Στα διεθνή
· Με αμφιταλαντεύσεις οι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια περιμένουν τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Γνωρίζοντας πως οι ΕΚΤ και FED στις 14 και τις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσουν την αύξηση των επιτοκίων που θα αποφασίσουν για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Συνεπώς στην τρέχουσα εβδομάδα θα έχουν ως την Πέμπτη την ευκαιρία να κατευθύνουν τις αγορές και μετά αρχίζει το διάστημα της σιωπής ως τη μέρα της ανακοίνωσης.
· Η Fed συνεδριάζει στις 14 Δεκεμβρίου και η ΕΚΤ την επόμενη μέρα. Μιλώντας την Κυριακή, ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου είπε ότι ευνοεί μια αύξηση μισής μονάδας την επόμενη εβδομάδα.
· Η απότομη πτώση των αποδόσεων των ΗΠΑ έχει επηρεάσει το δολάριο, το οποίο υποχώρησε 1,4% την περασμένη εβδομάδα σε ένα καλάθι νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
· Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν αφού ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να τηρήσει τους στόχους του για την παραγωγή πετρελαίου σε συνεδρίαση την Κυριακή. Η Ομάδα των Επτά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στην παγκόσμια προσφορά και τιμές.
Στην Αθήνα
Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επιστρέφοντας στην ελπίδα πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα μειώσουν τους ρυθμούς σύσφιξης της νομισματικής τους προσαρμογής, που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν για να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, έδωσε κέρδη ή μικρές απώλειες στους μετοχικούς δείκτες.
Η Αθήνα ωστόσο αφού παρακολούθησε τη δυναμική των διεθνών και εμφάνισε υψηλό στις 925 μονάδες και διατηρήθηκε επί σειρά συνεδριάσεων πάνω από τη σκληρή οροφή των 900 μονάδων, έκλεισε την Παρασκευή στις 904, προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά για τη συνέχεια.
Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες εβδομαδιαίες και μηνιαίες -1,49%, η απόδοσή του στον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο +3,40%, έτσι στο 2022 αποδίδει +1,19%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία και στον μήνα υποχώρηση -1,50% και στον Νοέμβριο απόδοση +3,72% με ετήσια απόδοση +2,38%. Κλάδεψε τον FTSEΜ κατά -0,86%, στο Νοέμβριο +4,75%, ενώ ετησίως υποχωρεί -7,78%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -3,09%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα +6,00%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +11,42%.
Η εκτίμησή μας είναι πως στα διεθνή θα υπάρξει αγιοβασιλιάτικο ράλι και θα επηρεάσει τη διάθεση για ρίσκο και τους θεσμικούς στην Αθήνα. Από την αγοραία συναίνεση υπάρχει αναγνώριση της ύπαρξης αρκετών φθηνών μετοχών με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον. Αφετέρου υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε εξέλιξη, που υποστηρίζουν υπερτιμήματα δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο ενδιαφέροντος. Στο δε άμεσο μέλλον αναμένονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ένα Τραπεζικό Σύστημα που έχει σταθεροποιηθεί και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά δεν είναι αδιάφοροι οι επαγγελματίες στα προβλήματα που συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος.
Στην εβδομάδα που σημειώθηκε το νέο υψηλό του β εξαμήνου και ξεπεράστηκαν με άνεση και επί σειρά συνεδριάσεων τα επίπεδα των 900 μονάδων, είχαμε στο φινάλε της μια ασυνήθιστα μεγάλη βουτιά, τη μεγαλύτερη των 49 τελευταίων συνεδριάσεων. Παράλληλα όμως διαπιστώθηκε μια σταθερή υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που υπογραμμίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στα μοντέλα των ισχυρών επενδυτικών Οίκων. Βέβαια στο τέλος του 2022 οι προοπτικές για το 2023 μετράνε πολύ και υπάρχει για αυτό μια περίοδος αρκετά “σκοτεινή” που σχετίζεται με τις εκλογές και την αβεβαιότητα που συνεπάγονται.
Όλα αυτά απασχολούν και τους εγχώριους αναλυτές στις τοποθετήσεις των οποίων υπάρχει μια υποβόσκουσα αισιοδοξία. Αποτυπώνοντας μια θετική αναμονή σχετικά με τη συνέχεια αυτή τη βδομάδα. Από την Leon Depolas Sec μετά την εγγραφή των 925 μονάδων την Πέμπτη με κλείσιμο στις 922 και την αποκλιμάκωση της απόδοσης του εγχώριου 10ετους ομολόγου στην ζώνη του 3,85%, ειδοποίησαν: “Τα θεμελιώδη των Δεικτοβαρών Εισηγμένων δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου, βαδίζοντας προς το τέλος της χρονιάς, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές περιβάλλον. Παρά ταύτα, επιβάλλεται να είμαστε ακόμη περισσότερο προσεκτικοί στην επιλογή τίτλων στο εξής. Για την επόμενη περίοδο μέχρι την λήξη των Παραγώγων Δεκεμβρίου αναθεωρούμε ελαφρώς ανοδικά το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ μεταξύ των 860 και 960 μονάδων”.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης διαπιστώνει πως στο τέλος της χρονιάς η αγορά δίνει την αίσθηση πως πατάει πλέον καλά στα πόδια της, χωρίς να επηρεάζεται δραματικά από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό. Η προσέγγισή του δε τεχνικά εμπεριέχει χρήσιμα και με επιχειρήματα αισιόδοξα μηνύματα: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απορροφά τις πιέσεις των απαιτητικών επιπέδων πάνω από τις 900 μονάδες. Δεν είναι εύκολη η διαφυγή και η προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών στις 950 μονάδες, καθώς οι ταλαντωτές επέμεναν σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες, ενώ η προσφορά εντείνεται στις απόπειρες υπέρβασης των 920.
Ένα τέτοιο πισωγύρισμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής, επανέφερε την Αγορά στην ζώνη στήριξης των 900 μονάδων, αποφορτίζοντας για τα καλά τους ταλαντωτές, στερώντας πλέον για την συνέχεια το “τεχνικό άλλοθι” της διόρθωσης των υπερτιμημένων επιπέδων. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης, αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες”.
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τον Άγιο Βασίλη βλέπουν οι αγορές σε Κεντρικούς τραπεζίτες αποκλειστικά
Είναι χαρακτηριστικό της ιδιομορφίας των ημερών η μεταβλητότητα που χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Ο S&P 500 ανέκαμψε ικανοποιητικά την Παρασκευή, αφού αντέδρασε άσχημα στην ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση μισθοδοσίας του Νοεμβρίου εκείνου του πρωινού. Ειδικά για το υψηλότερο από το αναμενόμενο κέρδος στους μισθούς. Η σπασμωδική ερμηνεία της είδησης ήταν ότι το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης της Fed θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να συμβεί. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ημέρας, ο S&P 500 υποχώρησε μόλις 0,12% και παρέμεινε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου μειώθηκε στο 3,49% μέχρι το τέλος της ημέρας. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του Δημοσίου όντως αυξήθηκε αλλά μόνο στο 4,29%. Πριν από ένα μήνα ήταν 4,73%.
Οι δεύτερες σκέψεις
Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου έδειξε συνεχείς ισχυρές προσλήψεις και ταχεία αύξηση των μισθών. Θεωρήθηκε πως διατηρεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε καλό δρόμο για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της σε δύο εβδομάδες. Αναδύεται συνεπώς ο κίνδυνος οι αξιωματούχοι να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από 5% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια και να τα διατηρήσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και τις προσλήψεις για να μειώσουν τον πληθωρισμό από τα υψηλά των 40 ετών.
Υποτίθεται πως οι απαισιόδοξοι θεσμικοί θεωρούν παράλογο να ανεβαίνουν οι αποτιμήσεις των μετοχών ενώ οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η οικονομία συρρικνωθεί το επόμενο έτος. Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είναι μπροστά στην την πιο ευρέως προβλεπόμενη ύφεση στην ιστορία αλλά οι επενδυτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται. Η ύφεση στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη ο μέσος όρος των οικονομικών προβλέψεων, ενώ η μέση πρόβλεψη των ΗΠΑ για το επόμενο έτος είναι ανάπτυξη με το μίζερο 0,2%, σύμφωνα με την Consensus Economics, το τρίτο χαμηλότερο ρυθμό από το 1989.
Απόσταση επενδυτών και οικονομολόγων
Η τακτική έρευνα της Wall Street Journal διαπιστώνει ότι οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχει 63% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος. Και μια έρευνα οικονομολόγων και επενδυτών από την Federal Reserve Bank of Philadelphia δείχνει ότι οι προσδοκίες ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί σε τρία ή τέσσερα τρίμηνα είναι μακράν οι υψηλότερες από τότε που ξεκίνησε το 1968. Το φαινόμενο οι οικονομολόγοι να είναι πεπεισμένοι για τις προβλέψεις τους δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο. Από τότε που ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα της Fed της Φιλαδέλφειας, δεν εντοπίστηκε ένα χρόνο νωρίτερα ούτε μία ύφεση. Οι οικονομολόγοι έχασαν εντελώς τις υφέσεις του 1990, του 2001 και του 2008.
Ενώ συνεχίζεται το σόου του τρόμου στα κρυπτονομίσματα, οι μετοχές έχουν σημειώσει αθόρυβα ράλι σχεδόν 10% τον τελευταίο μήνα, εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι το χειρότερο σοκ από την διόγκωση του πληθωρισμού έχει τελειώσει. Αλλά ποιος μπορεί να γνωρίζει τι επιφυλάσσει για τις μετοχές το 2023;
Ο Vincent Deluard, της StoneX Financial, δηλώνει πως δεν είναι πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός θα πέσει σύντομα. Η πραγματική πρόκληση για την Fed δεν θα είναι να μειώσει τα επιτόκια το 2023, αλλά να αποδεχτεί ότι μια δεκαετία πληθωρισμού 5% είναι ο λιγότερο επώδυνος τρόπος για την απομόχλευση της οικονομίας, τη μείωση των ανισοτήτων και την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης. Κατέληξε δε εκτιμώντας πως τα επιτόκια δεν πέφτουν μετά τα μέσα του 23, όπως το αποτυπώνει ως τώρα η αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, επειδή ο πληθωρισμός δεν πέφτει πραγματικά . Και ο λόγος που ο πληθωρισμός δεν πέφτει είναι επειδή μέχρι τότε ο πληθωρισμός θα αφορά κυρίως τους μισθούς.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, απώλειες εμφάνισαν τρεις αγορές από τις ασιατικές και τρεις στην Ευρώπη. Στη Wall Street ο S&P500 ενισχύθηκε κατά +1,13%, ενώ στο 2022 χάνει -14,6%. Ο Dow ανέβηκε +0,24%, αλλά χωρίς μετοχές τεχνολογίας έχει απώλειες μόνο -5,25% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,56%, με απώλειες στο 2022 -9,43%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε κέρδη +1,27%, στο 2022 χάνει -15,70%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,09%, στο 2022 υποχωρεί κατά -26,7%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,89%, και στο έτος κερδίζει +2,32%. Ο DAX με οριακή πτώση -0,08%, στο 2022 υποχωρεί -8,53%, ο CAC με μεταβολή +0,44%, στο 2022 χάνει -5,7%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -0,40% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -3,8%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -0,4%, με ετήσια απόδοση -10%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία κέρδη +0,58%, ενώ στο έτος χάνει -9,1%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε 2,7% ψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +6,8%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,84%, αποδίδει στο 2022 -3,8%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1811,4 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο 3,2% ενώ στο 2022 υποχωρεί -1%. Ενισχύθηκε σημαντικά +4,95%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 80,34 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +6,5%.
Ο Nikkei, έχασε -1,8%, με απόδοση -3,5% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -0,14%, στο 2022 υποχωρεί -18,25%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,9%, με επίδοση έτους +7,9%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng εκτινάχθηκε +6,3%, στο 2022 χάνει -20,2%. Με ανοδική μεταβολή +1,8% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -13,3%.
Η ώρα της ΕΚΤ
Εάν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της χρειαστεί να βελτιώσουν τις οδηγίες σχετικά με την τελική αύξηση των επιτοκίων για το 2022, το χρονικό περιθώριο για να το πράξουν μικραίνει.
Η Τετάρτη είναι η τελευταία ευκαιρία να δοθούν υποδείξεις στους επενδυτές σχετικά με μια αύξηση του κόστους δανεισμού που μπορεί να είναι μισή μονάδα ή 75 μονάδες βάσης. Επίκειται επίσης μια δύσκολη συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χαλάρωσης του ισολογισμού πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΚΤ. Η περίοδος συσκότισης προ της απόφασης ξεκινά την Πέμπτη, προκειμένου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να σταματήσουν να σχολιάζουν νομισματικά θέματα πριν από τη συνάντησή τους στις 15 Δεκεμβρίου. Η ΕΚΤ μπορεί να σπάσει τη σιωπή της την τελευταία στιγμή, όπως έκανε τον Ιούλιο, αλλά αυτό δεν θα θεωρηθεί καλό. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνεται σε όλη την περιοχή. Έτσι όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται πιθανό να στραφεί σε λιγότερη επιθετικότητα, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη ζώνη του ευρώ μετά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Οι αγορές χρήματος την Παρασκευή τιμολόγησαν αύξηση 54 μονάδων βάσης, από 67 μονάδες βάσης που συναινούσαν οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι πριν από έναν μήνα, δείχνοντας πώς κλίνουν περισσότερο προς τις 50 μονάδες βάσης. Από το Bloomberg Economics ειδοποιούν: «Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ενισχύει την άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στις 15 Δεκεμβρίου σε 50 μονάδες βάσης, από 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, οποιαδήποτε αίσθηση ανακούφισης στην ΕΚΤ θα μετριαστεί από το γεγονός ότι οι υποκείμενες πιέσεις παραμένουν ισχυρές».
Τελικά πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου οι Κεντρικοί Τραπεζίτες θα δώσουν τον τόνο για την πορεία προς το τέλος μια χρονιάς που έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο ξενοιασιάς στη διαχείριση κεφαλαίων. Το Santa Claus Rally είναι στα χέρια τους αποκλειστικά αν και οι διαχειριστές εμφανίζονται βέβαιοι πως θα δώσουν δώρα. Από την Barclays όμως τόνισαν, στην έκθεση Global Economics Weekly: Η πραγματικότητα κλαδεύει την επενδυτική αισιοδοξία: Αρκετά σήματα τροφοδότησαν την αφήγηση “της κορύφωσης του-πληθωρισμού” την περασμένη εβδομάδα, με αυξανόμενες ελπίδες ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή σε ένα περιβάλλον χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί με μια όχι και τόσο δύσκολη προσγείωση. Τα ανθεκτικά δεδομένα των ΗΠΑ για τις δαπάνες και τους μισθούς επανέφεραν τη σκληρή πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τους κινδύνους για συνέχεια στις αυξήσεις για τα επιτόκια.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η δυναμική του FTSE25 δεν προκάλεσε αύξηση των short θέσεων
Στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη εκτός του πρώτου λεπτού σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2248,27 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,97 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 50,33 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2199,99 μονάδες (-2,23%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:31 και ήταν οι 2250,53 μονάδες (+0,01%). Το κλείσιμο στις 2200,04 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,23% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,850 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 823 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2244,00 μονάδες κατώτερο τις 2192,00 με τελευταίες πράξεις στις 2195,50 και τιμή κλεισίματος στις 2196,25 από 2237,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4958 από 4538. Επίσης διακινήθηκαν 77 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις 2192,00 από 2234,25 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 213 από 216.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν μέτρια. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου έφερε 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη και πρώτη του 2023, το ενδιαφέρον προκάλεσε όγκο 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 1/12 έκλεισε στις 666,6 μονάδες με μεταβολή +2,06%. Την Παρασκευή 2/12 κινούμενος μεταξύ των 640,56 μονάδων (-3,90%), με τιμή ανοίγματος τις 663,60 -0,45% και ανώτερο τις 667,55 +0,14% και έκλεισε στις 640,56 μονάδες με μεταβολή -3,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 27,590 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -3,25% απασχόλησε 9,565 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -3,35% απασχόλησε 7,150 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -4,68% απασχόλησε 2,593 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -4,58% απασχόλησε 3,871 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και ορίστηκε τιμή κλεισίματος τις 635,00 από 660,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 5.
Τα blue chip
Από την εικόνα των μεταβολών σε εβδομαδιαία βάση την κίνηση των βασικών δεικτών προκύπτει πως τους ακολούθησαν από τα blue chip οι ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ που είναι μετοχές με απώλειες στο έτος.
Από τα καθοδικά ξεχώρισαν οι πιέσεις στις ΠΕΙΡ -9,65% (μεταβολή έτους +2,71%), ΤΕΝΕΡΓ -5,70% (38,81%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,49% (-2,31%), ΔΕΗ -4,42% (-31,06%) και ΟΤΕ -4,29% (-9,44%). Στον αντίποδα βρέθηκαν με εβδομαδιαία άνοδο άξια λόγου τα ΕΛΠΕ +4,08% (+14,95%), η ΜΟΗ +8,46% (+45,45%), για να υπογραμμίζουν πως σε συνθήκες πολέμου υπάρχουν εταιρίες που ξεχωρίζουν για τα κέρδη από την αναταραχή. Όπως η Ελλάδα στον τουρισμό που γνώρισε φέτος μια εξαιρετικά καλή σεζόν. Δεν είναι μέρες για γενικευμένες προσδοκίες, αλλά εποχή που η επιλεκτικότητα αποδίδει. Υπήρξε πρόθεση αποκατάστασης απωλειών για τις ΣΑΡ +4,82% στη βδομάδα με -26,74 απώλειες στο έτος και της ΚΟΥΕΣ +1,55% (-26,32%) αλλά και ώθηση της αποτίμησης των ΟΠΑΠ +1,55% (+5,05%) και ΜΥΤΙΛ +1,29% (+18,97%).
Οι μετοχές με τα αμυντικά χαρακτηριστικά στις μέρες προ των Χριστουγέννων χωρίζονται σε εκείνες που εμφάνισαν μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες του κλάδου και σε αυτές που εμφάνισαν μικρά κέρδη. Τις αναφέρουμε έχοντας πάντα βάση την εικόνα τους στο έτος. Στην πρώτη ομάδα εντάσσονται οι ΒΙΟ -0,48% (-8,71%) μεγάλη και θετική απόσταση από τους ΚΜΟ 200 ήμερων που προσέχουν οι ξένοι θεσμικοί ιδιαίτερα , ΕΕΕ -0,98% (-22,93%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,71% (-30,10%) με μεγάλη και θετική απόσταση από τους ΚΜΟ 200 ήμερων, ΕΤΕ -0,26% (+29,95%) επίσης ψηλότερα από τους ΚΜΟ 200 ήμερων και ΜΠΕΛΑ -0,27% με 18,89% απόδοση έτους και μεγάλη και θετική απόσταση από τους ΚΜΟ 200 ήμερων. Στις οριακά κερδισμένες της εβδομάδας βρέθηκαν μόνο δυο. ΑΡΑΙΓ με άνοδο στο πενθήμερο +0,60% και 4,68% απόδοση έτους αλλά χωρίς να ξεπερνά τους ΚΜΟ200 ημερών και η ΤΙΤC +0.16% και απώλειες στο 2022 -8,82% αλλά σχετικά ψηλότερα από τους ΚΜΟ200.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι δεν ανέβηκαν ούτε άλλαξαν υπολογίσιμα επιλεκτικά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 15012 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,02 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 139.482 από 143.969. Διακινήθηκαν 3499 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 10469 ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1787 με τιμή κλεισίματος στα 3,79 ευρώ και έγιναν 10469 από 18.536 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 97 από 475 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 409 ΣΜΕ.
Της ΕΥΡΩΒ με 1810 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.090. Διακινήθηκαν 341 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 438 ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7026 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,33 ευρώ και έγιναν 33734 από 37394 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 808 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 1301 από 535 ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν και τα 1233 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη κυρίαρχη σειρά και τα 818 ΣΜΕ του ΟΤΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 3500 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 247 για ΜΠΕΛΑ και στα 187 για ΕΤΕ.
Σήμερα
Οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ξεκινούν σήμερα, με τη Μόσχα να λέει ότι δεν θα δεχτεί το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι που συμφωνήθηκε από το μπλοκ. Η Ρωσία προετοιμάζει μια λύση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να «μειώσει κάπως την παραγωγή» ως ένα βήμα. Η UBS αναμένει μείωση της παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ+ επέλεξε το Σαββατοκύριακο να διατηρήσει τη μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που εγκρίθηκε στην προηγούμενη σύνοδό του.
Η μάχη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό συνεχίζεται. Ο Francois Villeroy είπε στο LCI TV ότι η τράπεζα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50 bps αυτόν τον μήνα και οι τιμές θα κορυφωθούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη μαζί με τον Γερμανό Joachim Nagel, ο Villeroy δεσμεύτηκε να επαναφέρει την αύξηση του ΔΤΚ στο 2% το αργότερο έως το 2025.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +0,15%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,33%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,60%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή 3,78%.
Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ανέβαινε +1,55%