Με τον «ασκό του Αιόλου» να έχει ήδη ανοίξει στην αγορά κρυπτονομισμάτων μετά την κατάρρευση του FTX, τα βλέμματα πέφτουν τώρα στην ψηφιακή χρηματιστηριακή εταιρεία Genesis και στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Gemini, την ώρα που οι κορυφαίοι επενδυτές της αυτοκρατορίας Μπάνκμαν «μετρούν» τις πληγές τους.
Η Genesis ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις αναλήψεις των πελατών και τις νέες χορηγήσεις δανείων στον πιστωτικό της βραχίονα, καθώς κατακλύστηκε, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει, από «ασυνήθιστο βομβαρδισμό αιτημάτων για απόσυρση κεφαλαίων». Την ίδια στιγμή, η Gemini, η οποία ιδρύθηκε από τους δίδυμους Κάμερον και Τάιλερ Γουίνκελβος, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι αναστέλλει την απόσυρση κεφαλαίων σε ένα από τα προϊόντα της, καθώς η Genesis ήταν βασικός συνεργάτης του προγράμματος. H οικονομική κατάσταση της Genesis παρακολουθείται στενά ως δείκτης ισχύος της αγοράς ή για ενδείξεις πιθανού ντόμινο. Να σημειωθεί ότι η Genesis, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, επιτρέπει στους πελάτες της να δανείζουν τα κρυπτονομίσματά τους έναντι επιτοκίου που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 10%, ενώ παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένου του ανταλλακτηρίου Gemini.
Σε κίνδυνο βρίσκονται επίσης η τράπεζα κρυπτονομισμάτων BlockFi και η ήδη χρεοκοπημένη Voyager Digital, η οποία καλείται τώρα να βρει νέο αγοραστή για το ενεργητικό της για να αντικαταστήσει το FTX. Επίσης, επενδυτές, όπως το αντισταθμιστικό ταμείο με επενδύσεις στα cryptos Galois Capital, έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντική έκθεση στην πλατφόρμα του FTX, με το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek, που σύμφωνα με πηγές είχε επενδύσει περί τα 200 έως 300 εκατ. δολάρια στο FTX, να ετοιμάζεται να διαγράψει το ποσό αυτό από τον ισολογισμό του, ενώ πλήγμα υφίστανται και miners, καθώς βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι του υπό πτώχευση πλέον FTX αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από την ώρα που πληροφορήθηκαν για τα προβλήματα της πλατφόρμας, τα οποία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της WSJ, έγιναν γνωστά από το Twitter και όχι από τις διοικήσεις. Την ίδια στιγμή, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί «ξαναχτύπησε» χαρακτηρίζοντας τους παίκτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων ως ένα «οικοσύστημα εντελώς διεφθαρμένο».
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έκανε λόγο για τα «επτά κακά C» της αγοράς κρυπτονομισμάτων (αναφερόμενος σε επτά λέξεις που αρχίζουν από C): «κρυφοί, διεφθαρμένοι, απατεώνες, εγκληματίες, παλιάνθρωποι, τραπεζίτες μαϊμού και τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Binance Τζάο, γνωστός ως CZ». «Το μάθημα που πήραμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έπρεπε να είναι εδώ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο CZ και η Binance έχουν άδεια λειτουργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει αποκλειστεί από τη Βρετανία και βρίσκεται υπό έρευνα στις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος», υπογράμμισε.
Από την έντυπη έκδοση