Με τη βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια, από τα ξημερώματα χθες αποτυπώθηκε η απέχθεια των θεσμικών στις καταστάσεις που γεννούν αστάθεια. Τη σκυτάλη του αγώνα για φυγή από το ρίσκο πήρε η φυλή των θεσμικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην Αθήνα, πάλι, στις 16:02 συμπληρώθηκε τζίρος 26 εκατ. ευρώ, με το 0,6 εκατ. σε πακέτα και η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε αισίως κάτω από τα 65 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος ήταν περίπου στις 910 μονάδες και η «κατάρα» του 2022 να μην μπορεί η αγορά να κρατηθεί άνω των 65 δισ. ευρώ ήταν σε ισχύ για πολλοστή φορά. Έξω οι αντιδράσεις προκύπτουν από τις «υποσχέσεις» που δίνουν οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Εδώ πολλά εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις για το μέλλον των τραπεζών. Κανένας χρηματιστηριακός παράγοντας δεν παρέλειπε χθες να τονίζει πως από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται τεράστια προσπάθεια να προβληθούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Αλλά την ίδια ώρα πιέζονται οι διοικήσεις τους, που είναι όλες στο Λονδίνο μαζί με τα στελέχη της αγοράς σε ένα διαφορετικό Road Show, για να γίνουν ελαστικότερες έναντι ορισμένων πολιτών για λόγους σχετικούς με το πολιτικό κόστος των πλειστηριασμών.
Για τη στήλη σημαντικότερο είναι το επίπεδο των 661 μονάδων για τον ΔΤΡ, τον οποίο οι θεσμικοί, αφού τον τίναξαν έως τις 668 μονάδες και διαπίστωσαν πως δεν προχώρησε, από την περασμένη Πέμπτη και μετά άρχισαν να ρευστοποιούν σταθερά. Τόσο αταλάντευτα ώστε το -0,99% της προηγούμενης Παρασκευής έγινε χθες -2,02%. Η ΑΛΦΑ, αφού έδωσε εβδομαδιαία απόδοση +10,64%, χθες είχε πτώση 1,73%, η ΕΥΡΩΒ, με +4,48% την περασμένη εβδομάδα, υποχώρησε 2,19%, ενώ η ΕΤΕ, με εβδομαδιαία κέρδη 3,10%, βούλιαξε 1,83% και η ΠΕΙΡ, που είχε μεταβολή εβδομάδας +3,8%, έχασε 2,59%.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης μάς υπενθύμισε πως Εθνική και Εurobank έχουν καταφέρει να είναι πάνω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2016, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν νέες αυξήσεις το 2021, κάτι που έκαναν η ΑΛΦΑ με την ΠΕΙΡ σε αισθητά χαμηλότερες τιμές. Μετά από πολλά χρόνια ο τραπεζικός κλάδος σε κάποιες περιπτώσεις θα μοιράσει μέρισμα την επόμενη χρονιά. Κάτι που έχει να συμβεί 15 χρόνια. Αρκεί να μην τον αναγκάσουν να ξαναφορτωθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το σίγουρο είναι ότι η φετινή εικόνα του τραπεζικού δείκτη τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο δεν έχει καμία σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό από μόνο του δείχνει κάτι θετικό για το μέλλον.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Ο περιορισμός της ελευθερίας
Το πόσο άλλαξαν τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν είναι ακόμα δυνατό να το αντιληφθούμε με ακρίβεια. Ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατό προ δύο ετών να φανταστούμε πως στην Κίνα οι πολίτες θα πάλευαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που απαιτούσαν να μη βγουν έξω από τις καιόμενες κατοικίες τους λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων. Πυροσβέστες μαζί με αστυνομικούς που ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί κλοτσούσαν και χτύπαγαν τους αγανακτισμένους από το παράλογο ανθρώπους. Αυτή η κατάσταση έδωσε μια σπρωξιά στην τιμή του πετρελαίου προς τα κάτω ανακουφίζοντας αρκετά τους αδύναμους Ευρωπαίους, που η ενεργειακή κρίση τους έχει παγώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο περιορισμός των βαθμών ελευθερίας που η κάθε κοινωνία επιτρέπει να υπάρχουν αποδεικνύεται τόσο ενοχλητικός που κάνει δυνατή ακόμα και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα την αντίδραση στις απαγορεύσεις. Κάποιοι παλεύουν για στοιχειώδη δικαιώματα και άλλοι ασχολούνται με την ελευθερία της παραπληροφόρησης (βλέπε Τwitter), γιατί έτσι τους αρέσει; Μάλλον θέλουν να… κυβερνήσουν. Τρομάζοντας ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης
Από την έντυπη έκδοση