Μια νευρικότητα που επιτρέπει οι θετικές προσδοκίες να αναμειγνύονται με την τάση φυγής από το ρίσκο έχει εγκατασταθεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Στα διεθνή οι μισοί επαγγελματίες επιμένουν πως δεν υπάρχει πιστωτική κρίση. Στο παρελθόν, οι ανεστραμμένες καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων έτειναν να προβλέπουν χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Αυτές με τη σειρά τους προκάλεσαν εκτεταμένες πιστωτικές στενώσεις, οι οποίες προκάλεσαν ύφεση.
Αυτή τη φορά, οι οικονομικές κρίσεις εμφανίστηκαν στα κρυπτονομίσματα και σε μετοχές ειδικής κατηγορίας όπως ARK, meme και SPAC. Ωστόσο, το πιστωτικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό, όπως αποδεικνύεται από τη μικρή αύξηση της πρόβλεψης για ζημίες από δάνεια και μισθώσεις στις εμπορικές τράπεζες.
Εάν η οικονομία περάσει σε σκληρή προσγείωση το επόμενο έτος, θα ήταν η πιο ευρέως αναμενόμενη ύφεση ποτέ. Η έρευνα της Philly Fed, η έρευνα της WSJ με τους οικονομολόγους, ακόμη και ο δείκτης Misery Index που αντανακλά το άθροισμα της ανεργίας και των ποσοστών πληθωρισμού δείχνουν ύφεση. … Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετική. Δεν υπήρξε πιστωτική κρίση ευρείας βάσης, η ρευστότητα είναι άφθονη, τα εισοδήματα των καταναλωτών αυξάνονται, η πολυκατοικία παραμένει ισχυρή, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες επίσης, και τα δημοσιονομικά κίνητρα αναβλύζουν. Το πραγματικό ΑΕΠ δεν πρέπει να συρρικνώνεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αλλά να αυξάνεται, αργά αλλά σταθερά. Βρισκόμαστε στο στρατόπεδο ομαλής προσγείωσης.
· Πτώση στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Κίνα μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι περιορισμοί της κυβέρνησης.
· «Η Fed πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό», δήλωσε νωρίτερα, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Τζέιμς Μπούλαρντ.
· Σε συνέντευξή του στο Marketwatch, ο κ. Μπούλαρντ υποστήριξε ότι δεν έχει τόση σημασία πόσο γρήγορα θα αυξήσει τα επιτόκια στο σωστό επίπεδο η κεντρική τράπεζα αλλά να φτάσει σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και αυτό να γίνει κατανοητό από τις αγορές.
· Ο Dow Jones υποχώρησε 1,45% ή 497 μονάδες στις 33.849, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,54% στις 3.964 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,58% στις 11.049 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+0,8%) και Walmart (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M Co (-3,8%) και Boeing (-3,5%).
Με τη βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια, από τα ξημερώματα χθες αποτυπώθηκε η απέχθεια των θεσμικών στις καταστάσεις που γεννούν αστάθεια. Τη σκυτάλη του αγώνα για φυγή από το ρίσκο πήρε η φυλή των θεσμικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην Αθήνα πάλι στις 16:02 συμπληρώθηκε τζίρος 26 εκατ. ευρώ με τα 0,6 εκατ. σε πακέτα και η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε αισίως κάτω από τα 65 δις ευρώ. Ο μέσος όρος ήταν στις 910 περίπου μονάδες και η “κατάρα” του 2022 να μην μπορεί η αγορά να κρατηθεί άνω των 65 δις ευρώ ήταν σε ισχύ για πολλοστή φορά. Έξω οι αντιδράσεις προκύπτουν από τις “υποσχέσεις” που δίνουν οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Εδώ πολλά εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις για το μέλλον των Τραπεζών. Κανένας χρηματιστηριακός παράγοντας δεν παρέλειπε χθες να τονίζει πως από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται τεράστια προσπάθεια να προβληθούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Αλλά την ίδια ώρα πιέζονται οι διοικήσεις τους που είναι όλες στο Λονδίνο μαζί με τα στελέχη της αγοράς σε ένα διαφορετικό Road Show, για να γίνουν ελαστικότερες έναντι ορισμένων πολιτών για λόγους σχετικούς με το πολιτικό κόστος των πλειστηριασμών.
Με την αγοραία συναίνεση να θεωρεί ως ανεκτή την υποχώρηση της Παρασκευής καθώς δεν απειλήθηκε η στήριξη στις 900 -905 μονάδες είχε προκαλέσει τις προσδοκίες των εγχώριων για πιθανή συσσώρευση στην αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος της συνόδου χθες είχαμε μια διαρκή αναζήτηση πυθμένα που ορίστηκε τελικά στις δημοπρασίες.
Αυτή η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία για τις επιδόσεις των εταιριών καθώς σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Mάνο Χατζηδάκη που σημείωνε: Στις 42 Εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 9μηνου, η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 69% (52,6 δισ. ευρώ) τα λειτουργικά κέρδη 7,1 δισ. ευρώ (+51,9%) και η καθαρή κερδοφορία 6,5 δισ. ευρώ (+340%). Το 90% των Εταιρειών είναι κερδοφόρες, με επιδόσεις που είναι σαφώς φορτισμένες θετικά από την υπεραπόδοση του κλάδου Ενέργειας, αλλά και την εξαιρετική χρονιά του Τουρισμού. Οι Εισηγμένες θα σπάσουν, όπως φαίνεται, φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δισ. ευρώ), γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων, σε αντίθεση με το παρελθόν, το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας.
Από την πλευρά των ειδήσεων που θα παίξουν ρόλο έχουμε: Την Τετάρτη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής θα ενταχθεί στην σύνθεση του MSCI Global Standard, στην καθιερωμένη εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Την Πέμπτη θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ελλάκτωρ, ενώ την ίδια ημέρα θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank από την Α.Μ.Κ. Στο εξωτερικό η συναίνεση προετοιμάζεται τώρα για μια ύφεση του 2023 που μετριάζει τον πληθωρισμό και τερματίζει τη βασιλεία της σύσφιξης της Fed, αλλά και μειώνει τα εταιρικά κέρδη, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη πτώση για τα πολλαπλάσια αποτίμησης των μετοχών. Από τον πρόεδρο και διευθύνοντα συμβούλου της Fast Finance Ηλία Ζαχαράκη δόθηκε μια εξήγηση με πολιτική βάση: Μπορεί να βλέπουμε μία Αγορά που δεν έχει πιάσει την αύξηση της πραγματικής Οικονομίας το τρέχον έτος, παρόλα αυτά μπορεί να κάνει την διαφορά το επόμενο διάστημα. Οι εκλογές είναι σημαντικό σταυροδρόμι, μιας και όπως όλα δείχνουν από εκεί περνάει και η επενδυτική βαθμίδα, που εναγωνίως περιμένει η Οικονομία. Αν τώρα δούμε νωρίτερα μία μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων, θα καταλάβουμε ότι η Αγορά θα προεξοφλήσει το γεγονός”.