Την ανάδειξη του Κάθετου Διαδρόμου σε βασική όδευση για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας επιδιώκουν οι αρμόδιοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του σε σχέση με άλλους διαδρόμους.
Ειδικότερα, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση της συνάντησης που πραγματοποίησαν οι εμπλεκόμενοι διαχειριστές στο περιθώριο του «6ου Budapest LNG Summit» τη Δευτέρα 14 Απριλίου, το εν λόγω project εμφανίζεται λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι άλλων οδεύσεων που δυνητικά μπορούν να εξυπηρετήσουν τη διαμετακόμιση αερίου προς την Ουκρανία και να καλύψουν τις ανάγκες αναπλήρωσης των αποθηκών.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η όλη συζήτηση διεξάγεται στο φόντο των σημαντικών αναγκών που εμφανίζει η Ουκρανία για το γέμισμα των αποθηκών αερίου, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χειμώνα, διαμορφώνοντας «διάρκεια» στο ενδιαφέρον για τη διαμετακόμιση του καυσίμου προς την περιοχή.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία προμηθεύεται φυσικό αέριο πρωτίστως από Ουγγαρία και Σλοβακία και δευτερευόντως από την Πολωνία, με το κόστος διαμετακόμισης στη διαδρομή Ελλάδα – Ουκρανία να παραμείνει πολύ υψηλό για να συγκινήσει αναλόγως τους traders και τις εταιρείες αερίου να ασχοληθούν. Αξίζει να σημειωθεί, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές που συνομίλησαν με τη «Ν», ότι το σύνολο των διαχειριστών συμμερίζεται την προβληματική του κόστους, γεγονός που με τη σειρά του υποδηλώνει τόσο την ενιαία αντίληψη που μοιράζονται μεταξύ τους οι διαχειριστές όσο και την πρόθεσή τους να προσανατολίσουν τις ενέργειές τους στοχευμένα.
Τεχνικά θέματα
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τη συζήτηση απασχόλησαν και μια σειρά τεχνικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κάθετου Διαδρόμου. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώνεται σχετικά, προχωράει το θέμα της εναρμόνισης της ποιότητας του φυσικού αερίου και του LNG σε όλα τα δίκτυα που συναποτελούν τον Κάθετο Διάδρομο, πράγμα που συνιστά βασική προϋπόθεση για τη διαμετακόμιση του καυσίμου σε όλο το μήκος από την Ελλάδα μέχρι και την Ουκρανία.
Εν συνόλω οι διαχειριστές δεσμεύτηκαν στην επιτάχυνση των έργων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημεία κορεσμού που σήμερα εντοπίζονται σε διάφορα κομμάτια του Κάθετου Διαδρόμου και δυσχεραίνουν το όλο σχέδιο προώθησης ποσοτήτων από τον Νότο προς τον Βορρά. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ελλείψει χρηματοδότησης τα έργα γνωρίζουν καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, όπως για παράδειγμα στο σχέδιο αύξησης της δυναμικότητας στα σύνορα Ρουμανίας-Ουγγαρίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, τα στελέχη των διαχειριστών συζήτησαν πιθανές πηγές χρηματοδότησης, με νεότερες ενέργειες να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Η Κομισιόν στηρίζει την πρωτοβουλία
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «Ν», ότι η Κομισιόν στηρίζει την πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου με την ανάλογη προσαρμογή των υφιστάμενων υποδομών, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την ώρα για πρόσθετη χρηματοδότηση έργων.
Την ίδια στιγμή, Ελλάδα και Βουλγαρία προχωρούν μια σειρά έργα που αναμένεται να συμβάλουν στη διαμόρφωση του Κάθετου Διαδρόμου στο πλαίσιο των δεκαετών πλάνων ανάπτυξης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου που έχουν εκπονήσει και υλοποιούν.
Μιλώντας στην 6η Σύνοδο LNG της Βουδαπέστης, ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz Vladimir Malinov δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η Βουλγαρία πρόκειται να αυξήσει τη δυναμικότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ελλάδα κατά 50% από τον Ιανουάριο του 2026. Αυτή η βελτίωση θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).