Skip to main content

Ανάλυση Reuters: Ο κίνδυνος της ύφεσης φέρνει ταχύτερη μείωση επιτοκίων για την ΕΚΤ

REUTERS/Jana Rodenbusch

Η αναταραχή στην αγορά είναι τόσο μεγάλη, η ύφεση είναι πλέον μια υπαρκτή πιθανότητα και η υποστήριξη της ανάπτυξης θα μπορούσε σύντομα να γίνει ανησυχία πολύ μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

Οι κλυδωνισμοί που προκαλούν στην παγκόσμια αγορά οι δασμοί Τραμπ εδραιώνουν τα επιχειρήματα για μια νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, ενώ συνηγορούν και σε ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση που θα προκαλέσουν οι δασμοί, μαζί με τις επιπτώσεις από την αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να επιβαρύνουν τόσο τις τιμές που πιθανότατα θα αντισταθμίσουν τον πληθωριστικό αντίκτυπο τυχόν αντιποίνων από την ΕΕ, λένε οικονομολόγοι.

Οι αγορές βλέπουν τώρα πιθανότατα δύο μειώσεις επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπαρκτή πιθανότητα η ύφεση

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, υποχώρησαν και πάλι τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ύφεση στο μπλοκ και νομισματική χαλάρωση για την αντιμετώπισή της.

Δεν συναινούν όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ για το τι σημαίνει όλη η καταιγίδα Τραμπ μακροπρόθεσμα. Ωστόσο η τροχιά αυτής της στιγμής καθιστά τη μείωση των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας σχεδόν σίγουρη. Και τα επιτόκια θα μπορούσαν να πέσουν πολύ πιο πολύ φέτος από ό,τι πιστεύαμε νωρίτερα, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πληθωρισμό 2%.

Στην πραγματικότητα, η αναταραχή στην αγορά είναι τόσο μεγάλη, η ύφεση είναι πλέον μια υπαρκτή πιθανότητα και η υποστήριξη της ανάπτυξης θα μπορούσε σύντομα να γίνει ανησυχία πολύ μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

Μείωση σε κάθε συνάντηση

«Πρέπει να ρίχνουν τα επιτόκια σε κάθε συνάντηση, μόνο και μόνο λόγω της αβεβαιότητας», δηλώνει ο Φρέντερικ Ντουκροζέ της Pictet Wealth Management. «Δεν υπάρχει ένδειξη αύξησης της πληθωριστικής πίεσης μακροπρόθεσμα».

Μια σειρά σημαντικών προσωπικοτήτων και τραπεζιτών της ΕΚΤ, (Pierro Cipollone, Francois Villeroy de Galhau, Γιάννης Στουρνάρας), ζήτησαν όλοι περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο τρέχον περιβάλλον και κανένα από τα «γεράκια» δεν αντέδρασε.

Μιλώντας κατ’ ιδίαν, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφισβητούν ακόμη και την πρόβλεψη της ίδιας της ΕΚΤ ότι οι δασμοί συν τα αντίποινα της ίδιας της ΕΕ θα μειώσουν την ανάπτυξη μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το πρώτο έτος και υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος.

Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν ακόμα χαμηλότερα τη Δευτέρα, τα ομόλογα υπέστησαν πιέσεις, ο χρυσός μειώθηκε και οι τιμές του μακροπρόθεσμου πληθωρισμού έπεφταν, ένας συνδυασμός κινήσεων της αγοράς υποδηλώνει ότι τώρα αναμένεται ύφεση.

Προτεραιότητα οι δασμοί αλλά..

Η ΕΕ δίνει -προς το παρόν- προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις της επί των αντιποίνων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πιο επιθετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, μιλώντας κατ’ ιδίαν, υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως υποτιμά τον πληθωριστικό αντίκτυπο των δασμολογικών μέτρων και ότι η πρόβλεψή της για βραχύβια επίπτωση των δασμών στο επίπεδο των τιμών μπορεί να είναι άκυρη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δασμοί σημαίνουν λιγότερο εμπόριο, υψηλότερα κόστη, και τελικά υψηλότερο πληθωρισμό μακροπρόθεσμα, όπως συνέβαινε στις δεκαετίες πριν από την παγκοσμιοποίηση.