Skip to main content

Θανάσης Κοντογεώργης: Χρειάζεται δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης, υπάρχουν ανισότητες ακόμα και σε επίπεδο νομού

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Παρέμβαση του Θανάση Κοντογεώργη, υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κατα η διάρκεια ομιλίας στο Φόρουμ των Δελφών

Η ελληνική περιφέρεια, οι προοπτικές ανάπτυξής της μέσα από μετρήσιμους στόχους, καλύτερη διαχείριση πόρων, και στοχευμένη στρατηγική που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόσο τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή, αλλά και τις υπηρεσίες, βρέθηκε στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσά που έχουν δαπανηθεί για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, σχολιάζοντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματα προκαλούν προβληματισμό.

«Έχουν γίνει βήματα, αλλά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Κάτι δεν έχει πάει καλά. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης. Υπάρχουν ανισότητες ακόμα και σε επίπεδο νομού» τόνισε ο κ. Κοντογεώργης και συμπλήρωσε λέγοντας πως «δεν υπήρχε κουλτούρα περιφερειακής οπτικής. Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στη χώρα -γιατί ευκαιρίες θα υπάρξουν- ώστε να αξιοποιήσουμε γρήγορα πόρους γιατί τα θέματα είναι πραγματικά επείγοντα».

«Δυναμικοί οργανισμοί» οι Περιφέρειες

Από την πλευρά των επιμέρους περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός σημείωσε πως «οι Περιφέρειες είναι «δυναμικοί οργανισμοί με κοινά προβλήματα αλλά και ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα, να αξιοποιήσουμε τους πόρους και να δυναμώσουμε το αποτύπωμά μας».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναλογικά τα περισσότερα μνημεία UNESCO, αλλά μόλις το 2% του τουρισμού της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Πτωχό χρειάζεται και προβολή για τουρισμό και εξωστρέφεια. Παράλληλα η περιοχή έχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα, πολύ μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων που βιώνουν φτώχεια και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υποδομές, που αφορούν το νερό και τη διαχείρισή του, τα σχολεία, τα κέντρα υγείας και τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Στο τέλος του 2026 το σύστημα θα αντέχει 40% του Daniel»

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας στάθηκε στο γεγονός πως τα αρχικά σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης έγιναν χωρίς να λάβουν υπόψιν τα παγκόσμια γεγονότα που θα προέκυπταν.

«Τα περιφερειακά προγράμματα της Θεσσαλίας όπως και όλων είχαν μια στρέβλωση. Σχεδιάστηκαν δίχως να λάβουν υπόψιν τη μετά – covid εποχή.  Σχεδιάστηκαν το 2021. Δεν ήξεραν για το ουκρανικό και εμείς είχαμε και τον Ντάνιελ», σημείωσε. Ο ίδιος τόνισε πως στη Θεσσαλία ιεραρχείται η επισκευή ή ανακατασκευή υποδομών που κατέστρεψε η κακοκαιρία Daniel, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σε γενικές γραμμές κινούμαστε στο να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση των καταστροφών. Τουλάχιστον σε ένα μέρος τους γιατί δεν υπάρχει μαγικό ραβδί».

Όσο για την πορεία του εν λόγω σχεδιασμού, «αυτή η προσπάθεια πιστεύω ότι με τον προγραμματισμό μας, στο τέλος του 2026 το σύστημα θα αντέχει 40% του Daniel. Θα φτάσουμε το 78%-80% θα έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αλλά δεν υπάρχει μαγικός τρόπος όταν για 30 χρόνια αυτά τα πράγματα δεν έγιναν. Θέλει υπομονή μεθοδικότητα και χρόνο».

«Μικρογραφία της χώρας η Στερεά»

Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει μεγάλη σημασία στη στήριξη των επενδύσεων, ενώ δίνει έμφαση σε καινοτόμα, γυναικεία, νεανική και κοινωνική – συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό.

Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς του τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Στερεά είναι μια μικρογραφία της χώρας. Ό,τι μπορείς να βρεις στην Ελλάδα το βρίσκεις και στη Στερεά. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε πολυδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης. Έχουμε τα Οινόφυτα, τον μεγαλύτερο θύλακα μεταποίησης της χώρας. Έχουμε πρωτογενή παραγωγή, έχουμε το 35% του εγχώριου κρέατος».

Έρχονται ειδικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Για επαναπροσδιορισμό των πολιτικών με έμφαση στον αγροτικό τομέα που αφορά την ελληνική περιφέρεια αλλά και την Ευρώπη έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, τονίζοντας πως είναι η τέλεια ευκαιρία να παράγει τα δικά της προϊόντα και να στηριχτεί στις δικές της αγορές.

Αναφερόμενος στους δασμούς ο κ. Τσιάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πλήθος αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο, το κρασί και η φέτα που επηρεάζονται, αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξουν στο μέλλον ειδικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε περίπτωση που διακοπούν οι εισαγωγές από την Ελλάδα και από άλλα μεσογειακά κράτη, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της Αμερικής. Κατά συνέπεια, αναμένεται να ακολουθήσει ένα διάστημα διαλόγου με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγωγών σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.