Ασκήσεις ισορροπίας για τους επενδυτές παγκοσμίως που θεωρούν δεδομένες τις γεωπολιτικές εντάσεις, πιστεύουν ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ ή πολύ κοντά μας και φοβούνται περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και δραστικές αυξήσεις επιτοκίων το 2023. Στο περιβάλλον αυτό της ανατροπής κάθε «κανονικότητας» βάζουν μαχαίρι στις δαπάνες τους και επιζητούν τη βεβαιότητα στα μετρητά, που ανακτούν το κύρος του «βασιλιά» της αγοράς. Παρόλα αυτά δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών σε σχέση με πριν από τρεις μήνες.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα της UBS στην οποία συμμετείχαν 2.900 μεγαλοεπενδυτές και 1.200 επιχειρηματίες σε 14 μεγάλες οικονομίες. Το 54% των επενδυτών παγκοσμίως ανησυχούν έντονα για μία ύφεση, έναντι ποσοστού 49% το προηγούμενο τρίμηνο.
Κόντρα στους φόβους το τελευταίο τρίμηνο το κλίμα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς έχει τονωθεί, με το 59% να εκφράζουν αισιοδοξία. Η ισχυρή ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες (46%), η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί επί πανδημίας του Covid-19 (43%) και η ισχυρή κερδοφορία (41%) ξεχωρίζουν στη λίστα με τους παράγοντες που κάνουν τους επενδυτές να αισθάνονται πως υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα παρά το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον.
Οι κορυφαίες ανησυχίες
Η ύφεση είναι παγκοσμίως η τρίτη μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών, πίσω μόνο από τον πληθωρισμό (55%) και το γεωπολιτικό ρίσκο (55%). Το 31% των επενδυτών πιστεύουν ότι η οικονομία τους είναι ήδη σε ύφεση και ένα επιπλέον 21% περιμένει ότι αυτό θα συμβεί πριν μας αποχαιρετίσει το 2022.
Το 62% των επενδυτών περιμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού το 2023 και ως αποτέλεσμα σχεδόν το ήμισυ αυτών έχει ήδη περιορίσει τις δαπάνες του, ενώ το 37% επιδιώκει να πραγματοποιήσει μία μεγάλη αγορά τώρα, πριν οι τιμές αυξηθούν κι άλλο.
Το 69% των επενδυτών «βλέπει» άνοδο των επιτοκίων μέσα στο 2023 και σχεδιάζει να απαντήσει στην εξέλιξη αυτή προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του μετρητά (38%), εναλλακτικές τοποθετήσεις (31%) και ενεργητικό κλάδων που επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα (31%).
Τα σχέδια των επιχειρηματιών
Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 72% δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας τους, τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η ύφεση φιγουράρει στην πρώτη θέση των ανησυχιών τους, το 41% σχεδιάζει να συνεχίσει να καλύπτει το κενό προσλήψεων που «γέννησε» ο Covid-19.
Στις ανησυχίες των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται επίσης η γεωπολιτική αστάθεια (54%), οι μισθολογικές αυξήσεις (54%) και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών (54%). Για να αντισταθμίσουν τα «τσιμπημένα» έξοδά τους, οι επιχειρηματίες αγοράζουν από προμηθευτές χαμηλότερου κόστους (46%), αλλά και αυξάνουν τις τιμές πώλησης (45%).
Το παράδοξο της Ευρώπης
Το 69% των επενδυτών στην Ευρώπη δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας από κάθε άλλη περιοχή, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βιώνει με τη μεγαλύτερη ίσως σφοδρότητα τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.
Η αισιοδοξία δεν σημαίνει όμως απουσία φόβων. Το γεωπολιτικό ρίσκο (59%), ο πληθωρισμός (57%) αλλά και το ύψος του εθνικού χρέους (56%) συνιστούν και για τους Ευρωπαίους πηγή σοβαρής ανησυχίας. Οι επενδυτές έχουν έτσι αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων.
Το 69% των επενδυτών δηλώνουν πως έχουν ήδη εντάξει στο χαρτοφυλάκιό τους κάποιου είδους εναλλακτική επένδυση και το 35% θέλει να αυξήσει την έκθεσή της σε αυτές μέσα στους επόμενους μήνες.
Και για τη Γηραιά Ήπειρο βεβαίως τα μετρητά είναι «καταφύγιο». Το 52% σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό του σε αυτά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ως τρόπο κάλυψης έναντι πιθανών αναταράξεων στις αγορές.