Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα διεθνή και η στατιστική διαμορφώνουν την τάση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στην περασμένη εβδομάδα η αγορά βάδισε αργά ανοδικά αποτυπώνοντας το δέος των συναλλασσόμενων μπροστά στο μύθο της αντίστασης για τον ΓΔ, στις 900 μονάδες.

Τα διεθνή

Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 14/11, καθώς κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές να μην παρασυρθούν από μια μέτρηση του πληθωρισμού, ενώ οι κινεζικές μετοχές κέρδισαν λόγω ενδείξεων για παροχή βοήθειας στον σκληρά πληγέντα τομέα ακινήτων της χώρας.

Μια μέτρια απώλεια στον πληθωρισμό των ΗΠΑ ήταν αρκετή για να υποχωρήσουν  33 μονάδες βάσης για την εβδομάδα οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου και το δολάριο να χάνει σχεδόν 4%. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η εποχή των ελεύθερων κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών πριν από 50 και πλέον χρόνια.

Ωστόσο, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τον κυβερνήτη Κρίστοφερ Γουόλερ ειδοποίησε  ότι θα χρειαζόταν μια σειρά από ανάλογες  αναφορές για να ξεφύγει η τράπεζα από τα φρένα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό σε άνοδο του επιτοκίου κατά μισή μονάδα στο 4,25-4,5% τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια κινούνται δύο τρίμηνα σε ένα ανώτατο όριο στην περιοχή 4,75-5,0%. Οι αποδόσεις δύο ετών ανέβηκαν στο 4,42%, μετά την κατάδυση έως και 4,29% την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq έχαναν 0,5%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 κέρδιζαν 0,4%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE σημείωσαν άνοδο 0,1%.

Στην Αθήνα

Στην περασμένη εβδομάδα η αγορά βάδισε αργά ανοδικά αποτυπώνοντας το δέος των συναλλασσόμενων μπροστά στο μύθο της αντίστασης για τον ΓΔ, στις 900 μονάδες. Η αίτια του “δέους” ήταν απλή και κατανοητή. Πώς θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στα προς της εισβολής στην Ουκρανία επίπεδα, με τόσο χαμηλούς όγκους συναλλαγών; Αφού κάθε ξαφνικό σοκ από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να την αναιρέσει για πλάκα, με ρευστοποιήσεις σε μια μέρα τριπλάσιες από το μέσο ημερήσιο όγκο του φετινού φθινοπώρου. Ωστόσο το σοκ προέκυψε, αλλά από την θετική επίδραση μετά τη μέτρηση του πληθωρισμού τις ΗΠΑ την Πέμπτη. Σ αυτό η Αθήνα συμμετείχε ταπεινά, καθώς την συντονισμένα παγκόσμια άνοδο επανέφερε το μόνιμο στήριγμα στη διάθεση για ρίσκο, η επανειλημμένα ζεσταμένη ελπίδα για μείωση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Η αγορά με ποικίλα αίτια οδηγήθηκε ακριβώς εκεί που ειδοποιούσαν πως είναι τα όριά της σε περίπτωση ανόδου δηλαδή στη ζώνη μεταξύ 900 και 910 μονάδων. Αυτή που αναγνώριζαν όλοι με βάση τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης ως ισχυρή οροφή. Την Παρασκευή αποδείχθηκε πως ήταν σκληρή οροφή αφού μετά την εγγραφή των 910,38 μονάδων ακολούθησαν κύματα προσφοράς μετοχών που έφεραν το κατώτερο μέρας στο τελευταίο ημίωρο στις 895 μονάδες για να κλείσει στις 897,8 με απώλειες -0,13%. Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,12%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +2,69%, έτσι στο 2022 αποδίδει +0,50%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,09% και στον μήνα +3,00% με ετήσια απόδοση +1,68%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +2,69%, στο μήνα +3,57%, ενώ ετησίως υποχωρεί -8,81%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +4,12%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα +6,16%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +11,59%.

Τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών μετά την τελευταία συνεδρίαση αποκάλυψαν την διατήρηση αισιοδοξίας. Παρά το γεγονός πως μετά την κορύφωση στο ξεκίνημα της Παρασκευής οι επενδυτές επέλεξαν να προβούν σε ενθυλάκωση κερδών μέσω βραχυπρόθεσμων κινήσεων. Από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. δόθηκε η βάση της δυναμικής: “Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος της Αγοράς βρήκε ‘πάτημα’ στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης, ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της FED. Ειδικότερα στο εξωτερικό, η υποδοχή των στοιχείων ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους επενδυτές, καθώς η Αγορά ήταν αρνητικά φορτισμένη από τις συνεχείς και σημαντικές αυξήσεις, αλλά και από τα στοιχεία επιβράδυνσης της Οικονομίας”. Κατέληξε με επιχειρήματα από τη στατιστική: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικό του σερί έως τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο, εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς, για το Γενικό Δείκτη, έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών, σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.

Η Leon Depolas Sec. ειδοποίησε: “Μετά τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων μεγέθη του πληθωρισμού Οκτωβρίου των ΗΠΑ πυροδοτήθηκε ένα μίνι ράλι τιμών στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, που συμπαρέσυρε και τον ΓΔΧΑ σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η FED θα πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ξεκινώντας κιόλας από τον Δεκέμβριο. Στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, τα δεδομένα δείχνουν ότι παραμένουμε σταθερά σε μία δυναμική βελτίωση των μεγεθών σε όλους του κλάδους, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες που επικρατούν. Επιπλέον, θετική έκπληξη αποτελεί η είσοδος της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI Standard Greece. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΔΧΑ είναι εξαιρετικά πιθανό να δοκιμάσει την ανοδική διαφυγή προς τα προηγούμενα υψηλά των 950 μονάδων”.

Τιμώντας τη σημαντική επίδραση ενός χρηματιστηριακού παράγοντα στον τρόπο που αντιμετωπίζω τα μηνύματα του ταμπλό, που έγραψε ιστορία στο Αθηναϊκό, παραθέτω επιβεβαιωμένη συμβουλή. Μια μαύρη μέρα για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά στην ερώτηση τι γίνεται τώρα, η λιτή απάντηση ήταν: Τώρα βλέπουμε την υπερβολή από το σοκ. Την επόμενη θα δούμε τις δεύτερες σκέψεις για την πρώτη αντίδραση και η κατεύθυνση που θα κυριαρχήσει θα σχηματιστεί στις επόμενες μέρες. Οι καιροί θα φέρουν το σκάσιμο σε πολλές επιμέρους φούσκες της παγκόσμιας υπερ-μοχλευμένης κεφαλαιαγοράς. Αλλά δεν θα είναι σε τόσο κεντρικά τμήματά της ώστε να την γκρεμίσουν. Το ΧΑ τίμια ειδοποίησε. Η υπέρβαση των 900 μονάδων θα γίνει με τις δικές μας δυνάμεις όποτε τις αποκτήσουμε, όχι με την ώθηση μιας εισαγόμενης ελπίδας. Η “εντιμότητα” ή το “ψεύδος” του κρύβεται ακόμα… στα προσεχώς.