Skip to main content

Ματίας Κόρμαν στο Φόρουμ των Δελφών: Ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις η Ελλάδα – Πού πρέπει να ποντάρει

«Εμείς διαμορφώνουμε το μέλλον μας... Υπάρχουν ακόμη περιθώρια αισιοδοξίας»

Στη σημασία της τεκμηριωμένης πολιτικής και της ανάγκης στρατηγικής δράσης αναφέρθηκε από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα φαταλιστικό στις προοπτικές και το μέλλον μας – εμείς το διαμορφώνουμε».

Ο Ματίας Κόρμαν επεσήμανε ότι το Φόρουμ προσφέρει τη δυνατότητα για στοχασμό και συντονισμό, «ώστε να δούμε πώς θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον».

Ανατρέχοντας στην ιστορική αποστολή του ΟΟΣΑ, σημείωσε ότι επί 64 χρόνια, ο Οργανισμός προσφέρει εργαλεία πολιτικής που βασίζονται σε δεδομένα και τεκμήρια, ενισχύοντας την ικανότητα λήψης βέλτιστων αποφάσεων. «Η αποστολή μας είναι διαρκής: να προσφέρουμε καλύτερες πολιτικές μέσω της γνώσης, των αριθμών και των αποδείξεων».

Ολοένα και πιο δύσκολες οι προβλέψεις

Υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες, λόγω της πολυπλοκότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Ανέφερε ότι τον Ιούνιο ο ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις επιπτώσεις από τους δασμούς, προβλέποντας ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ειδικά για την Ελλάδα, σημείωσε ότι πρόκειται για μια μικρή και εξωστρεφή οικονομία, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις διεθνείς διακυμάνσεις, τόσο ως προς την ανάπτυξη όσο και ως προς τον πληθωρισμό. Ωστόσο, εκτίμησε ότι σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μπορεί να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές και επενδυτικές προοπτικές.

Ανάγκη για συνεχή επένδυση στην καινοτομία

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η Ε.Ε. να ενισχύσει περαιτέρω το πλαίσιο της ενιαίας αγοράς, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου –όπως είπε– υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Τόνισε τη σημασία της συνεχούς επένδυσης στην καινοτομία, και ειδικότερα της διάχυσης και υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού.

Κλείνοντας, αναγνώρισε ότι επικρατεί ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, αλλά πρόσθεσε με έμφαση ότι «υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία». «Διαθέτουμε τα εργαλεία για να θέσουμε σήμερα τα θεμέλια ενός καλύτερου κόσμου – τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε», δήλωσε.

Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς