Στα διεθνή
Στα διεθνή μετά την άνοδο της Τετάρτης στη Wall Street με τον S&P500 στο +3,1% τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά και ανάλογη ήταν η έναρξη στα ευρωπαϊκά. Αυτά όμως επηρεασμένα από τη δυναμική στις αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν με κέρδη αλλά μικρότερα από εκείνα που εμφάνισαν στο πρώτο μέρος. ΟΙ αγορές παρά την υπόσχεση του επικεφαλής της Fed δεν ξεχνούν πως οι αποφάσεις για τη νομισματική σύσφιξη είναι καθοδηγούμενες από τη ροή των δεδομένων της μεγαλύτερης οικονομίας. Έτσι τα ασιατικά σήμερα εμφανίζουν απώλειες συντονισμένα της τάξης -1%.
Στις ΗΠΑ
· Από το μέτωπο του πληθωρισμού η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση για αγαθά.
· Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο που είναι αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.
· Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) κινήθηκε 6% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τον Σεπτέμβριο είχε ενισχυθεί 6,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,2%. O δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο είχε σημειώσει άνοδο 5,1%.
· Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,9% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,8%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν πραγματοποιήσει άλμα 1,4%. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4%.
· Στην Ευρώπη ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνεται με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στο 47,1, να παραμένει στην περιοχή συρρίκνωσης.
· Ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 46 μονάδες τον Νοέμβριο, από 43,8 τον Οκτώβριο.
· Ετήσια πτώση 5% σημείωσε ο ημερολογιακός και ο εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία τον Οκτώβριο,
Οι αλλαγές της διάθεσης είναι τόσο συχνές που συνειδητοποιούν οι διαχειριστές πως χρειάζεται έλεγχος των κινήσεων της προηγούμενης. παγκόσμια ξεσκεπάζεται συχνά αυτή τη χρονιά. Γιατί λειτουργώντας σε μια διαρκώς ανοδική αγορά που όταν λύγιζε της παροχέτευαν κεφάλαια με μηδενικό επιτόκιο προφανώς… καλόμαθαν. Δεν δυσκολεύτηκαν, ώστε να ακονίσουν τις δεξιότητές τους και τώρα, ξεπουλάνε τη μία μέρα και την άλλη αγοράζουν, χωρίς να το πολυσκεφτούν. Ενώ ο Γουώρεν Μπάφετ “κεντάει”
Στην Αθήνα
Η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν μια σχεδόν διαρκής από τις 11:15 αναζήτηση οροφής. Αυτή εμφανίστηκε στις 17:00. Τα πισωγυρίσματα που πρωταγωνιστήσανε στο δεύτερο εξάμηνο και το σοκ από την απότομη πτώση καθιστα το επίπεδο των 925 μονάδων ένα παράθυρο προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση.
Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από τον Οίκο της Morgan Stanley σε overweight από equal-weight, καθώς η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Περιττό να αραδιάσουμε πόσες φορές με άλλα ή και τα ίδια λόγια, έχουμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Αποδώσαμε τον δισταγμό των θεσμικών στην αναγνώριση των βελτιώσεων που έφεραν τα μνημόνια και τα διδάγματα της πανδημίας στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας στην ανωριμότητα της νέας γενιάς των διαχειριστών χαρτοφυλακίων.
Το ρόλο των Τραπεζών ανεξάρτητα από τα διεθνή τονίζει η Leon Depolas Sec.: “Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Αμερικανικοί βασικοί μετοχικοί δείκτες μετά την ομιλία Πάουελ, όπου ο ίδιος επισφράγισε πως η επόμενη αύξηση επιτοκίων, πιθανότατα, να ανέλθει στις 50μβ. Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι η παράμετρος που θα αξιολογηθεί και θα επηρεάσει τις Αγορές δεν είναι μόνο το τελικό επιτόκιο, αλλά η χρονική διάρκεια κατά την οποία αυτό θα διατηρηθεί πριν αρχίσει η υποχώρησή του. Ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να προσπαθήσει εκ νέου ανοδικά προς την περιοχή των 950 μονάδων, καθώς Δεικτοβαρείς Εισηγμένες, όπως ο ΟΤΕ, αποτελούν αντίβαρο στις πιέσεις. Ωστόσο, το κλειδί της ανόδου κρατάνε και πάλι οι Τράπεζες. Το κρισιμότερο επίπεδο στήριξης, μέχρι το οποίο δεν κινδυνεύει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, το εντοπίζουμε στην περιοχή των 870 μονάδων”.
Ενώ η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ήταν πιο συγκεκριμένη ως προς την επόμενη οροφή “Η ισχυρή άνοδος στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της FED, δημιουργούν προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με στόχο τις 930 μονάδες”.
Μια τοποθέτηση για τα διεθνή από το ανώτατο στέλεχος της ΚΕΠΕΥ Πέτρο Στεριώτη: “Οι Ξένοι Διαχειριστές κλείνουν, ή έχουν ήδη κλείσει τα “βιβλία” τους για τη φετινή χρήση, με ότι (αρνητικό) αυτό συνεπάγεται για τον όγκο συναλλαγών. Στο τρέχον περιβάλλον, η “διελκυστίνδα” μετρήσεων πληθωρισμού και δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Αγορών και ενώ η “παγίωση” των γεωπολιτικών εντάσεων, η οποία παραδόξως συντρέχει με το “bear market” του Πετρελαίου, επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας σε ότι αφορά την εισροή νέων κεφαλαίων στα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του Πλανήτη. Σε επίπεδο εταιρικού ομολογιακού δανεισμού, η εικόνα είναι εμφανώς πιο σύνθετη, καθώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος έχει γίνει ορατό σε νέες, αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις χρέους”.