Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες στο επίκεντρο η Αθήνα ξεδιπλώνει το δικό της αφήγημα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρηση του ΓΔ στα πρώτα 20 λεπτά πάνω από τις 903 μονάδες, το ταμπλό θα λέγαμε πως παραπλάνησε προσωρινά.

Οι τράπεζες και οι εξελίξεις που τις αφορούν μουδιάζουν  τη διάθεση των επαγγελματιών που υποστηρίζουν πως η αγορά θα συνεχίσει να οδηγείται  από την πορεία του Τραπεζικού κλάδου. Παράλληλα αναγνωρίζουν πως και στα διεθνή χρηματιστήρια η δυναμική καθορίζεται από την ροή των δεδομένων που ενδιαφέρουν τους αρμόδιους των Κεντρικών Τραπεζών.

Στα Διεθνή

·         Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκια στο υψηλό 10 ετών και έμεινε σταθερή στην πρόβλεψή της ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις, μια στάση που θεωρήθηκε ως ελαφρώς επιθετική από τις αγορές που αναζητούσαν σημάδια παύσης στο εγγύς μέλλον.

·         Ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της φέτος, η Reserve Bank of Australia (RBA) αύξησε το επιτόκιο μετρητών της στο 3,1%, με την όγδοη αύξηση σε ισάριθμους μήνες ανεβάζοντας το από τον Μάιο κατά 300 μονάδες βάσης.

·         Οι μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με απώλειες και τις αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν καθώς ο δείκτης των υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέβηκε απροσδόκητα, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει την πολιτική της σφιχτή για να τιθασεύσει τον επίμονο πληθωρισμό.

·         Το selloff εξαπλώθηκε σε όλους τους σημαντικούς τομείς του S&P 500, με περίπου το 95% των εταιρειών του δείκτη να βρίσκεται στο κόκκινο. Η Tesla Inc. υποχώρησε σχεδόν 6,5% διότι ο κολοσσός των ηλεκτρικών οχημάτων σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή στο εργοστάσιό του στη Σαγκάη. Η διολίσθηση στο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης πλησίασε το 3%.

·         Τα ομόλογα υποχώρησαν σε όλη την καμπύλη, οδηγώντας τις αποδόσεις 10 ετών στο 3,6%. Οι ανταλλαγές έδειξαν υψηλότερες προσδοκίες για το πού θα είναι το τερματικό επιτόκιο της Fed, με την αγορά να δείχνει κορύφωση πάνω από το 5% στα μέσα του 2023. Το τρέχον σημείο αναφοράς βρίσκεται σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%. Το δολάριο σταμάτησε την τετραήμερη πτώση του.

·         Ο Michael Wilson της Morgan Stanley, ένας από τους πιο διάσημους σκεπτικιστές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, λέει ότι οι επενδυτές είναι καλύτερα να ενθυλακώσουν κέρδη δηλώνοντας : «Είμαστε πλέον πωλητές ξανά».

Στην Αθήνα

Με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρηση του ΓΔ στα πρώτα 20 λεπτά πάνω από τις 903 μονάδες, το ταμπλό θα λέγαμε πως παραπλάνησε προσωρινά. Γιατί με τη συμπλήρωση 45 λεπτών ελεύθερων συναλλαγών η αγορά είχε οδηγηθεί στις 893,4 μονάδες. Δηλαδή δέκα κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Και κατόπιν μονιμοποιήθηκαν οι απώλειες του στο -1% απέναντι σε μια πτώση της τάξης του -0,2% στην Ευρώπη. Η Αθήνα κινήθηκε ανεξάρτητα από τα διεθνή στην άνοδο της και κάτι ανάλογο συνέβη και στην πτώση της. Το δυσάρεστο ήταν πως οι ξένοι θεσμικοί πίεζαν σχεδόν όλα τα blue chip, ενώ πρώτες σε απώλειες ήταν οι μετοχές των τραπεζών.

Μόνο οι ΚΟΥΕΣ ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ είχαν διασωθεί και το σημαντικότερο ήταν πως ο τζίρος στα 90 πρώτα λεπτά ξεπερνούσε τα 17 εκατ. ευρώ, που δεν είναι λίγα σε σχέση με τα δεδομένα των συναλλαγών του Νοεμβρίου. Η δε μεταβολή του μέσου όρου ήταν -0,9% από -1% γιατί ΜΟΗ ΣΑΡ και TITC είχαν μηδενική. Μια εικόνα που δεν προκαλούσε τη διάθεση για ρίσκο, παρά μόνο σε πολύ ψαγμένους επαγγελματίες.

Στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η δυναμική των ημερών με μείωση των όγκων, υψηλή μεταβλητότητα και κυριαρχία των πωλητών στα τραπεζικά blue chip, οι εγχώριοι αναλυτές μας τόνισαν επίμονα: Η παράμετρος των εκλογών μπαίνει σταδιακά στα κριτήρια των θεσμικών, εγχώριων και ξένων. Η πιο πιθανή διαδικασία περιλαμβάνει δύο αναμετρήσεις που θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από τους Οίκους αξιολόγησης.

Από την Piraeus Sec. ανέφεραν: “Περιμένουμε επιφυλακτικές κινήσεις, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νεότερα γύρω από τις εξελίξεις στις Τράπεζες”. Σύμφωνα με την Beta Sec.: “Ήπια πτωτική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές θα παραμείνουν αμέτοχοι, περιμένοντας τα νέα για το μακροοικονομικό περιβάλλον, ενόψει των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα”.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε :“Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις Ασιατικές Αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, λόγω μερικής άρσης περιορισμών στα τεστ κορωνοϊού σε μεγάλες Πόλεις της Κίνας. Στο εσωτερικό, η εβδομάδα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου των Εισηγμένων, ενώ παράλληλα θα έχουμε και την μέτρηση του εγχώριου ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου (Τετάρτη) καθώς και τον εγχώριο ΔΤΚ Νοεμβρίου. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι θα υπάρξουν 2 ομιλίες της κ. Λαγκάρντ την Τετάρτη και Πέμπτη, όπου ενδεχομένως να αναζητηθούν περισσότερες πληροφορίες για το μακροοικονομικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αλλάζουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών των 860 – 960 μονάδων για το επόμενο διάστημα”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε αναλυτικά: “Οι πουλημένες θέσεις του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και ο ανταγωνιστικός Δεκέμβριος, θα μπορούσαν να βγάλει άμυνες στην χειρότερη των περιπτώσεων. Άλλωστε η κατοχύρωση του 900 σε εβδομαδιαίο γράφημα παρόλη την διόρθωση του ημερησίου είναι ελπιδοφόρα για την συνέχεια. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι ο “αδύναμος κρίκος” στην Αγορά, μιας και το “rotation” είναι χαρακτηριστικό σε μόνιμη βάση.

Η διόρθωση των Τραπεζών θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε άλλους τίτλους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η ξαφνική “ανάγκη” της Κυβέρνησης, στην μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε, απέναντι στον Τραπεζικό κλάδο, τις καθιστά αυτομάτως το “αμνό προς θυσία” χωρίς φυσικά να έχει και άδικο για την όλη κατάσταση. Έτσι λοιπόν τις επόμενες μέρες περιμένουμε τις προτάσεις τους. Από την άλλη εκτός από τον “καπνό” που σηκώνεται βραχυπρόθεσμα, δεν θεωρούμε ότι είναι ο λόγος που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε το σημαντικό ενδιαφέρον από Ξένους για τα ποσοστά του ΤΧΣ. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές πηγαίνουν πίσω αρκετές σημαντικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Άλλωστε η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να πηγαίνει μετά τις εκλογές, οπότε ποιος ο λόγος για να σηκωθεί στην παρούσα φάση “καπνός”.

Η Οικονομία της Ελλάδας, θα πούμε για πολλοστή φορά, ότι βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση από την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που μας επιτρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Θυμίζουμε ότι το 2022 κλείνει με σημαντικό ρεκόρ ανάπτυξης, γεγονός που μειώνει σημαντικά το χρέος προς ΑΕΠ, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά δείχνουν ότι θα είμαστε κοντά στις 2 μονάδες υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σίγουρα το 2023 εξαρτάται σημαντικά από το πως θα πάνε Επιτόκια, πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση, μαζί με το όποιο πολιτικό “άγχος”.