Τα διεθνή
· Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των ΗΠΑ και τα εμπορεύματα υποχώρησαν στην Ασία σήμερα Δευτέρα, αφού το Πεκίνο αρνήθηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της πολιτικής του για τον COVID-19, αν και η ανθεκτικότητα των ασιατικών μετοχών αποκατέστησε μέρος από τις πωλήσεις.
· Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου είχαν αυξηθεί την Παρασκευή εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα ετοιμαζόταν να χαλαρώσει τους περιορισμούς της πανδημίας, αλλά το Σαββατοκύριακο οι υγειονομικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην προσέγγιση «δυναμικής εκκαθάρισης» για τα κρούσματα COVID αμέσως μόλις εμφανιστούν.
· Η εικασία ότι η Κίνα μπορεί να ανοίξει την οικονομία της προκάλεσε άλμα του χαλκού κατά 7% την Παρασκευή στο μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι του από το 2009, ενώ μια σειρά πόρων όπως το πετρέλαιο επωφελήθηκε από τις ελπίδες για αυξημένη ζήτηση. Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,7% απέναντι στο υπεράκτιο γιουάν.
· Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ αναπήδησε 0,3% έχοντας βουτήξει σχεδόν 2% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Το δολάριο ήταν 0,4% πιο ισχυρό έναντι του γεν στα 147,22 γεν, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά κλάσμα στα 0,9929 δολάρια.
· Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq έχασαν 0,3%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 έχασαν 0,2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,6% εν μέσω αναφορών ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδίαζε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
Από τα διεθνή πηγάζουν δυο παράμετροι υψηλής μεταβλητότητας. Α) Τα δεδομένα τιμών καταναλωτή, καθώς ο πεισματικά αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε τους επενδυτές να αυξήσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την πλευρά της Fed. Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση στις 10 Νοεμβρίου θα ενίσχυε πιθανώς τη συνέχιση της υπόθεσης της επιθετικής σύσφιξης της Fed. Οι επενδυτές τώρα τιμολογούν σε υψηλότερο επίπεδο, ήτοι περίπου 5,1% για το επιτόκιο των Fed Funds το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες λίγο κάτω από το 5% πριν από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed.
Μια εντελώς διαφορετικής υφής παράμετρος αφορά: Β) Το αποτέλεσμα από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια αιφνιδιαστική νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχίες για περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες και ενίσχυση στον πληθωρισμό. Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και στις αγορές στοιχημάτων και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια διχασμένη κυβέρνηση, με έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανώς τη Γερουσία, για το δεύτερο μισό της θητείας του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Στην Αθήνα
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου παρά το μέγεθος της ανόδου τον Οκτώβριο αύξησε τους κρίκους της ανοδικής αλυσίδας σε πέντε και στηρίχτηκε στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για λιγοστές μετοχές του FTSE25 εκτός του κεντρικού πυλώνα που οι Τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο την Παρασκευή και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 879,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,01%.
Δεν αφορούν πολλές μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς τα σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη. Ωστόσο με αυτά ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE25 εμφάνισαν άνοδο πάνω από +2%, που ενώ φαίνεται πως είναι ανάλογη των κερδών άλλων αγορών του ευρώ, προέκυψε από ανεξάρτητα των διεθνών κίνητρα. Από τις μεταβολές των τεσσάρων δεικτών που αναφέρονται μόνιμα στο σχόλιο ξεχώρισαν η επίδοση του Τραπεζικού Δείκτη και η μικρή άνοδος του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στην ουσία η αγορά αγωνίστηκε για να βρεθεί στο τέλος της στα επίπεδα που προκάλεσε η πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας.
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,13%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +0,55%, έτσι στο 2022 αποδίδει -1,59%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,54% και στον μήνα +0,90% με ετήσια απόδοση -0,40%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +0,50%, στο μήνα +0,86%, ενώ ετησίως υποχωρεί -11,20%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +3,45%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση δέκατου μήνα 1,96%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +7,17%.
Άρα ήταν μια μαγική εβδομάδα που αποκάλυψε την ύπαρξη του λεγόμενου ένστικτου αυτοσυντήρησης των αγορών, ήταν η πρώτη του Νοεμβρίου. Σε αυτή οι αγορές εκτός των ΗΠΑ εμφάνισαν κέρδη και αδιαφόρησαν για τις πιέσεις που προκάλεσε η απόφαση της Fed για ακόμα μια στροφή στην βρύση που παρέχει ρευστότητα ώστε να μειώσει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα. Η ειδοποίηση πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 5% προκάλεσε την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα και κατά συνέπεια δεν υπήρξε διαφοροποίηση ανά ήπειρο. Στην Αθήνα η εβδομάδα έφερε άνοδο κοντά στο 2% που ήταν ισοδύναμη με αυτή των CAC DAX και του πανευρωπαϊκού EUROPESTOXX600. Είχαμε άνοδο με ειδικά χαρακτηριστικά που επιτελέστηκε με κοινή συναίνεση των ξένων θεσμικών αφού η δραστηριότητα την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου ήταν επικεντρωμένη σε λιγοστές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το υπόλοιπο ταμπλό φυτοζωεί συναλλακτικά.
Η πορεία των διαφορετικών ταχυτήτων θα συνεχιστεί καθώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για αλλαγές στην επενδυτική ψυχολογία. Μόνο οι επαγγελματίες έχουν μια ιδιαίτερη διέγερση τώρα, καθώς αυτό το +2,13% στη βδομάδα, πέρασε τον μέσο όρο πάνω και από τον απλό ΚΜΟ200, με επόμενο ζητούμενο την διατήρησή του ψηλότερα ή καλύτερα την απομάκρυνσή του από τις 870.
Το δυνατό ενδιαφέρον για τις τράπεζες γεννά η εγκατάσταση διεθνώς υψηλότερων επιπέδων στα επιτόκια δανεισμού, καθώς αυξάνει τα περιθώρια κέρδους. Αυτή την εξέλιξη είχαμε εντοπίσει ως πιθανή από τα μέσα Ιουλίου, όταν άρχισε και η ΕΚΤ να συγκλίνει αποφασιστικά στο να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις με κάθε δυνατό μέσο. Αλλά για να γίνει εμφανές το αποτύπωμα της, χρειάστηκε διαπραγμάτευση αρκετών μηνών. Παρόμοια στατιστική εικόνα εμφανίζουν οι ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ. Από τις Τράπεζες υστερεί η στατιστικά ΑΛΦΑ.
Την Τρίτη 8/11 ανακοινώνει αποτελέσματα 3ου τριμήνου η Coca-Cola HBC, ενώ ακολουθούν στις 10/11 οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Hellenic Energy, ΤITC και Aegean Airlines. Στις 11/11 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Πειραιώς. Στις 10 Νοεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου MSCI. Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές (7/11) και για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (10/11).
Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 804 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 867 – 856 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 895 – 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap). Ημερήσιο αγοραστικό σήμα εκπέμπεται και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 1936 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2094 – 2066 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και των 2130, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2186 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 1936, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1900.
Η κατάληξη στο εβδομαδιαίο σχόλιο ο κ. Στεριώτη (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ) ήταν “Ας μην λησμονούμε άλλωστε, ότι όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι Θεσμικοί Φορείς της μεγαλύτερης Οικονομίας του Πλανήτη, θα αποφεύγουν τις όποιες κινήσεις έχουν πολιτικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ψαλιδίζουν την αξία των μετοχικών χαρτοφυλακίων που βρίσκονται στη Wall Street ενώ η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει”.