Στα διεθνή
· Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μεικτή εικόνα με άνοδο, για τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ να οδηγούν σε κέρδη καθώς οι επενδυτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών της Κίνας για τον Covid. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα, υποδηλώνοντας μικρή αντίδραση στην είδηση ότι η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο.
· Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ διατήρησαν κέρδη σε όλη την καμπύλη κατά τις πρωινές συναλλαγές στην Ασία μετά το άλμα της προηγούμενης ημέρας, όταν ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια σε τουλάχιστον 5% έως 5,25% για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Προειδοποίησε επίσης για περαιτέρω οικονομική πίεση στο μέλλον. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν το ίδιο. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων παρουσίασε μικρή μεταβολή στο 3,76%
· Το δολάριο υποχώρησε μετά το ράλι την Πέμπτη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε 0,1%
· Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1,0373 δολάρια
· Το πετρέλαιο ήταν έτοιμο για εβδομαδιαία πτώση καθώς οι ανησυχίες για επιδείνωση της προοπτικής ζήτησης διέτρεξαν την αγορά αργού.
Στην Αθήνα
· Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και άνοιξαν ανοδικά, εμφάνισαν από τα πρώτα λεπτά κυριαρχία της προσφοράς και απόκτησαν πτωτική πορεία που τα κράτησε σε θετικό πεδίο ανάλογα με το μέγεθος των αρχικών κερδών.
· Οι δεύτερες σκέψεις, που συνήθως γίνονται μετά από συνεδριάσεις όπου αλλάζουν απότομα τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, έφεραν το ανοδικό ξεκίνημα στην Αθήνα. Μόνο που έγινε με αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών.
Προσφέρθηκαν ωστόσο ανάσες στις απότομα ψαλιδισθείσες αποτιμήσεις των blue chip. Η αγορά συσσώρευε και στην πραγματικότητα έσπασε την σειρά των σταθεροποιητικών συνεδριάσεων με πτώση. Αυτή η τεχνικά σκληρή πραγματικότητα δεν άλλαξε. Την εικόνα της ήπιας υποχώρησης ανέτρεψε η διαπραγμάτευση μετά τις 13:00 και η αναζήτηση πυθμένα όρισε στις 13:44 τις 881,1 μονάδες ως κατώτερο. Όταν συμπληρώθηκαν 26 εκατ. ευρώ στις 13:50, ο ΓΔ έχανε -0,6% και ήταν στις 882 μονάδες όσο και στα τελευταία λεπτά. Σταδιακή αποκλιμάκωση έφερε τιμές κάτω των 880 μονάδων και αντίδραση.
Αναζητώντας τη βάση για αυτή την αλλαγή προέκυψαν τα ακόλουθα: Τα ΣΜΕ του S&P500 ξέγραψαν τα πρωινά τους κέρδη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία της οικονομίας ευρύτερα και ενδείξεων ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δεν προτίθενται να παύουν σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων. Οι μετοχές αναγκάστηκαν να σταματήσουν το πολυήμερο ράλι τους την Τετάρτη, καθώς ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ κατάργησαν τις ελπίδες πως θα μπορούσε η FED να ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Με διάθεση να τονίσουν τις θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις, ήταν οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών. Εκεί εστίασε το σχόλιο από την Merit Sec. αφού όρισε σημεία στήριξης τις 862 και 850 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 904 και 950 μονάδες. Για να συνεχίσει με τα ακόλουθα: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ανακοίνωσε την υλοποίηση της στρατηγικής για διεύρυνση των εργασιών της μέσω συνεργασιών στο χώρο του fintech καθώς ανακοινώνει την υπογραφή μνημονίων συνεννόησης (MoU) με την EPSILON NET Α.Ε. Το MoU με την EPSILON ΝΕΤ προβλέπει τη σύναψη μακροχρόνιας, αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ EPSILON ΝΕΤ και ΕΤΕ με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών. Με σκοπό την ευθυγράμμιση των κινήτρων σε αυτό τον κοινό στόχο, η ΕΤΕ θα γίνει μέτοχος μειοψηφίας στην EPSILON ΝΕΤ. Συγκεκριμένα, το MoU με το βασικό μέτοχο κ. Ιωάννη Μίχο προβλέπει την απόκτηση από την ΕΤΕ μειοψηφικού ποσοστού 7,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της EPSILON NET που κατέχει ο βασικός μέτοχος, σε τιμή €7.4/μετοχή (“Αρχική Συναλλαγή”) καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης από τον ίδιο περαιτέρω ποσοστού7.5% τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής. AEGEAN AIRLINES: Η εστίαση της διοίκησης Βασιλάκη στην αγορά της Ρουμανίας μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς για το 2022 η Ελλάδα ήταν ο πρώτος προορισμός με τις εκτιμήσεις του υπ.Τουρισμού Βασίλη Κικίλια να παραπέμπουν σε υπέρβαση των μεγεθών-ρεκόρ του 2019.Χρονιά που ο αριθμός των Ρουμάνων τουριστών έφτασε το 1,4 εκατ. με το μεγαλύτερο ποσοστό να επισκέπτεται οδικώς την χώρα μας αλλά με διψήφια αύξηση όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις. Βάση στην ρουμανική αγορά “χτίζει” μεθοδικά η AEGEAN αποκτώντας-τμηματικά από τον Μάρτιο του 2020- το πλειοψηφικό ποσοστό της Animawings.
Από την Piraeus Securities ειδοποίησαν: “Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, αξίες που θα μπορούσαμε να είμαστε αγοραστές είναι ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ λόγω συνδυασμού ισχυρού ισολογισμού και καλής ανάπτυξης κερδών, παρά τα μακροοικονομικά ρίσκα, ενώ προσφέρουν και καλή μερισματική απόδοση”.
Ενώ από την ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ ανέφεραν τα επίπεδα που θεωρούν πιθανότερα ανάλοξα με την κατεύθυνση της δυναμικής: “Ενόψει της αδυναμίας συνέχισης της ανοδικής κίνησης, τα δεδομένα του περιβάλλοντος λειτούργησαν σαν αρνητικοί καταλύτες, ανατρέποντας την τεχνική εικόνα της Αγοράς, με το ΓΔ να υποχωρεί. Στις 883 μονάδες προσδιορίζεται η εγγύτερη στήριξη, ενώ οι 900 μονάδες είναι πλέον ισχυρή αντίσταση”.