Skip to main content

Πετρέλαιο: Τι έριξε τις τιμές τον Νοέμβριο

Σήματα αδύναμης ζήτησης εκπέμπει η αγορά, ενώ η προσφορά είναι σε αφθονία.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα αποδυνάμωσης της ζήτησης, κρατώντας τις τιμές υπό σχετική πίεση. Ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος για τους πετρελαιοπαραγωγούς έρχεται από την Κίνα, όπου η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 γεννά φόβους για σκληρά lockdown στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας του πλανήτη.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι πως το premium των προθεσμιακών συμβολαίων του Ομάν έναντι εκείνων του Ντουμπάι έχει μειωθεί κάτω από το 1 δολάριο – μειωμένο κατά 80% αυτόν τον μήνα. Σε απόσταση αναπνοής κινούνται επίσης οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού (WTI), σε ένα μοτίβο που καταγράφεται όταν επικρατεί απαισιοδοξία για τη ζήτηση και αφθονία προσφοράς. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 85,7 δολάρια το βαρέλι σήμερα, ενώ τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει έως και τα 82,31 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, πριν ακόμη δηλαδή εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Πλαφόν χωρίς ιδιαίτερη σημασία

Το γεγονός ότι οι χώρες της G7 εξετάζουν να ορίσουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, επίσης ευνοεί την πτωτική τάση. Το ύψος του πλαφόν που εξετάζεται είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από την τιμή για την οποία πίεζαν ορισμένες χώρες. Η Ρωσία πουλάει ήδη το αργό της σε έκπτωση, περίπου 20 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους μήνες, επομένως ένα υψηλό ανώτατο όριο πιθανόν θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές. Πάντως η Μόσχα διαμηνύει ότι δεν θα προσφέρει αργό στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν.

«Ένα πλαφόν της τάξης των 65-70 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα σήμαινε τόσα πολλά, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση στην οποία πωλείται επί του παρόντος το ρωσικό πετρέλαιο ποικιλίας Urals», σχολιάζει ο Ole Hansen της Saxo Bank. «Η αγορά αγωνίζεται να αποφασίσει δεδομένης της πολλαπλής αβεβαιότητας σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση».

Χάνεται το στήριγμα της Κίνας

Κάποιο στήριγμα στις τιμές πρόσφεραν οι προσδοκίες για ισχυρή αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, την ώρα που σε ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είχαμε αναπόφευκτα επιβράδυνση. Ωστόσο και αυτές διαψεύδονται καθώς ο Covid-19 δείχνει τα δόντια του και δοκιμάζει τις αντοχές της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης του Σι Τζινπίνγκ.

naftemporiki.gr