Skip to main content

Φοροδιαφυγή: Αναλαμβάνουν δράση από τις αρχές καλοκαιριού οι «ράμπο» της ομάδας ΔΕΟΣ

Πώς θα λειτουργούν οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών και πώς θα επιλέγονται οι μεγάλες υποθέσεις

Οι μεγάλες και σύνθετες υποθέσεις φοροδιαφυγής μπαίνουν το επόμενο διάστημα στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, καθώς ο κύβος ερρίφθη και από τις αρχές του καλοκαιριού αναλαμβάνει δράση η νέα ειδική μονάδα Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών.

Οι «ράμπο» της ομάδας ΔΕΟΣ θα χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με στόχο, βέβαια, την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων και με απώτερο σκοπό την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Η υπηρεσία ΔΕΟΣ θα λειτουργεί συντονισμένα με τις υπάρχουσες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα στο οπλοστάσιό της σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα θα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους, όπως ανάλυση δεδομένων, για τη διενέργεια ελέγχων σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου.

Συνδυάζοντας τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει στη φορολογική διοίκηση και τη δύναμη της τεχνολογίας, οι νέες Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών θα στοχεύσουν στη διαχείριση της «μεγάλης φοροδιαφυγής», αφού η λεγόμενη «μικρή φοροδιαφυγή», με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ, περιορίζεται δραστικά. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα ΔΕΟΣ θα διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και έρευνες σε υποθέσεις υψηλού φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων «μαύρου χρήματος», απόκρυψης εισοδημάτων και τζίρου, λαθραίας διακίνησης προϊόντων, απάτες ΦΠΑ.

Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» πιο άμεσα και αποτελεσματικά τις διαδικασίες διοικητικής συνδρομής και ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες, ενώ θα έχει πρόσβαση σε όλα τα νέα ελεγκτικά εργαλεία, αντλώντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες και στοιχεία για το φορολογικό ή ακόμη και το τραπεζικό προφίλ των ελεγχόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση στην πρώτη γραμμή θα μπουν επιχειρήσεις και κλάδοι με μεγάλο μερίδιο στην πίτα της οικονομικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΟΣ, η οποία θα επωμιστεί σύντομα μεγάλο μέρος του φορτίου των ελέγχων ειδικού ενδιαφέροντος, θα συντονίζει τους ελέγχους άμεσα και σε 24ωρη βάση, στοχεύοντας σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου, με τον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ να εξασφαλίζει ήχο και εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τις επιχειρήσεις στο πεδίο, παρακολουθώντας με εικόνα από drones και ανιχνεύοντας το στίγμα πλωτών μέσων και βυτιοφόρων (GPS). Το στρατηγείο της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας βρίσκεται στα Σεπόλια, στο κτίριο της Υπηρεσίας Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, όπου μεταφέρεται και η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος η ΑΑΔΕ βάζει στο φουλ τις μηχανές των ελέγχων, αφού, και με βάση το σχέδιο δράσης της, στοχεύει σε:

1) Είσπραξη συνολικών εσόδων ύψους 71,604 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • 26,645 δισ. ευρώ από ΦΠΑ,
  • 25,519 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος,
  • 19,440 δισ. ευρώ από λοιπές κα τηγορίες φόρων και άλλες πηγές.

2) Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ των ενεργών υπόχρεων σε ποσοστό τουλάχιστον 98%. 60.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό τη συμμόρφωση φορολογουμένων.

3) Υποβολή 6.000 επιπλέον δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

4) Ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών τουλάχιστον 85% για ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και φόρους ιδιοκτησίας. 5) Πραγματοποίηση τουλάχιστον 60.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό τη συμμόρφωση φορολογουμένων.

6) Επιστροφές φόρων συνολικού ποσού 7,529 δισ. ευρώ.

7) Διενέργεια τουλάχιστον 184.100 ελέγχων. Φέτος προβλέπεται να διενεργηθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 184.100 έλεγχοι και έρευνες αντιμετώπισης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

8) Καταλογισμοί φόρων και προστίμων ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από διενεργηθέντες ελέγχους και διασταυρώσεις, εκ των οποίων:

  • τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχων και
  • τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ενδοομιλικών συναλλαγών.

9) Εισπραξιμότητα τουλάχιστον 33% επί των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων από το Κέντρο Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕ ΜΕΦ), 30% από τα ΕΛΚΕ και 20% από τις ΔΟΥ.

10) Εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% των διενεργηθέντων μερικών επιτόπιων ελέγχων (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ. 11) Διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων επί «φρέσκων» υποθέσεων, σε ποσοστό 80% επί του συνόλου των πλήρων και μερικών ελέγχων.

Οι στόχοι για τα ληξιπρόθεσμα

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες, για το τρέχον έτος τέθηκαν οι ακόλουθοι στόχοι:

  1. Τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ εισπράξεις έναντι των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης (των οφειλών που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2024).
  2. Εισπραξιμότητα 33% επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών που βεβαιώνονται εντός του 2025.
  3. Τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ εισπράξεις να προέρχονται από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις, μέσω της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ).
  4. 10 δισ. ευρώ χαρακτηρισμός ως ανεπίδεκτων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.
  5. Ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της φορολογικής διοίκησης 71% και 70% για οφειλέτες τελωνειακής διοίκησης.