Στα διεθνή
· Με αμφιταλαντεύσεις οι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια περιμένουν τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Γνωρίζοντας πως οι ΕΚΤ και FED στις 14 και τις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσουν την αύξηση των επιτοκίων που θα αποφασίσουν για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Συνεπώς στην τρέχουσα εβδομάδα θα έχουν ως την Πέμπτη την ευκαιρία να κατευθύνουν τις αγορές και μετά αρχίζει το διάστημα της σιωπής ως τη μέρα της ανακοίνωσης.
· Η Fed συνεδριάζει στις 14 Δεκεμβρίου και η ΕΚΤ την επόμενη μέρα. Μιλώντας την Κυριακή, ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου είπε ότι ευνοεί μια αύξηση μισής μονάδας την επόμενη εβδομάδα.
· Η απότομη πτώση των αποδόσεων των ΗΠΑ έχει επηρεάσει το δολάριο, το οποίο υποχώρησε 1,4% την περασμένη εβδομάδα σε ένα καλάθι νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
· Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν αφού ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να τηρήσει τους στόχους του για την παραγωγή πετρελαίου σε συνεδρίαση την Κυριακή. Η Ομάδα των Επτά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στην παγκόσμια προσφορά και τιμές.
Στην Αθήνα
Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επιστρέφοντας στην ελπίδα πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα μειώσουν τους ρυθμούς σύσφιξης της νομισματικής τους προσαρμογής, που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν για να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, έδωσε κέρδη ή μικρές απώλειες στους μετοχικούς δείκτες. Η Αθήνα ωστόσο αφού παρακολούθησε τη δυναμική των διεθνών και εμφάνισε υψηλό στις 925 μονάδες και διατηρήθηκε επί σειρά συνεδριάσεων πάνω από τη σκληρή οροφή των 900 μονάδων, έκλεισε την Παρασκευή στις 904, προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά για τη συνέχεια.
Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες εβδομαδιαίες και μηνιαίες -1,49%, η απόδοσή του στον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο +3,40%, έτσι στο 2022 αποδίδει +1,19%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία και στον μήνα υποχώρηση -1,50% και στον Νοέμβριο απόδοση +3,72% με ετήσια απόδοση +2,38%. Κλάδεψε τον FTSEΜ κατά -0,86%, στο Νοέμβριο +4,75%, ενώ ετησίως υποχωρεί -7,78%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -3,09%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα +6,00%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +11,42%.
Η εκτίμησή μας είναι πως στα διεθνή θα υπάρξει αγιοβασιλιάτικο ράλι και θα επηρεάσει τη διάθεση για ρίσκο και τους θεσμικούς στην Αθήνα. Από την αγοραία συναίνεση υπάρχει αναγνώριση της ύπαρξης αρκετών φθηνών μετοχών με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον. Αφετέρου υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε εξέλιξη, που υποστηρίζουν υπερτιμήματα δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο ενδιαφέροντος. Στο δε άμεσο μέλλον αναμένονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ένα Τραπεζικό Σύστημα που έχει σταθεροποιηθεί και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά δεν είναι αδιάφοροι οι επαγγελματίες στα προβλήματα που συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος.
Στην εβδομάδα που σημειώθηκε το νέο υψηλό του β εξαμήνου και ξεπεράστηκαν με άνεση και επί σειρά συνεδριάσεων τα επίπεδα των 900 μονάδων, είχαμε στο φινάλε της μια ασυνήθιστα μεγάλη βουτιά, τη μεγαλύτερη των 49 τελευταίων συνεδριάσεων. Παράλληλα όμως διαπιστώθηκε μια σταθερή υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που υπογραμμίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στα μοντέλα των ισχυρών επενδυτικών Οίκων. Βέβαια στο τέλος του 2022 οι προοπτικές για το 2023 μετράνε πολύ και υπάρχει για αυτό μια περίοδος αρκετά “σκοτεινή” που σχετίζεται με τις εκλογές και την αβεβαιότητα που συνεπάγονται.
Όλα αυτά απασχολούν και τους εγχώριους αναλυτές στις τοποθετήσεις των οποίων υπάρχει μια υποβόσκουσα αισιοδοξία. Αποτυπώνοντας μια θετική αναμονή σχετικά με τη συνέχεια αυτή τη βδομάδα. Από την Leon Depolas Sec μετά την εγγραφή των 925 μονάδων την Πέμπτη με κλείσιμο στις 922 και την αποκλιμάκωση της απόδοσης του εγχώριου 10ετους ομολόγου στην ζώνη του 3,85%, ειδοποίησαν: “Τα θεμελιώδη των Δεικτοβαρών Εισηγμένων δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου, βαδίζοντας προς το τέλος της χρονιάς, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές περιβάλλον. Παρά ταύτα, επιβάλλεται να είμαστε ακόμη περισσότερο προσεκτικοί στην επιλογή τίτλων στο εξής. Για την επόμενη περίοδο μέχρι την λήξη των Παραγώγων Δεκεμβρίου αναθεωρούμε ελαφρώς ανοδικά το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ μεταξύ των 860 και 960 μονάδων”.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης διαπιστώνει πως στο τέλος της χρονιάς η αγορά δίνει την αίσθηση πως πατάει πλέον καλά στα πόδια της, χωρίς να επηρεάζεται δραματικά από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό. Η προσέγγισή του δε τεχνικά εμπεριέχει χρήσιμα και με επιχειρήματα αισιόδοξα μηνύματα: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απορροφά τις πιέσεις των απαιτητικών επιπέδων πάνω από τις 900 μονάδες. Δεν είναι εύκολη η διαφυγή και η προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών στις 950 μονάδες, καθώς οι ταλαντωτές επέμεναν σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες, ενώ η προσφορά εντείνεται στις απόπειρες υπέρβασης των 920.
Ένα τέτοιο πισωγύρισμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής, επανέφερε την Αγορά στην ζώνη στήριξης των 900 μονάδων, αποφορτίζοντας για τα καλά τους ταλαντωτές, στερώντας πλέον για την συνέχεια το “τεχνικό άλλοθι” της διόρθωσης των υπερτιμημένων επιπέδων. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης, αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες”.