Skip to main content

Market Beat: Με επιφύλαξη οι συναλλαγές παγκοσμίως σε εβδομάδα ειδικών συνθηκών

Οι ασιατικές αγορές μετοχών και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους νέους περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, με αποτέλεσμα την αποστροφή κινδύνου προς όφελος των ομολόγων και του δολαρίου.

Τα διεθνή

·        Οι κινεζικές μετοχές υποχωρούν καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στο Πεκίνο

·        Δολάριο, ομόλογα γίνονται πιο σταθερά πριν από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης για τα επιτόκια της Fed

·        Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ξανά μετά την απώλεια κατά -10% την περασμένη εβδομάδα

·        Οι ασιατικές αγορές μετοχών και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 21/11 καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους νέους περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, με αποτέλεσμα την αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου προς όφελος των ομολόγων και του δολαρίου.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,3%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν 0,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 έχασαν 0,4% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,2%.

·        Η γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ την Πέμπτη σε συνδυασμό με την απόσπαση της προσοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχνές συναλλαγές, ενώ οι πωλήσεις της Black Friday θα προσφέρουν μια εικόνα για την πορεία των καταναλωτών και τις προοπτικές για τις μετοχές λιανικής.

·        Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν στο 3,79%, αφήνοντάς τα 72 μονάδες βάσης κάτω από το διετές.

·        Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,25% στις 107,180, μακριά από το κατώφλι της περασμένης εβδομάδας στις 105,300.

Στην Αθήνα

Οι πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας που τα ανοικτά μέτωπα για τους επενδυτές όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανημποριά των ηγετών να συνεννοηθούν για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση και στην ανάπτυξη νομισματικών πολιτικών σύσφιξης κόντρα στον πληθωρισμό, δεν εμφάνισαν μικρές αλλαγές. Έπαιξαν όμως ρόλο στη διάθεση για ρίσκο τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινωθήκαν για τις ελληνικές εισηγμένες και αυτά στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Με ελεγχόμενες απώλειες κατέληξε η εβδομάδα, μετά από εκείνη που εμφανίστηκε η τρίτη καλύτερη κορύφωση στο τρέχον έτος. Ανώτερη  όλων ως τώρα ήταν οι 973,37 μονάδες από 16/2/22, επόμενη οι 951,98 από 21/4/22 και τρίτη  οι 910,38 από τις 11/11.

Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες  -0,88%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +1,79%, έτσι στο 2022 αποδίδει -0,39%. Στον FTSE25 προκάλεσε υποχώρηση -1,19% και στον μήνα απόδοση +1,78% με ετήσια απόδοση +0,47%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,20%, στο μήνα +3,78%, ενώ ετησίως υποχωρεί -8,63%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -2,76%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα 3,24%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +8,51%.

Τον φετινό Νοέμβριο είχαμε την πολλοστή εμφάνιση διάθεσης για ρίσκο, με αντίστοιχα κέρδη των βασικών δεικτών, που τη διέκοψαν οι παρεμβάσεις των αρμοδίων. Στόχευαν στην προσγείωση της απληστίας των διαχειριστών κεφαλαίου κύρια στις ΗΠΑ. Μόνο που οι αγορές της Νέας Υόρκης αποτελούν τη βάση των επενδυτικών κεφαλαίων σε όλα τα είδη της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Συνεπώς θα επηρεάζουν  ακόμα και αν είναι σαφείς οι διαφορές των προβλημάτων που βασανίζουν τα κράτη της ευρωζώνης ή των ασιατικών οικονομιών. Εκτιμούμε πως δεν είναι πλέον στο “χέρι” των θεσμικών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα να κρατήσουν αποστάσεις από το διεθνές κλίμα.

Δεν είναι δυνατό παρά τις ανωτέρω, υπέρ επιφυλάξεων, υπογραμμίσεις, να μη ληφθεί υπόψη πως μετά και την εβδομάδα που “έσπασε” την ανοδική αλυσίδα, ο ΓΔ εμφανίζει οριακές απώλειες. Ενώ η πτώση του πανευρωπαϊκού StoxxEurope600 είναι άνω του -11% και του DAX που φιλοξενεί τις μετοχές της ισχυρότερης οικονομίας του ευρώ είναι πάνω από 9%. Με πιθανότερο ένα κλασικό ράλι στο τέλος της χρονιάς για διαφόρους λόγους, από την ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων ως την προετοιμασία για την τακτική στο ερχόμενο έτος, η εικόνα των blue chip, είναι πρόκληση για κάθε επενδυτή. Επαγγελματία ή ιδιώτη που ακόμα διαθέτει κεφάλαια προς διαχείριση.

Διαφαίνεται ήδη μια προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες σε μετοχές που έπεσαν σε επενδυτική δυσμένεια φέτος. Ειδικά σε blue chip με παράδοση στα τινάγματα με ηρεμία αρκετών εβδομάδων μετά από αυτά. Δεν αφορά το τρέχον επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον το σύνολο των πιεσμένων στο 2022 μετοχών του FTSE25. Παράλληλα οι συναλλαγές των προηγούμενων συνεδριάσεων τόνισαν την ύπαρξη αντίδρασης των συναλλασσόμενων στα εταιρικά αποτελέσματα, που για ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσαν τη στιγμή που άλλαξε κατεύθυνση η αποτίμησή τους.  Περιμένουμε των , ΟΠΑΠ, ΜΟΗ ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ. Με τις αργίες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ η εβδομάδα προσφέρει ευκαιρίες αναγνώρισης προτιμήσεων.

Με υπογράμμιση της πιθανότητας η αγορά να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, ως την ώρα που η ζήτηση θα αυξηθεί μαζί με τον ασυνήθιστα χαμηλό ημερήσιο τζίρο, οι εγχώριοι αναλυτές είναι σε αναζήτηση  του τρόπου που αυτό θα γίνει. Θεωρητικά ένα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που θα ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση ορισμένων από τις μετοχές με σημαντικό συντελεστή βαρύτητας, θα αντισταθμίσει την καθοδική ώθηση άλλων μετοχών που θα πιεστούν.

Η ομάδα που αναμένει συσσώρευση υποδεικνύει τα εταιρικά αποτελέσματα σαν κεντρικό κριτήριο. Από την  Beta Sec. σχολίασαν: “Περιμένουμε η Αγορά να σταθεροποιηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με επιλεκτικές τοποθετήσεις που σχετίζονται με τις επερχόμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων”. Ακόμα πιο συγκεκριμένες ήταν οι παρατηρήσεις από την η Piraeus Securities.: “Με την Παγκόσμια ψυχολογία να παραμένει επιφυλακτική, περιμένουμε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που θα εστιαστεί σε Εταιρείες που δημοσιεύουν αποτελέσματα τις επόμενες μέρες, μεταξύ αυτών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis, ΕΧΑΕ και Lamda”. Από την Merit Sec. επισήμαναν: “Ο Γενικός Δείκτης κλείνει με οριακές απώλειες αυτή την εβδομάδα, με την Αγορά να δείχνει για άλλη μια φορά ότι δυσκολεύεται να δώσει κλεισίματα πάνω από τις 900 μονάδες. Καταλύτες: Δευτέρα 21/11: ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου ΕΧΑΕ. Τρίτη 22/11: ανακοινώνουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Fourlis και Epsilon Net. Τετάρτη 23/11: ανακοινώνουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου Motor Oil Lamda Development, Quest. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται τα στοιχεία του Manufacturing PMI της Ευρωζώνης. Πέμπτη 24/11: ανακοινώνει αποτελέσματα 3ου τριμήνου η ΕΛXA. Επενδυτικοί κίνδυνοι: Η Αγορά είναι πιθανόν να προεξοφλήσει περεταίρω ανόδους επιτοκίων τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, από τη στιγμή που καμία από τις δύο Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια, το ανώτατο όριο του παρεμβατικού επιτοκίου.”

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγές στρατηγικής από το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης

Χωρίς κατεύθυνση τα μεγάλα χρηματιστήρια με παράλληλη μετακίνηση των προτιμήσεων για την επόμενη χρονιά που άρχισε να γίνεται αισθητή σε παγκόσμια κλίμακα

Οι αλλαγές

Ο S&P 500 δεν είχε κατεύθυνση την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας 0,7%. Στις συναλλαγές κυριαρχεί το γεγονός ότι οι επενδυτές φαίνεται να κρέμονται από κάθε λέξη που εκφέρεται από συμμετέχοντες στην FOMC την επιτροπή που αποφασίζει την νομισματική πολιτική της Fed. Η οικονομία πηγαίνει σχετικά καλά, αλλά αυτό δεν αποτελεί θετική είδηση εάν σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερη νομισματική σύσφιξη της Fed για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην θετική επενδυτικά πλευρά των ημερών της τρίτης βδομάδας του Νοεμβρίου ήταν η κίνηση της Berkshire Hathaway που αγόρασε 60 εκατομμύρια μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing για περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της Taiwan Semi αυξήθηκαν κατά 10,5% μετά από τις ειδήσεις την Τρίτη. Η Berkshire ανακτά μετοχές που υποχώρησαν σχεδόν 50% σε ετήσια βάση στα χαμηλά τους τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.  Αλλά η Micron Technology μόλις ξεκίνησε το πάρτι, υπενθύμισε γιατί οι μετοχές ημιαγωγών βρίσκονται κοντά στα χαμηλά τους από την αρχή του έτους. Η ζήτηση είναι και θα μείνει ασθενής. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή λεπτών υμένων που χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μείωσης της ζήτησης.  Δηλώνοντας ότι οι προοπτικές για το ημερολογιακό έτος 2023 συνέχισαν να εξασθενούν. Άρα οι μετοχές που στήριξαν την άνοδο των τελευταίων ετών πέρασαν για τα καλά σε δυσμένεια.

Οι αποκρυσταλλωμένες εκτιμήσεις

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια φάση με χαμηλή ανάπτυξη αλλά ακόμα υψηλό πληθωρισμό. Η Ευρώπη πρόκειται να εισέλθει σε μια ενεργειακή ύφεση, οι ΗΠΑ επιβραδύνονται από αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και η ανάπτυξη της Κίνας παραμένει περιορισμένη από τις πολιτικές COVID και τον προβληματικό τομέα ακινήτων. Οι προβλέψεις από την Barclays αναφέρονται  στο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 6,4% το 2021 σε 3,2% το 2022 και μόλις 1,7% το 2023, με τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ζώνης του ευρώ το επόμενο έτος να συρρικνώνονται κατά 0,1% και 0,8%, αντίστοιχα και την Κίνα να επεκτείνεται μέτρια κατά 3,8%. Παρά αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες  όπως  σε Ινδία, Βραζιλία θα μπορούσαν να αντέξουν καλά.

Η ασθενέστερη ζήτηση και η χαλάρωση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις λόγω υψηλής βάσης, πιθανότατα θα μειώσουν τους ρυθμούς πληθωρισμού κατά το 2023. Αλλά οι αγοραίοι εκτίμησαν ότι θα παραμείνουν πολύ πάνω από τους στόχους του 2% μέχρι το τέλος του 2023. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα αυξήσουν τα επιτόκια στο 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο, ακόμη και αν το πράξουν  με μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με τους τελευταίους μήνες. Η αποφασιστικότητά τους θα δοκιμαστεί τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι απώλειες παραγωγής και ο μετριασμός του πληθωρισμού θα πολλαπλασιάσουν τις απαιτήσεις για έγκαιρη χαλάρωση της πολιτικής.

Η Κίνα στο επίκεντρο

Η Morgan Stanley, και η Bank of America απομακρύνονται από τις απόψεις για πτώση σε παγκόσμια κλίμακα. Οι υπεράκτιες κινεζικές μετοχές προηγούνται ράλι λόγω των αλλαγών πολιτικής  και μια ανοδική συναίνεση για τις κινεζικές μετοχές αναδύεται στη Wall Street, με νέα αισιοδοξία γύρω από τους προσανατολισμούς της πολιτικής του προέδρου Xi Jinping και την επική ανάκαμψη των μετοχών του Νοεμβρίου που ωθεί ορισμένες μεγάλες τράπεζες να απομακρυνθούν από τις μακροχρόνια πτωτικές απόψεις τους.

Η Morgan Stanley, που διακρίνεται για την επιφυλακτική της άποψη, αύξησε τους στόχους της για τους δείκτες μετοχών της χώρας την περασμένη εβδομάδα, αναμένοντας ότι ο δείκτης MSCI Κίνας θα αυξηθεί κατά 14% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η Bank of America Corp. έχει στραφεί τακτικά θετική στην Κίνα, όπου ορισμένοι βασικοί μετρητές μετοχών έχασαν περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους το έτος έως τον Οκτώβριο, προσδίδοντας  τους τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.

Η JPMorgan Chase & Co. είχε κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα, αποκαλώντας την κατάρρευση της αγοράς στα τέλη του περασμένου μήνα ευκαιρία αγοράς, ανακοινώνοντας μια διαφοροποίηση της τράπεζας από τον χαρακτηρισμό  «όχι προς επένδυση» για τις κινεζικές εταιρείες διαδικτύου νωρίτερα φέτος.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των αναλυτών καταρρακώθηκε από τις αιφνιδιαστικές αλλαγές πολιτικής τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ενδυναμώνεται από τη χαλάρωση των άκαμπτων ελέγχων Covid, και από την επιλογή ισχυρότερης θεραπείας για τα δεινά των ακινήτων και τις προσπάθειες βελτίωσης των δεσμών με τις ΗΠΑ. Οι κινήσεις αναζωπύρωσαν τον ενθουσιασμό για την αγορά μετά από μια καταστροφή 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κορυφώθηκε στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος του περασμένου μήνα, όπου η απόλυτη εξουσία του Σι πυροδότησε φόβους ότι η ιδεολογία υπερτερεί του πραγματισμού.

Πληγωμένη εμπιστοσύνη

Οι κεντρικοί τραπεζίτες που κάποτε θεωρούνταν οι μαχητές ενάντια στις οικονομικές κρίσεις στον κόσμο προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν ένα πρόβλημα που επέτρεψαν να συμβεί, τον πληθωρισμό. Αυτό έχει διαβρώσει την αξιοπιστία τους στα μάτια των επενδυτών και της κοινωνίας γενικότερα. Οι αρμόδιοι  έχουν δηλώσει έμμεσα ή άμεσα  mea culpa. Ο Τζερόμ Πάουελ της Fed αναγνώρισε τον Ιούνιο ότι «με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης, σαφώς κάναμε λάθος», όταν υποτιμήσαμε τον πληθωρισμό. Η Christine Lagarde, η ομόλογός του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις και ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Philip Lowe, δήλωσε τον Μάιο ότι οι προβλέψεις της ομάδας του ήταν «ντροπιαστικές». Τον Οκτώβριο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής, Lesetja Kganyago, προειδοποίησε σε ένα φόρουμ νομισματικής πολιτικής ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να χτίσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες την αξιοπιστία που ίσχυε παλαιότερα,  ενώ μπορεί να χαθεί απότομα. Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί μετά από μια τέτοια αποτυχία «ανάλυσης, προβλέψεων, δράσης και επικοινωνίας», έγραψε τον Οκτώβριο στο Twitter ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE, Mohamed El-Erian.

Οι μετοχές μετά βίας υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον S&P 500 να χάνει λιγότερο από 1%, με πτώση 17% μέχρι στιγμής το 2022. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν με τα ομόλογα 2 ετών να ολοκληρώνουν την εβδομάδα στο 4,5329% και τα ομόλογα 10 ετών στο 3,8288%. Οι επενδυτές βρίσκουν αξία σε ομόλογα για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν ελκυστικό το σταθερό εισόδημα, σύμφωνα με τον Bob Michele της JPMorgan Chase & Co.

Η  εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, απώλειες εμφάνισαν οι αγορές της Αμερικανικής ηπείρου και από τις ασιατικές της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Ν Κορέας. Στη βδομάδα  ο S&P500 υποχώρησε -0,69%, ενώ στο 2022 χάνει -16,80%. Ο Dow υποχώρησε -0,01%,  με επίδοση -7,13% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,85%, με απώλειες στο 2022 -11,66%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση -1,75%, στο 2022 χάνει -17,62%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -1,57%, στο 2022 υποχωρεί κατά -28,76%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,65%, και στο έτος κερδίζει +0,01%. Ο DAX  με κέρδη +1,46%, στο 2022 υποχωρεί -9,15%, ο CAC με μεταβολή +0,76%, στο 2022 χάνει -7,11%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +0,25% ψηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -6,72%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε +0,64%, με ετήσια απόδοση -9,77%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία κέρδη +0,25%, ενώ στο έτος χάνει -11,17%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -3,01% χαμηλότερα, αλλά με επίδοση στο 2022 +3,86%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή 0,75%, αποδίδει στο 2022 -3,20%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1752,00 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία απώλειες -1,25%  ενώ στο 2022 υποχωρεί -4,29%. Υποχώρησε σημαντικά  -9,85%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 80,11 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +6,18%.

Ο Nikkei, έχασε -1,29%, με απόδοση -3,10% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -1,56%, στο 2022 υποχωρεί  -17,91%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία υποχώρησε -0,21%, με επίδοση έτους +5,85%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng εκτινάχθηκε +3,85%, στο 2022 χάνει -23,10%. Με ανοδική μεταβολή +0,32% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -14,91%.

ΧΑ

Εβδομάδα πτωτικής συσσώρευσης και προετοιμασίας

Οι πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας που τα ανοικτά μέτωπα για τους επενδυτές όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανημποριά των ηγετών να συνεννοηθούν για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση και στην ανάπτυξη νομισματικών πολιτικών σύσφιξης κόντρα στον πληθωρισμό, δεν εμφάνισαν μικρές αλλαγές. Έπαιξαν όμως ρόλο στη διάθεση για ρίσκο τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινωθήκαν για τις ελληνικές εισηγμένες και αυτά στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Με ελεγχόμενες απώλειες κατέληξε η εβδομάδα, μετά από εκείνη που εμφανίστηκε η τρίτη καλύτερη κορύφωση στο τρέχον έτος. Ανώτερη  όλων ως τώρα ήταν οι 973,37 μονάδες από 16/2/22, επόμενη οι 951,98 από 21/4/22 και τρίτη  οι 910,38 από τις 11/11.

Οι συναλλασσόμενοι  την τρίτη εβδομάδα του μήνα, με δυο καθοδικές συνεδριάσεις τις μέρες της παγκόσμιας φυγής από τα ρίσκο και τρεις ανοδικές, δύο στην έναρξη και μια στο  φινάλε, προκάλεσαν  απώλειες στο μέσο όρο μετά από έξη ανοδικές. Ήταν επίσης εβδομάδα εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου και  πιθανά αυτό να προκάλεσε την πτώση, άνω του μέσου όρου των απωλειών των βασικών δεικτών στην ευρωζώνη. Τα κέρδη της τελευταίας συνόδου δεν εξαφάνισαν το πτωτικό αποτέλεσμα των δυο προηγούμενων. Κάτι που συνέβη στα περισσότερα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες  -0,88%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +1,79%, έτσι στο 2022 αποδίδει -0,39%. Στον FTSE25 προκάλεσε υποχώρηση -1,19% και στον μήνα απόδοση +1,78% με ετήσια απόδοση +0,47%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,20%, στο μήνα +3,78%, ενώ ετησίως υποχωρεί -8,63%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -2,76%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα 3,24%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +8,51%.

Απολογισμός ανά σύνοδο

Η σύνοδος τη Δευτέρα, με τζίρο στα 50,6 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 16,8 εκατ., ώθησε τον ΓΔ στις 900,30 από 897,78 μονάδες την Παρασκευή 11/11, με μεταβολή +0,28%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 646,40 μονάδες με μεταβολή +0,72%. Έτσι ο FTSE2 έκλεισε +0,20% ψηλότερα στις 2189,22 από 2184,86 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,11%.Την Τρίτη, οι επιλογές των επενδυτών με τζίρο στα 75,4 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 16,8 εκατ. έφεραν τον ΓΔ στις 903,87 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 644,57 μονάδες με μεταβολή -0,28%. Ωστόσο ο FTSE25 έκλεισε +0,23% ψηλότερα στις 2194,25 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,56%.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης  με τζίρο στα 95,03 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 20,9 εκατ., βύθισε τον ΓΔ στις 887,09 μονάδες, με μεταβολή -1,86%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 628,60 μονάδες με μεταβολή -2,48%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε κατά -2,00% χαμηλότερα στις 2150,32 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,47%. Την Πέμπτη, με τζίρο στα 58,2 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 13,9 εκατ. οδήγησαν  τον ΓΔ στις 883,28 μονάδες, με μεταβολή -0,43%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 624,03 μονάδες με μεταβολή -0,73%. Έτσι ο FTSE25 βρέθηκε -0,40% χαμηλότερα στις 2141,64 μονάδες. Ο FTSEΜ υποχώρησε κατά  -0,45%.

Την Παρασκευή με τζίρο στα 49,3 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 2,4 εκατ. οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν  τον ΓΔ στις 883,28 μονάδες, με μεταβολή +0,75%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 625,86 μονάδες με μεταβολή +0,29%.  Έτσι ο FTSE25 έκλεισε +0,81% ψηλότερα στις 2158,96 μονάδες. Ο FTSEΜ ενισχύθηκε +0,48%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,558 από τα 64,191 δις ευρώ της Παρασκευής  4/11.

Η ορμή της ανόδου την δεύτερη εβδομάδα, σημειώναμε, ότι έφερε νέα υψηλά 3 τελευταίων 3 μηνών στις ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Την περασμένη διατήρησαν αυτό το χαρακτηριστικό οι ΒΙΟ ΔΕΗ ΕΛΧΑ και ΠΕΙΡ. Υπάρχει προετοιμασία για τη δυναμική αρκετών πιεσμένων στο έτος, ώστε να βελτιωθεί η αποτίμηση θεσμικών χαρτοφυλακίων.  Άξιες αναφοράς οι μετοχές με άνοδο και τη μεγαλύτερη του τριπλάσιου των δεικτών πτώση.

Από τις κερδισμένες οι ΕΛΧΑ +7,83% και -15,14 στο 2022, ΤΙΤC +3,42% και –9,57% στο 2022, ΑΔΜΗΕ +3,01% και -28,19% στο 2022, ΔΕΗ +2,06% και -15,14% στο 2022, ΠΕΙΡ +2,06% και +9,53% στο 2022, και ΜΠΕΛΑ +1,01% και +19,60% στο 2022, και ΜΟΗ +0,79% και +29,75% στο 2022. Αυτές με τη μικρότερη άνοδο ήταν οι ήδη κερδισμένες στο 2022.

Από τις πτωτικές ξεχώρισαν οι ΣΑΡ -3,70% και -32,81% στο έτος, ΕΤΕ -3,62% και +26,36% στο έτος, ΑΛΦΑ -3,48% και -12,72% στο 2022, ΕΥΡΩΒ -2,33% και +17,79% στο έτος, ΛΑΜΔΑ -2,30% και -17,09% στο 2022, ΕΕΕ -2,09% και -23,96% στο 2022,και ΑΡΑΙΓ -1,88% και +3,12% στο έτος.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

H απαισιοδοξία των traders επιμετρείται σήμερα

Οι συναλλασσόμενοι  την τρίτη εβδομάδα του μήνα, με δυο καθοδικές συνεδριάσεις τις μέρες της παγκόσμιας φυγής από τα ρίσκο και τρεις ανοδικές, δύο στην έναρξη και μια στο  φινάλε, προκάλεσαν  απώλειες στο μέσο όρο μετά από έξη ανοδικές. Ήταν επίσης εβδομάδα εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου και  πιθανά αυτό να προκάλεσε την πτώση, άνω του μέσου όρου των απωλειών των βασικών δεικτών στην ευρωζώνη. Τα κέρδη της τελευταίας συνόδου δεν εξαφάνισαν το πτωτικό αποτέλεσμα των δυο προηγούμενων. Κάτι που συνέβη στα περισσότερα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2145,65 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,01 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,32 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:52 και ήταν οι 2142,00 μονάδες (+0,02%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 15:21 και ήταν οι 2164,83  μονάδες (+1,08%). Το κλείσιμο στις 2158,96 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,81% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 15,641 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1029  ΣΜΕ.  Διακινήθηκαν και 1468 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο στις 2159,75 μονάδες κατώτερο τις 2142,00 και τιμή κλεισίματος στις 2143,50  από 2126,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4004 από 3274. Επίσης διακινήθηκαν 17 από 8 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 82  από 85.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ανάλογη της εκπνοής. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 112 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις  2000 και 2150 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά έφερε 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό. Για την επόμενη και τελευταία του 2022, το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια για για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 17/11 έκλεισε στις 624,03 μονάδες με μεταβολή -0,73%. Την Παρασκευή  18/11 κινούμενος μεταξύ των 623,72 μονάδων (-0,05%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 626,94 μονάδες (+0,47%), και ανώτερο τις 631,61 (+1,21%), έκλεισε στις 625,86 μονάδες με μεταβολή +0,29%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 15,342 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,80% απασχόλησε 4,568 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -1,20% απασχόλησε 3,783 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +4,05% απασχόλησε 3,238 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,96% απασχόλησε 2,671 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια   30 συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος τις 620,25  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν17 από 36.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι δεν ανέβηκαν ενώ άλλαξαν υπολογίσιμα επιλεκτικά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7692  ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,949 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 122.747 από 119.507. Δεν διακινήθηκαν συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έμειναν 268 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2755 με τιμή κλεισίματος στα 3,69 ευρώ και έγιναν 19.881 από 20.253 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έμειναν 110 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1144 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,05 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15.163 από 15.307.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5095 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,41 ευρώ και έγιναν 37.960 από 39.146 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 451 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 290 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη κυρίαρχη ως το Δεκέμβρη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους νέους περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, με αποτέλεσμα την αποστροφή κινδύνου προς όφελος των ομολόγων και του δολαρίου.

Η πολυπληθέστερη συνοικία του Πεκίνου προέτρεψε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα, καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των κρουσμάτων COVID στην πόλη, ενώ τουλάχιστον μία συνοικία στο Guangzhou έμεινε αποκλεισμένη για πέντε ημέρες.

Η έξαρση των επιδημιών σε ολόκληρη τη χώρα αποτέλεσε οπισθοδρόμηση στις ελπίδες για έγκαιρη χαλάρωση στους αυστηρούς περιορισμούς της πανδημίας, ένας λόγος που αναφέρθηκε για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% την περασμένη εβδομάδα.

Στις 8:15 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με άνοδο +0,16%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,17%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -1,22%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -1,46%.

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,41%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -1,19% και ήταν στις 488,00 μονάδες.