Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: ΧΑ: Η υπέρβαση του απλού ΚΜΟ200 ημερών απαιτεί αρκετές προσπάθειες

Το διεθνές κλίμα αυτή τη βδομάδα καθορίζεται σε παγκόσμια διάσταση από το πώς ερμηνεύουν οι επενδυτές των ΗΠΑ κάθε γεγονός που εμφανίζεται πριν από το σημερινό για την Ευρώπη βράδυ. Όταν θα εμφανιστεί ο κ. Πάουελ να ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Χθες η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα και οι νέες θέσεις εργασίας που αυξάνονται παρά τη σύσφιξη έγειραν τη ζυγαριά υπέρ της άποψης ότι θα μείνει επιθετική η ρητορική του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Με μικρή άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ οι βασικοί δείκτες είχαν ως εξής:  Ο Dow Jones υποχώρησε 0,24% ή 80 μονάδες στις 32.653, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,41% στις 3.856 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,89% στις 10.891 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,58% στις 414,6 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,29% στις 7.186,2 μονάδες. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,64% στις 13.338,7 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 6.328,3 μονάδες. Ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε +0,53% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ ανέβηκε +0,63%.

Στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα τα κινεζικά χρηματιστήρια συνεχίζουν την χθεσινή τους άνοδο και τα ΣΜΕ επί των  δεικτών των ευρωπαϊκών έχουν θετικές μεταβολές όπως και αυτά για τους δείκτες της Wall Street.

Στην Αθήνα

Το να αναφέρεται ως σημαντική οροφή, κρίσιμη για την τάση στην συνέχεια, το επίπεδο των 870 μονάδων  εδώ και μήνες, σημαίνει πως δεν θα μπορούσε η αγορά να το ξεπεράσει με ευκολία. Ακόμα πιο δύσκολο έκανε το εγχείρημα η πτώση των όγκων στις ημερήσιες συναλλαγές.

Θυμίζουμε από πρόσφατη αναφορά του Μάνου Χατζηδάκη  γύρω από αυτό: “Με αυτές τις χαμηλές μέσες ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860 – 880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ”.

Τη Δευτέρα το θαύμα της υπέρβασης του απλού ΚΜΟ200 έγινε. Αλλά μόνο οι φρέσκοι στις συναλλαγές των χρηματιστηρίων θεώρησαν πως η συνέχεια θα είναι “ανέφελη”. Το ταμπλό χθες δεν θέλησε να ξεγελάσει, να παραπλανήσει. Από τη φόρα της προηγούμενης συνόδου, αρχικά είχαμε άνοιγμα με ανοδικό χάσμα μιας μονάδας και πριν τη συμπλήρωση 10 λεπτών ήρθαν οι 877 μονάδες.

Με την έννοια φόρα δηλώνουμε, ότι το ανώτερο μέρας και το κλείσιμο τη Δευτέρα έγινε στις δημοπρασίες. Και η εκτίναξη κατά 4 μονάδες με τζίρο πάνω από 23 εκατ. ευρώ σε ένα δεκάλεπτο, σίγουρα άφησε ακόρεστο μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όποιος έκανε υπομονή ως τις 11:00, θα διαπίστωνε πως κυριάρχησε γρήγορα η προσφορά και εγκαταστάθηκε μια ήπια πτώση.

Τεχνικά και με λεπτομέρειες: Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που η αγορά προσπαθώντας να απομακρυνθεί από επίπεδα τιμών κάτω των 800 μονάδων βρίσκεται ανάμεσα στου ΚΜΟ200 ημερών απλό και εκθετικό. Μετά το χαμηλό των 789 μονάδων στις 8 Μαρτίου, βρέθηκε ανάμεσά τους από τις 29 Μαρτίου ως τις 8 Απριλίου.

Κατόπιν τους ξεπέρασε αποφασιστικά και έφθασε ως τις 951 μονάδες στις 21 Απριλίου αλλά η κίνηση πάνω από τους ΚΜΟ 200 είχε διάρκεια 12 συνεδριάσεων ενώ από τις 5 Μαΐου ξεκίνησε η πορεία του ΓΔ χαμηλότερα από αυτούς. Στο διάστημα από 26 Μαΐου ως τις 10 Ιουνίου η αγορά βρισκόταν επί δέκα συνεδριάσεις ανάμεσα στους ΚΜΟ200 χωρίς τελικά να τους υπερπηδήσει.

Αυτό προκάλεσε μια πτώση ως τις 790 μονάδες στις 6 Ιουλίου με rebound στη συνέχεια. Ο ΓΔ οδηγήθηκε πάλι μεταξύ τω ΚΜΟ200  και μετά από εννέα συνεδριάσεις τους ξεπέρασε για να γράψει τις 902 μονάδες στις 19 Αυγούστου. Από αυτό το επίπεδο ξεκίνησε η κάθοδος που έφερε πάλι τιμές κάτω από τις 790 μονάδες (783).

Τότε με οδηγό τις τράπεζες ξεκίνησε το τρέχον rebound και από τις 24 Οκτωβρίου ο ΓΔ πέρασε πάλι ανάμεσα στου ΚΜΟ200 και μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις τους ξεπέρασε προσωρινά. Γεγονός που με βάση τη στατιστική προϊστορία που περιγράψαμε ήταν αναμενόμενο γιατί το πλήρωμα του χρόνου για τέτοιας σημασίας  κινήσεις είναι μεγαλύτερο.

Αμετακίνητοι οι εγχώριοι αναλυτές τοποθετούνται με τον ίδιο συντελεστή αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας που τους χαρακτήριζε πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Είναι σαφές πως περιμένοντας τον χρησμό της Fed και κύρια τη ρητορική του επικεφαλής της οι επιλογές καταλήγουν σε μια πτωτική συσσώρευση.

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνιζαν: “Με εμφανή τα σημάδια αισιοδοξίας, ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε στην περιοχή των 870 μονάδων και φαίνεται ότι αντέχει να φθάσει στις 890, εν είδει κύριας αντίστασης, ενώ το σήμα από τις 800 να παραμένει εν ισχύ. Ο ΓΔ φαίνεται να έχει κοντινές στηρίξεις στις 855 μονάδες, σε περίπτωση πισωγυρίσματος και αναμένουμε τον ρυθμό που θα δώσει η Wall Street, στα πλαίσια της μεταστρεφόμενης νομισματικής πολιτικής της Fed, στον πόλεμο με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ”. Στον αντίποδα από την Euroxx Sec. ειδοποίησαν: “Παρά την πρόσφατη άνοδο (+10,26% τον Οκτώβριο) πιστεύουμε πως το πτωτικό ρίσκο παραμένει, λόγω της υποχώρησης της ανάπτυξης και της αύξησης των επιτοκίων”.

Από την Leon Depolas Sec. σχολίασαν χθες το πρωί: “Ο ΓΔΧΑ συνεχίζει ανοδικά, κυρίως με την συνεισφορά δεικτοβαρών εισηγμένων όπως η ΕΕΕ. Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία θα είναι η περιοχή των 900 μονάδων, η οποία αποτελεί και την προηγούμενη τοπική κορυφή. Δεδομένου ότι ο Νοέμβριος είναι στατιστικά ένας καλός μήνας για τις διεθνείς μετοχές και για τον ΓΔΧΑ και με ενδεχόμενο οι μεθεπόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να είναι περισσότερο μετριοπαθείς, πιθανολογούμε για ανοδική προσπάθεια πάνω από την προαναφερόμενη περιοχή”.