Skip to main content

Αγορές: Τριγμοί στην στερλίνα μετά την παραδοχή Χαντ περί ύφεσης

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις εξαγγελίες για τον προϋπολογισμό στη Βρετανία. Υποχωρεί η λίρα έναντι του δολαρίου.

Πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ότι η βρετανική οικονομία «είναι ήδη σε ύφεση». Υποχωρεί και η στερλίνα, κάτω από τα 1,19 δολάρια.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν την πλήρη, ζοφερή οικονομική προοπτική για το Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα χρόνια.

Αυτό δημιούργησε ένα δύσκολο σκηνικό για τον Χαντ , ο οποίος έπρεπε να εξισορροπήσει την κάλυψη μιας δημοσιονομικής τρύπας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών με τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της βραδύτερης ανάπτυξης.

Ο Χαντ προειδοποίησε ότι θα ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού εν μέσω της σοβαρότατης κρίσης κόστους ζωής.

Τόσο ο FTSE 100 δεικτοβαρής για τις εξαγωγές, όσο και ο FTSE 250 που εστιάζει περισσότερο στην εγχώρια αγορά πέφτουν, επιβαρυμένοι από ένα μείγμα εταιρειών που εστιάζουν στην ενέργεια και τους καταναλωτές.

Διαβάστε εδώ τις ανακοινώσεις του Τζέρεμι Χαντ

Κατά παράδοση, το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τα σχέδιά του για δανεισμό μόλις ο υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Η αρχική ανάγνωση είναι θετική για τους επενδυτές ομολόγων: η Βρετανία σχεδιάζει να εκδώσει περίπου 170 δισ. λίρες χρέους αυτό το οικονομικό έτος για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα της κυβέρνησης, ποσό μικρότερο από τα 185 δισεκατομμύρια στερλίνες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αρνητικά κινούνται όλοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Στο 0,7% ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

naftemporiki.gr

Οι αγορές με μια ματιά εδώ