Στην πρώτη ώρα της χθεσινής συνεδρίασης ο Γ.Δ. έχανε 0,3%, ο τζίρος ήταν στα 3,3 εκατ. ευρώ και το ένα τρίτο των blue chips είχε θετική μεταβολή. Ήταν εικόνα έναρξης αντίστοιχη των ευρωπαϊκών δεικτών. Στη συνέχεια οι επιλογές των θεσμικών στην Ευρωζώνη είχαν δώσει κέρδη στην ισπανική αγορά, μικρές απώλειες στου Παρισιού και σχετικά μεγάλες στην Ιταλία. Εδώ αναζητούσαν κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, επιλέγοντας συσσώρευση δεν θέλησαν να εισάγουν εντολές που θα έφερναν μεταβολές ικανές να προκαλέσουν την απληστία ή τον φόβο των επαγγελματιών μικρότερης ισχύος. Απώλειες άνω του 1% είχε μόνο η ΜΟΗ από τα 15 καθοδικά του φαταούλα, ως προς τον συνολικό, τζίρο 25άρη. Στα 3,3 εκατ. ευρώ τα 2,6 εκατ. ήταν για μετοχές του.
Η «ζωή» ήταν αλλού. Στις μετοχές του FTSEM, με ανοδικές μετοχές που η ζήτησή τους είχε δώσει κέρδη από 1% και πάνω τις ΚΡΙ, ΟΤΟΕΛ, ΙΝΚΑΤ και ΟΛΥΜΠ, ενώ καμία δεν έχανε πάνω από 1,8%. Οι πιέσεις αφορούσαν ΙΚΤΙΒ, ΑΒΑΞ, ΠΛΑΘ και ΠΛΑΙΣ, που έχαναν από 1,3% έως 1,8%. Συνεπώς οι ισχυροί θεσμικοί κοίταζαν τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά υπήρχαν αρκετοί επενδυτές που ήξεραν τι ζητάνε και πού θα το βρουν. Μόνο που το 0,3 εκατ. ευρώ του τζίρου της μεσαίας συμπληρώθηκε στις 12:00, γεννώντας επιφύλαξη για τη δυνατότητα διατήρησης αυτής της εικόνας.
Από τις 12:00 έως τις 12:57, δηλαδή σε περίπου μία ώρα, η ενίσχυση των πιέσεων έφερε τον Γ.Δ. στο κατώτερο ημέρας, τις 885,03 μονάδες, και από εκεί άρχισε το μάζεμα της προσφοράς. Με κίνηση προς το μέγιστο ημέρας έως τις 16:59, που ήταν οι 891,2 μονάδες. Τότε ο τζίρος έπιασε τα 29 εκατ. ευρώ! Η λεπτομερής αναφορά, που κουράζει τους κυνηγούς μηνυμάτων, απευθύνεται σε λάτρεις της εφημερίδας: Όσοι πιστεύουν στην αποστασιοποιημένη θεώρηση της δυναμικής των συναλλαγών αποφασίζουν καλύτερα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους από τα χρόνια της αναλογικής ενημέρωσης και από στοιχεία στατιστικής και ορίων στις αποτιμήσεις.
Η Αθήνα μπορεί να αποκτήσει καλύτερη θέση στις αναδυόμενες αγορές. Θα προτιμηθούν το 2023 λόγω των δύσκολων συνθηκών για τις αναπτυγμένες οικονομίες. Δεν είναι δική μας η εκτίμηση, αλλά υπάρχει στις αναλύσεις των γιγάντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας όπως Morgan Stanley και Barclays. Άλλη μια «τίμια» διαπραγμάτευση που είχε αίσιο τέλος αντίστοιχο της απόφασης των ισχυρών θεσμικών, που από το εύρος διακύμανσης έδειξε νωρίς πως θα ήταν ακίνδυνη έως ελαφρά επικίνδυνη για τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών. Αφού το νεότερο υψηλό ημέρας στις 17:11 ήταν οριακά κάτω από τις 892 μονάδες. Το καθοδικό άνοιγμα στη Wall Street επηρέασε τις αγορές της Ευρώπης, όχι το Χ.Α.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Δημόσιος διάλογος
Τα θέματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο είναι στην πραγματικότητα εκτός του όγκου των πληροφοριών που φθάνουν στον μέσο πολίτη. Μπορεί να νομίζουν ότι ξέρουν πώς λειτουργούν ή πώς θα έπρεπε να λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες. Αλλά ενώ από την εξουσία και τη Δημόσια Διοίκηση πέρασαν πολιτικά κόμματα σχεδόν όλων των αποχρώσεων, κανένα δεν αποκάλυψε τις επιλογές και τον μηχανισμό τους. Το επόμενο αφορά την επιθετικότητα των γειτόνων και τη διατήρηση της επιθετικής ρητορικής. Υπάρχει συσκότιση σχετικά με το πόσες πιθανότητες δίνουν οι απέναντι, αλλά και το σύνολο του πολιτικού δυναμικού μας, ότι η επίκληση των δικαιωμάτων για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου θα έχει αναγνώριση από διάφορα κράτη σε Ανατολή και Δύση. Αυτά τους στερεί η νησιωτική Ελλάδα. Το τρίτο είναι οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό. Χωρίς γνώση για τη λειτουργία των ορφανοτροφείων, χωρίς στατιστικά για το πόσα αφήνονται χωρίς ίχνος οικογενειακής μέριμνας, συζητούν με βάση την αδιάφορη παρέμβαση των ταμπλόιντ για όσα παιδιά εξυπηρετούνται τώρα.
Σοφοκλής Β΄
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης
Από την έντυπη έκδοση