Skip to main content

Πετρέλαιο: Βυθίζεται σε χαμηλά έτους με το βλέμμα στην Κίνα

Κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ, στα 74 δολάρια το αμερικανικό αργό. Οι εξελίξεις στην Κίνα ρίχνουν βαριά σκιά στις προοπτικές ζήτησης.

Σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Δεκέμβριο του 2021 διολίσθησε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αναταραχή που επικρατεί στην Κίνα περιορίζει την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, αλλά και ρίχνει σκιές στις προοπτικές για ζήτηση ενέργειας. Η πτώση του πετρελαίου έρχεται πάντως να προσφέρει μία ανάσα στην Ευρώπη που πλήττεται από την ενεργειακή κρίση.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ύστερα από τρεις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, καταγράφει το πρωί της Δευτέρας πτώση 2,9% και βυθίζεται έτσι στα 74 δολάρια το βαρέλι. Παρόμοια είναι η εικόνα για το μπρεντ, με την τιμή του να υποχωρεί κατά 2,94% στα 81,2 δολάρια το βαρέλι. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου και ενέργειας εν γένει στον κόσμο και κατά συνέπεια τα όσα λαμβάνουν χώρα εκεί έχουν άμεσο και ισχυρό αντίκτυπο στις αγορές.

Οι επενδυτές ήδη ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζήτηση η πολιτική των σκληρών lockdown με τα οποία απαντά η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ στην αύξηση των κρουσμάτων Covid. Τώρα, οι μαζικές διαδηλώσεις έρχονται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Δεδομένα της Baidu για την κίνηση στους δρόμους των μεγάλων κινεζικών πόλεων δείχνουν ότι στο Πεκίνο η κυκλοφορία οχημάτων έχει μειωθεί 45% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ στην Γκουανγκζού είναι μειωμένη κατά 35%.

Πέρα από τις εξελίξεις στην Κίνα, η αγορά πετρελαίου έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό αργό, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου αποτιμούν την απόφαση να δοθεί στη Chevron άδεια να αρχίσει και πάλι την παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα.

Από την έναρξη της πανδημίας, η προσέγγιση της Κίνας για την αντιμετώπιση του Covid-19 βασίζεται σε μαζικά τεστ και εκτεταμένα lockdown για την καταστολή των εστιών, παράλληλα με τους εμβολιασμούς. Αυτό πλήγωσε τη ζήτηση ενέργειας και προκάλεσε μια συσσώρευση της δυσαρέσκειας για τους περιορισμούς καθώς ο υπόλοιπος κόσμος άνοιγε ξανά. Παρά τα σκληρά μέτρα, τα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Στην Ευρώπη, τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν ακόμη να επιτύχουν συναίνεση σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμής της Ομάδας των Επτά για το ρωσικό πετρέλαιο. Ενώ η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν αντιταχθεί σε μια πρόταση για όριο 65 δολαρίων το βαρέλι, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πολύ γενναιόδωρο για τη Μόσχα, ναυτιλιακά έθνη όπως η Ελλάδα θέλουν ένα υψηλότερο επίπεδο. Η Ρωσία έχει πει ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο πλαφόν.

naftemporiki.gr