Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις, «βλέπει» το ΔΝΤ.
Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα για φέτος και την επόμενη χρονιά και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, θα κινηθεί πτωτικά υποχωρώντας κάτω από το 10% τόσο φέτος όσο και το 2026. Ο στόχος για πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, το Ταμείο εκτιμά ότι θα επιτευχθεί το 2026, για την Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2025 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2%. Όσον αφορά το 2026, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2025, στο 1,8%. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι χαμηλότερες έναντι των εκτιμήσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς με βάση τον προϋπολογισμό του 2025 η ελληνική οικονομία φέτος εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος.
Στην ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8% και στο 1,2% το 2026.
Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2025 θα διαμορφωθεί στο 2,4%, στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί λίγο υψηλότερα σε σχέση με την ευρωζώνη δηλαδή στο 2,1% έναντι 1,9% στην ευρωζώνη.
Όσον αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα έτη, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 10%. Πιο συγκεκριμένα η ανεργία θα μειωθεί στο 9,4% φέτος και στο 9% το 2026.
Διαβάστε ακόμη:
- S&P: Πώς ήρθε η αναβάθμιση κόντρα στο ταραχώδες περιβάλλον – Ποιες «σκιές» επισημαίνει ο οίκος
- ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 4,8%
- Το ΔΝΤ εκπέμπει SOS για την παγκόσμια οικονομία: Νέα φάση αστάθειας – Τι βλέπει για εμπόριο, τιμές ενέργειας