Μία κατάσταση σοκ, αναταραχής και αιμορραγίας βιώνει η αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς μεγάλοι οίκοι που κάποτε έβγαζαν παχυλά κέρδη από συναλλαγές ψηφιακού ενεργητικού, περιορίζουν την έκθεσή τους ή και αποσύρονται μετά την κατάρρευση της FTX. Αυτές οι νέες συνθήκες ανοίγουν πάντως ευκαιρίες κέρδους για όσους έχουν ακόμη την τόλμη να «παίξουν» στην αγορά, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Οι τιμές για ουσιαστικά πανομοιότυπα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού σε διαφορετικές πλατφόρμες αποκλίνουν σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα κομμάτια του ντόμινο εξακολουθούν να πέφτουν ανά τον κόσμο των cryptos. Η διαφορά των επιτοκίων χρηματοδότησης για πανομοιότυπα προθεσμιακά συμβόλαια του Bitcoin στην Binance και στην OKEx για παράδειγμα έφτασε έως και τις 110 μονάδες, όταν τον περασμένο μήνα ήταν σε μονοψήφια επίπεδα.
Επιστροφή σε παλιές πρακτικές
Επιστρέφουμε έτσι στην πρώιμη εποχή των κρυπτονομισμάτων, όταν κερδοσκόποι – μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ, έβγαζαν εύκολο χρήμα με την πρακτική του να αγοράζουν ένα ψηφιακό νόμισμα στο ένα ανταλλακτήριο και να το πωλούν σε πολύ υψηλότερη τιμή σε άλλο.
Όταν μπήκαν περισσότεροι παίχτες και δη πιο ενημερωμένοι traders της Wall Street στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, οι διαφορές στην τιμή έκλεισαν αισθητά και το αρμπιτράζ έπαψε να είναι ελκυστικό. Τώρα με τα μεγάλα funds να περιορίζουν την έκθεσή τους ή ακόμη και να «κλείνουν το μαγαζί», παρατηρούνται και πάλι μεγάλες αποκλίσεις.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αγορές, όπως τα hedge funds δανείζονται μέσω prime brokerages, οι traders των cryptos καλούνται να δώσουν εχέγγυα απευθείας στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Επομένως όταν την περασμένη εβδομάδα η FTX άρχισε να θέτει περιορισμούς στις αποσύρσεις κεφαλαίων, μικροεπενδυτές και επαγγελματίες traders έχασαν την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου ενεργητικού τους.
Οι ζημιές
Οι πρώτες απώλειες έρχονται τώρα στο φως. Ο Κέβιν Ζου, συνιδρυτής του hedge fund, Galois Capital, ανακοίνωσε ότι περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων του έχει παγιδευθεί στην FTX. Ο Τράβις Κλινγκ, που διαχειριζόταν χρήματα για την Point72 Asset Management πριν ανοίξει το δικό του fund κρυπτονομισμάτων, τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κεφαλαίων της εταιρείας του, Ikigai, έχει επίσης παγιδευτεί στη χρεοκοπημένη πια πλατφόρμα. Η Wintermute αποκάλυψε ότι έχει χάσει 55 εκατ. δολάρια από την έκθεσή της στο FTX. Άλλες εταιρείες, όπως η Pythagoras Investments και η Fasanara Digital, προχωρούν σε διαγραφή της έκθεσής τους στο τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του πλανήτη.
Ο «πόνος» που άρχισε με τον ξαφνικό θάνατο των TerraUSD και Three Arrows Capital και εντάθηκε με την κατάρρευση της FTX αναμένεται να έχει συνέχεια. Το Bitcoin έχει δει την αξία του να συρρικνώνεται 18% μόνο αυτόν τον μήνα, με την πτώση από τις αρχές του έτους να φτάνει στο 64%.
naftemporiki.gr