρώνουν περισσότερο από το 80% της συνολικής, ημερήσιας, μικτής αξίας συναλλαγών. Κρατώντας έκτος συναλλαγών τους επενδυτές που προτιμούν μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα των συναλλαγών αν και δείχνει σημάδια φθοράς δεν ανατρέπει την αισιοδοξία στις εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων:  Η Piraeus Sec. επιμένει: “Ενάντια στην επιφυλακτική πενδυτική ψυχολογία του εξωτερικού, αναμένουμε συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων, λόγω επιπέδων αποτίμησης”. Με την Beta Sec. να εκτιμά: “Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και η μετακύλιση του ενδιαφέροντος μπορούν να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα και να αφομοιώσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από βραχυπρόθεσμους επενδυτές”.

“Στο ίδιο μοτίβο αναμένουμε να κινηθεί ο ΓΔΧΑ με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό”. Σχολίασαν  από  την Leon Depolas Sec. συμπληρώνοντας: “Σε μακροοικονομικό επίπεδο το ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης κινήθηκε οριακά καλύτερα των εκτιμήσεων σε τριμηνιαία βάση, αλλά μειώθηκε το εγχώριο ΑΕΠ κατά 0,5% (λόγω επιδοτήσεων προϊόντων σχεδόν 3πλάσιες έναντι του Β΄ τριμήνου)”.

Ο Πέτρος Στεριώτης ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ ανέφερε:

“Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές αποφεύγουν τους ‘βαρύγδουπους στοιχηματισμούς’, καθώς τα περισσότερα ‘βιβλία έχουν κλείσει’ για τη φετινή χρονιά, μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών για τους ‘long-only’ Οίκους που επενδύουν σε Μετοχές και Ομόλογα

Ο οικονομολόγος – ιστορικός του μέλλοντος θα συνοψίσει το 2022 ως το έτος του πολέμου, του πληθωρισμού και των καθυστερημένων αντιδράσεων των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες σε μια ακόμη κρίσιμη πολιτικο-οικονομική συγκυρία, αφενός “μπέρδεψαν” τα Θεσμικά και Ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, αμφιταλαντευόμενες μεταξύ “παροδικού” και μη πληθωρισμού, αφετέρου σταμάτησαν να προσφέρουν αφειδώς την φθηνότατη ρευστότητα η οποία ήταν, κακά τα ψέματα, ο βασικότερος θεμελιώδης καταλύτης του πολυεπίπεδου “bull market” των 15 τουλάχιστον τελευταίων ετών.

Υπό το φάσμα των νέων συνθηκών, διεθνώς αλλά και στη Λεωφόρο Αθηνών, το “stock picking”, αλλά και η διακράτηση ρευστότητας, αναμένεται να παραμείνουν τα “εργαλεία” που θα ξεχωρίσουν την “ήρα από το στάρι” στον Πλανήτη των επενδύσεων και την επόμενη χρονιά. Kοιτώντας στενότερα τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αυτός μοιάζει “μποτιλιαρισμένος” στην περιφέρεια των 900 μονάδων, διαθέτοντας ευτυχώς και βαθμιδωτά στηρίξεις μέχρι τις 880 και 860 μονάδες.

Σε περίπτωση περαιτέρω αξιοποίησης και επέκτασης του ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, οι αγοραστικοί θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν το πρόσφατο υψηλό των 925 μονάδων, ώστε στη συνέχεια να κοιτάξουν προς τα κρίσιμα υψηλά των 950 και 975 μονάδων, τα οποία “ταλαιπώρησαν” τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε και απωλέσθηκε (μέχρι νεοτέρας) ή τεράστια “τετ α τετ” ευκαιρία επιστροφής στο “χιλιάρικο”. Σε ότι αφορά στο “stock picking”, “κλειδί” θα παραμείνει η κερδοφορία, καθώς τώρα που η “άμπωτις” του γενικευμένου “bull market” ξεκαθαρίζει την αμόχλευτη και ίσως υπεραγορασμένη εικόνα των μετοχικών δεικτών, στην επόμενη φάση των Αγορών θα πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που βασίζονται σε δυνατά θεμελιώδη και τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

ΗΠΑ

Με την Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έναντι 75 μονάδων που είχε αποφασίσει στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, εμφανίστηκαν κέρδη στη Wall Street. Στα μακροοικονομικά, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 230.000 από 225.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,54% ή 182 μονάδες στις 33.780, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 3.963 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,13% στις 11.082 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+2,5%) και Boeing (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-0,8%) και Dow Inc. (-0,6%).

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,32%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0555 δολ.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις ευρωαγορές επειδή παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και για τον κίνδυνο ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφάνισαν οριακές κύρια πτωτικές μεταβολές.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,17% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,23% στις 7.472 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,02% στις 14.265 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 6.647 μονάδες. Ενώ το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0554 δολάρια.

ΧΑ

Με ανοδική αντίδραση των διεθνών  στο ΧΑ, ήπια κέρδη με χαμηλούς όγκους

Η ανεξάρτητη δυναμική στην Αθήνα παρά την αναγκαία άνοδο μετά από αλυσίδες πτώσης  στις αγορές του ευρώ και των ΗΠΑ δεν επηρέασε τη δυναμική της εγχώριας αγοράς. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν ψηλότερα σήμερα. Στην Ευρώπη επικράτησε  γρήγορα υψηλή νευρικότητα που προκάλεσε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών.

Οι επενδυτές στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με χαμηλό  τζίρο και αντίστοιχης αξίας  πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 915,27 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 7 εκατ. ευρώ και ώθησαν οριακά ψηλότερα τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 915,40 από 910,29 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,56% ή 5,11 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 7/12.

Εμφανίστηκαν 20 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 52 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή της ζήτησης ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από 1% οι ΑΔΜΗΕ +3,16%, ΔΕΗ +2,28% ΣΑΡ +2,09% ΚΟΥΕΣ +1,44% ΕΛΧΑ +1,14%, ΟΠΑΠ +1,07% ΕΛΠΕ +1,06%.  Χωρίς μεταβολή η TITC.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,342 από 83,080 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,164 από 13,384 εκατ. ευρώ και τον  ΟΤΕ αφορούσαν 2,982 εκατ.,  την ΕΥΡΩΒ 515.000 ευρώ, την  TITC 311.696,  τον ΟΛΠ 149.551 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 52 από 56 μετοχές την Τετάρτη 7/12 και 43 από 45 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 33 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,784 από 64,470  δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,680% την προηγούμενη έγινε 3,788% έχοντας φθάσει στο 3,913% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης  8/12 κινούμενος μεταξύ των 624,22 μονάδων (+0,09%), με τιμή ανοίγματος τις 624,22  +0,09% και ανώτερο τις 637,13 +2,16% και έκλεισε στις 625,53 μονάδες με μεταβολή +0,30%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,58%  στις 2218,59 από 2205 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 12,73 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Τετάρτης  7/12, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,87%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η προσέγγιση της εκπνοής προκάλεσε  εκτίναξη των short στοιχημάτων

Με τους όγκους των ΣΜΕ επί μετοχών να εκτινάσσονται καθώς αυξήθηκαν οι κινήσεις για την επόμενη σειρά Μαρτίου οι traders στη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ του 25άρη έδωσαν αυξημένη απόσταση από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα  σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2207,02 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 1,16  μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,73 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2207,02 μονάδες (+0,05%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 11:23 και ήταν οι 2226,98  μονάδες (+0,96%). Το κλείσιμο στις 2218,59 από 2205,86 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,58% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 18,060  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 301 από 232 ΣΜΕ την Τετάρτη 7/12 με ανώτερο στις 2222,75 μονάδες κατώτερο τις 2209,75 με τελευταίες πράξεις στις 2215,00 και τιμή κλεισίματος στις 2210,00  από 2208,75  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4523 από 4550. Επίσης διακινήθηκαν 146 από 90 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις 2200,50 από 2199,76 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 468 από 405.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου απουσίαζε. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν 50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη και πρώτη  του 2023, ο όγκος  ήταν μηδενικός

Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ  αναφέρει

“Τα υψηλό Καλοκαιρινό ενεργειακό κόστος προσγείωσε τις προσδοκίες για ρυθµό µεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 9µηνο, ανάλογο του 6µηνου. Ωστόσο, οι Ξένοι Οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό αφήγηµα και κατ΄ επέκταση στις µμετοχικές τοποθετήσεις. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η ανακατάληψη των 907 µμονάδων του ΓΔ είναι το σατανικότερο τεχνικά γεγονός και µμετατρέπονται στην πλησιέστερη στήριξη. Η επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 912 µμονάδων, µε κλείσιµο και ‘φίλτρο’ τριών συνεδριάσεων, είναι ο επόµενος στόχος για τους αγοραστές”,

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της  Τετάρτης  7/12 έκλεισε στις 623,63 μονάδες με μεταβολή +1,25%.  Χθες Πέμπτη  8/12 κινούμενος μεταξύ των 624,22 μονάδων (+0,09%), με τιμή ανοίγματος τις 624,22  +0,09% και ανώτερο τις 637,13 +2,16% και έκλεισε στις 625,53 μονάδες με μεταβολή +0,30%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 15,7 από 26,983 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,85% απασχόλησε 3,261 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -1,34% απασχόλησε 4,774  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,80% απασχόλησε 3,878 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,98% απασχόλησε 3,288 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια  9 συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος στις 620,00 από 618,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  8 από 5. Για τη σειρά Μαρτίου άλλαξαν χέρια 45 από 10 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 620,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  25 από 10.

Από τα blue chip

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν αλλά άλλαξαν υπολογίσιμα επιλεκτικά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 18767 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,00 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 111.989. Διακινήθηκαν 15136  συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 37830  ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3884 με τιμή κλεισίματος στα 3,64 ευρώ και έγιναν 12373 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 3513 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 4003 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 2325 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 13.948. Διακινήθηκαν 779  συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 3415 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3825 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,33 ευρώ και έγιναν 30892 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 2832 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 7424  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2779 ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Δεκεμβρίου και τα 2682  ΣΜΕ της ΜΙΓ για την επόμενη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 19300 συμβόλαια για ΕΛΠΕ, τα 9200 για ΜΥΤΙΛ και στα 500  για ΕΛΧΑ.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο ακολουθώντας αυτή στη Wall Street εν μέσω ελπίδων ότι η οικονομία της Κίνας θα ανεβάσει ρυθμούς καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί του COVID-19, αν και η προσοχή ενόψει μιας εβδομάδας γεμάτη με γεγονότα κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve, θα μπορούσε να περιορίσει τη διάθεση για ρίσκο.

Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας έναντι του γιεν Ιαπωνίας, του ευρώ και της στερλίνας.

Την επόμενη εβδομάδα η επικέντρωση

Εκτός από την αισιοδοξία της Κίνας, οι επενδυτές επικεντρώνονται στα στοιχεία του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα για περισσότερα σημάδια σχετικά με την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, αφού τα στοιχεία στη διάρκεια της νύχτας έδειξαν κάποια χαλάρωση στην αγορά εργασίας, με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας να αυξάνονται μέτρια.

Τα μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό των καταναλωτών στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν επίσης την επόμενη εβδομάδα, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 8,0% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με 8,2% τον Οκτώβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων επανήλθαν σε πτώση την Παρασκευή, αφού έκοψαν ένα τριήμερο σερί απωλειών την προηγούμενη μέρα. Υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών νωρίτερα την εβδομάδα λόγω των προσδοκιών για βραδύτερη ανάπτυξη ή ότι μια ύφεση θα περιορίσει την άνοδο των επιτοκίων.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του δημοσίου αναφοράς μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,4597%, σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 3,493%. Η απόδοση δύο ετών έφτασε στο 4,29%, από το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 4,312%.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη 1,23%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή 0,58%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά 0,74%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή 2,25%.

Ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης ενισχυόταν 0,27%