Με την αγορά στην Ευρωζώνη σε φάση συσσώρευσης μετά την προχθεσινή άνοδο, οι θεσμικοί στην Αθήνα εμφάνισαν χθες συγκρατημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, που σταδιακά αδυνάτιζε. Η κίνηση του μέσου όρου γινόταν ανάμεσα στις 900,3 και στις 904,8 μονάδες. Ο τζίρος στην πρώτη ώρα, όμως, ήταν σαφώς καλύτερος από την προηγούμενη σύνοδο. Η μέριμνα των θεσμικών για τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη ήταν να πιεστούν ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ -που ήταν οι ευνομούμενες έως τον Οκτώβριοκαι να ενισχυθούν ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ που υστέρησαν. Στην πρώτη ώρα, χωρίς αλλαγές στα όρια, ο Γ.Δ. ήταν στις 901,6 μονάδες (+0,14%) και ο τζίρος έπιασε τα 9,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς είχαμε μια δραστηριότητα καλύτερη από της προηγούμενης συνόδου.
Η εικόνα των συναλλαγών υποδήλωσε τη μεγαλύτερη βεβαιότητα των επενδυτών στην εισαγωγή εντολών. Έτσι κατάφεραν να δώσουν τιμές στον ΔΤΡ ανάμεσα στις 645 μονάδες (-0,22%) και τις 649,5 (+0,48%) έως τις 12:45, έπειτα από μια αρχική εκτίναξη στις 651,69 μονάδες (+0,82%). Στο πλαίσιο της αρχικής προσπάθειας να φτιαχτεί κλίμα. Αυτό άλλαξε καθώς υπήρξε κάμψη στη ζήτηση του κλάδου γενικότερα, με ανατροπή ρόλων. Δηλαδή το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ στην ΕΥΡΩΒ και την ΕΤΕ. Για άλλη μια φορά το εσωτερικό αφήγημα με τις εταιρικές κινήσεις ή τα αποτελέσματα ανάγκαζε τους θεσμικούς να χαλαρώσουν την παρακολούθηση των διεθνών αγορών και να κινηθούν με κίνητρο εταιρικές εξελίξεις.
Ήρθαν και οι οίκοι Citigroup, JP Morgan, Deutsche Bank, Morgan Stanley, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με αναβαθμίσεις τιμών και στόχων. Αλλά ο ΔΤΡ έφθασε να χάνει 0,84% από μέγιστο κέρδος 0,82%, για να καταλήξει στο -0,28%. Στις 15:35 και με τη συμπλήρωση των 40 εκατ. ευρώ στον τζίρο ο Γ.Δ. ήταν πάνω από τις 904,3 μονάδες με κέρδη 0,45%, δηλώνοντας πως τα σκαμπανεβάσματα στο ενδιάμεσο είχαν σχέση με κερδοσκοπικές κινήσεις βραχέων οριζόντων που όταν ολοκληρώθηκαν απελευθέρωσαν τις συναλλαγές. Το ένα δέκατο του τζίρου τότε αφορούσε πακέτα και πάνω από τα μισά για την ΕΤΕ.
Χθες η ΕΤΕ άνοιξε το βιβλίο προσφορών με αρχικό επιτόκιο 7,75% για πενταετές ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας προκειμένου να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Μπορεί ο ΔΤΡ να υποχώρησε, αλλά η συνεδρίαση αφορούσε κύρια αυτόν τον κλάδο. Καθώς οι τοποθετήσεις που έγιναν με πολλαπλάσιο όγκο έναντι των προηγούμενων ήταν όλες αυστηρά μελετημένες και από γερά σκαμπανεβάσματα «κοσκινισμένες». Η αισιοδοξία δεν μπορεί να απελευθερωθεί με την πορεία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς σε κινούμενη άμμο. Απλώθηκε στον πλανήτη από τον παγκόσμιο πληθωρισμό και τον πόλεμο που δεν τον είπαν έτσι στους G20.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Κράχτης…
Απλώνεται το δηλητήριο στην κοινωνία από το πεδίο στο οποίο επέλεξαν τα κόμματα εξουσίας να στηρίξουν την προπαγάνδα φθοράς του ενός από το άλλο. Το ορίζουμε φαρμάκι επειδή συντηρεί τη γνωστή άποψη πως οι πολιτικοί τρώνε και πίνουν μόλις ανέβουν στην εξουσία «και εμάς μας τρώει… η αρκούδα». Το να χρησιμοποιούν τις μεθόδους που επικράτησαν στα χρόνια των μνημονίων, που κυριαρχούσε η λαϊκιστική υπόσχεση πως θα μπορούσαν οι μεν να προσφέρουν αυτά που δήθεν ηθελημένα (από ιδεολογικές αγκυλώσεις) στερούσαν οι κυβερνώντες, είναι δικαιολογημένο. Όσοι το έκαναν πέτυχαν το «φύγε εσύ, έλα εσύ». Τώρα που η ακρίβεια σε παγκόσμια κλίμακα ζορίζει τα νοικοκυριά και ροκανίζει ακόμα και τα εισοδήματα των Ελβετών, τώρα που οι γείτονες έχουν γίνει ανεξέλεγκτα επιθετικοί και ο χειμώνας είναι μπροστά, η υπόσχεση πως το ρεύμα μπορεί να μειωθεί, όπως και ο ΦΠΑ, είναι κράχτης. Αλλά μάλλον από εκείνους που ειδοποιούν πως θα περάσουμε σε φάση αστάθειας, όταν οι ισορροπίες γίνονται απαραίτητες και δύσκολες.
Σοφοκλής Β΄
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης