Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ευκαιρίες αναγνώρισης προτιμήσεων

Βρες πού πρέπει να σταθώ και θα καταφέρω ακόμα και τη γη να κινήσω. Το είπε ένας από τους διασημότερους αρχαίους Έλληνες φυσικομαθηματικούς και φιλοσόφους, αφού τότε δεν είχε οριστεί με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε η έννοια της επιστήμης. Ωστόσο η βάση του… ήταν η μόχλευση. Δηλαδή η δυνατότητα παραγωγής ενός συγκεκριμένου έργου καταβάλλοντας μικρότερη δύναμη, από τη θεωρητικά απαιτούμενη, την οποία εφαρμόζουν με τη βοήθεια ενός μοχλού. Αυτό ακριβώς είχαν κάνει επί σειρά ετών οι αρμόδιοι στις αναπτυγμένες οικονομίες, για να ξεπεράσουν τα απανωτά χτυπήματα που δέχθηκε η παγκόσμια ανάπτυξη από φυσικές καταστροφές και από αποφάσεις πολιτικών ηγεσιών των ισχυρότερων οικονομικά κρατών.

Τον φετινό Νοέμβριο είχαμε την πολλοστή εμφάνιση διάθεσης για ρίσκο, με αντίστοιχα κέρδη των βασικών δεικτών, που τη διέκοψαν οι παρεμβάσεις των αρμοδίων. Στόχευαν στην προσγείωση της απληστίας των διαχειριστών κεφαλαίου, κυρίως στις ΗΠΑ. Μόνο που οι αγορές της Νέας Υόρκης αποτελούν τη βάση των επενδυτικών κεφαλαίων σε όλα τα είδη της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Συνεπώς θα επηρεάζουν ακόμα και αν είναι σαφείς οι διαφορές των προβλημάτων που βασανίζουν τα κράτη της Ευρωζώνης ή των ασιατικών οικονομιών. Εκτιμούμε πως δεν είναι πλέον στο χέρι των θεσμικών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα να κρατήσουν αποστάσεις από το διεθνές κλίμα.

Δεν είναι δυνατόν, παρά τις ανωτέρω -υπέρ επιφυλάξεωνυπογραμμίσεις, να μη ληφθεί υπόψη πως μετά και την εβδομάδα που «έσπασε» την ανοδική αλυσίδα ο Γ.Δ. εμφανίζει οριακές απώλειες σε ετήσια βάση. Ενώ η πτώση του StoxxEurope600 είναι άνω του 11% και του DAX, που φιλοξενεί τις μετοχές της ισχυρότερης οικονομίας του ευρώ, είναι πάνω από 9%. Με πιθανότερο ένα κλασικό ράλι στο τέλος της χρονιάς για διαφόρους λόγους, από την ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων έως την προετοιμασία για την τακτική στο ερχόμενο έτος, η εικόνα των blue chips είναι πρόκληση για κάθε επενδυτή. Επαγγελματία ή ιδιώτη που ακόμα διαθέτει κεφάλαια προς διαχείριση.

Διαφαίνεται ήδη μια προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες σε μετοχές που έπεσαν σε επενδυτική δυσμένεια φέτος. Ειδικά σε blue chips με παράδοση στα τινάγματα με ηρεμία αρκετών εβδομάδων μετά από αυτά. Δεν αφορά το τρέχον επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον το σύνολο των πιεσμένων στο 2022 μετοχών του FTSE 25. Παράλληλα οι συναλλαγές των προηγούμενων συνεδριάσεων τόνισαν την ύπαρξη αντίδρασης των συναλλασσόμενων στα εταιρικά αποτελέσματα, που για ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσαν τη στιγμή που άλλαξε κατεύθυνση η αποτίμησή τους. Περιμένουμε των ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ. Με τις αργίες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, η εβδομάδα προσφέρει ευκαιρίες αναγνώρισης προτιμήσεων.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Παρεμβάσεις

ΑΝ ΥΠΆΡΧΕΙ χρόνος να σκεφτούν οι πολίτες αυτής της χώρας όσα συμβαίνουν γύρω μας, ας το κάνουν τώρα. Η καταναλωτική συμπεριφορά σε παγκόσμια κλίμακα διαμορφώνεται από τον προβληματισμό που κυριολεκτικά φυτεύτηκε, με επίμονες παρεμβάσεις στην ενημέρωση των πολιτών, στους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών. Το κυρίαρχο ζήτημα μοιάζει να είναι οι τύποι ρατσισμού που δεν αποδέχεται η πλειονότητα εξ όσων ζουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Έτσι προέκυψε η έντονη αντίδραση στην απόφαση των Καταριανών να απαγορεύσουν την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί δεν το επιτρέπει η θρησκεία τους. Θα άξιζε να κατανοήσουν όλοι τη δύναμη με την οποία αναπτύσσονται οι πληθυσμοί του πλανήτη. Είναι ήδη περισσότεροι εκείνοι που επιλέγουν αυτό το θρήσκευμα. Το 2040 οι μουσουλμανικές αφρικανικές χώρες θα εμφανίζουν τεράστια ανάπτυξη γεννήσεων, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες θα συρρικνώνονται. Το επόμενο ζήτημα σχετίζεται με την επιταχυνόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη. Σώζει η προετοιμασία για ειρηνική συνύπαρξη με ανθρώπους από διαφορετικά Συστήματα Αρχών.

Σοφοκλής Β΄

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης