Tην προσπάθεια της κυβέρνησης να απελευθερώσει «το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό δυναμικό από κάθε ευρώ που έρχεται μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομία» ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, προλογίζοντας την παρουσίαση του απολογισμού του α’ τριμήνου για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου.
Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι στην παρουσίαση για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της κοινωνίας. Κατά τις συνεδριάσεις των άτυπων Eurogroup και το ECOFIN της προηγούμενης εβδομάδας συζητήσαμε θέματα όπως η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, οι δασμοί και το ψηφιακό ευρώ. Σήμερα, πάλι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου συζητάμε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία εντάσσονται στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο, την ίδια ευρύτερη συζήτηση» ανέφερε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και τόνισε:
«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και το άλλο το πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε – να ”ξεκλειδώσουμε” θύλακες ανάπτυξης είτε με αφαίρεση εμποδίων και γραφειοκρατίας, είτε μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και την ομάδα του για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει. Η κουλτούρα του Ταμείου Ανάκαμψης, το ”πάντρεμα” και η στόχευση των μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι κάτι που ευρύτερα προσπαθεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο. Στο σύνολο της δουλειάς μας προσπαθούμε να απελευθερώνουμε το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό δυναμικό από κάθε ευρώ που έρχεται μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομία. Αυτή θα είναι και η φιλοσοφία μας γενικότερα το επόμενο διάστημα: η βέλτιστη δυνατή στόχευση για να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Φυσικά, ταυτόχρονα καλούμαστε να αφαιρούμε εμπόδια. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι πολλά τα εμπόδια που ακόμα και σήμερα συναντά κανείς από περιττές γραφειοκρατίες και την κακονομία στη χώρα μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε μία αποστολή: να μπορέσουμε να τα μειώσουμε.
Απλώς να αναφέρω σε σχέση με αυτό ότι και στο Eurogroup και στο ECOFIN συζητήσαμε για το πώς μπορούν να αφαιρεθούν, στο πλαίσιο των εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα, εμπόδια ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας απασχόλησε, όμως, και είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο Συμβούλιο, ότι έχουμε εμπόδια μέσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: περιττές γραφειοκρατίες, περιττές διαδικασίες τις οποίες πρέπει να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε και, έτσι, το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων θα κάνουμε αυτή τη δουλειά. Να πω για ακόμα μια φορά ευχαριστώ στον Νίκο, στην ομάδα του, σε όλους τους παρευρισκόμενους και ένα μεγάλο μπράβο και να τονίσω ότι σταδιακά φαίνεται και η αξία της μεταρρύθμισης του να έρθει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο Υπουργείο Οικονομικών, να είναι μαζί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορεί με πολύ συντονισμένο τρόπο να υποστηριχθεί η οικονομική πολιτική».
Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, συνεχάρη τους εμπλεκόμενους στην υλοποίηση των προγραμμάτων «για την εξαιρετική δουλειά και το μετρήσιμο αποτέλεσμα», και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Το πρώτο τρίμηνο του 2025, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, σε αντίθεση με τις αναταράξεις διεθνώς, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών -μελών της Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, πόρων οι οποίοι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη συνέχιση της ανάπτυξης με ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, για πρώτη φορά στη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2021- 2027, η χώρα βρίσκεται στη 2η θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.. Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε μια ακόμα θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το 5ο αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα 21,3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 59% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου ”Ελλάδα 2.0” να φτάνει στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία, με παρεμβάσεις που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας.
ΑΠΕ – ΜΠΕ