Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν διεθνώς για όγδοο μήνα τον Νοέμβριο, ως μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να μετριάζονται.
Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας οδήγησε τις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού να πέφτουν, αν και η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης περιορίζει τη ζήτηση τροφίμων.
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν σημαντικά σε μια ευρύτερη πληθωριστική σπείρα που πυροδότησε μια κρίση κόστους ζωής παγκοσμίως. Επενδυτές και οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά για σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τους ρυθμούς της νομισματικής σύσφιξης.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτοξεύτηκε φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ρεκόρ τον Μάρτιο, καθώς ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας εμπόδισε τις εξαγωγές βασικών βασικών προϊόντων. Ενώ οι αποστολές από την Ουκρανία ξεκίνησαν ξανά τον Ιούλιο, οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή. Αυτό πυροδοτεί τη χειρότερη παγκόσμια διατροφική κρίση σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η συνεχιζόμενη πτώση μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά, αλλά χρειάζεται χρόνος για να φανούν οι μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων στα ράφια.
Εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν εμπόδια στο να βγει το σιτάρι της Ουκρανίας παρά την παράταση της συμφωνίας, και αλλού οι υψηλές τιμές ενέργειας ωθούν ορισμένες εταιρείες τροφίμων να μειώσουν το προσωπικό.