Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Όταν αλλάζουν τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δεύτερες σκέψεις, που συνήθως γίνονται μετά από συνεδριάσεις όπου αλλάζουν απότομα τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, έφεραν το ανοδικό ξεκίνημα στην Αθήνα.

Οι δεύτερες σκέψεις, που συνήθως γίνονται μετά από συνεδριάσεις όπου αλλάζουν απότομα τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, έφεραν το ανοδικό ξεκίνημα στην Αθήνα.

Μόνο που έγινε με αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών. Προσέφερε, ωστόσο, ανάσες στις απότομα «ψελλισθείσες» αποτιμήσεις των blue chip. Η αγορά συσσώρευε και στην πραγματικότητα έσπασε τη σειρά των σταθεροποιητικών συνεδριάσεων με πτώση. Αυτή η τεχνικά σκληρή πραγματικότητα δεν άλλαξε. Γι’ αυτό στο πρώτο ημίωρο, με τζίρο στα 3 εκατ. ευρώ, η διακύμανση οριζόταν από το άνοιγμα στις 888,53 μονάδες και το μέγιστο των 891,88 ήταν της τάξης των τριών μονάδων.

Αναζητώντας τη βάση γι’ αυτή την αλλαγή προέκυψαν τα ακόλουθα: Τα ΣΜΕ του S&P500 ξέγραψαν τα πρωινά τους κέρδη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία της οικονομίας ευρύτερα και ενδείξεων ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δεν προτίθενται να παύσουν σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων. Οι μετοχές αναγκάστηκαν να σταματήσουν το πολυήμερο ράλι τους την Τετάρτη, καθώς ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ κατάργησαν τις ελπίδες πως θα μπορούσε η Fed να ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ψυχραιμία συνιστούν οι παλαιότεροι και περιμένουν υπομονετικά.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Απόρριψη της ζωής

Μερικοί άνθρωποι όταν η ζωή τους αναγκάζει να ζουν μέρα τη μέρα, αποκτούν παράξενες συνήθειες. Όπως το να κοντοστέκονται για να σκεφτούν κάτι που οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται με έναν τρόπο που δεν τους φαίνεται ως ο καλύτερος. Στα 49 χρόνια από την κορύφωση στο Πολυτεχνείο ενός πολυετούς φοιτητικού αγώνα, συμμετέχοντας σταθερά τότε χωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο, δικαιολογείται ένας πιθανώς παράξενος σχολιασμός: Τα μεγάλα λόγια δεν αλλάζουν τον κόσμο και αξίζει να μας τα λένε οι πραγματικοί ποιητές. Τον κόσμο, όμως, τον αλλάζουν τα μετά από κόπο έργα απλών ανθρώπων που βελτιώνονται συνειδητά διαρκώς. Αυτά από κάποιον που διαισθάνεται πως ο ανθρώπινος πολιτισμός αύξησε το προσδόκιμο της ζωής στον πλανήτη, τον οποίο καταστρέφει για να συνεχίσει να τον εκμεταλλεύεται ασυλλόγιστα. Πλήθυναν εκείνοι που υπερασπίζονται έμπρακτά την απομόνωση στην οποία οδηγήθηκαν, επιλέγοντας να ζουν κυρίως ψηφιακά. Χωρίς να το καταλάβουν απέρριψαν το ζωογόνο «ισχύς εν τη ενώσει», επιλέγοντας το καταστροφικό «ισχύς από τη βαρβαρότητα που ποδοπατάς τον αντίπαλό σου».

Σοφοκλής β’

Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Από την έντυπη έκδοση