Το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (ΕΛΣ) και η Κινεζική Λαϊκή Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη (ΚΛΠΣΔ), που επίσης αποκαλούνται «τα Δύο Συνέδρια», τα οποία διεξάγονται στο Πεκίνο κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αποτελούν σημαντικό γεγονός στην πολιτική ζωή της Κίνας, καθώς όχι μόνο καθορίζουν την οικονομική στρατηγική και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Κίνας, αλλά και εκπέμπουν μια σειρά μηνυμάτων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο. Το 2025 τα Δύο Συνέδρια ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, ανοίγοντας και πάλι ένα παράθυρο μέσα από το οποίο ο κόσμος μπορεί να γνωρίσει την Κίνα και να νιώσει τον ισχυρό παλμό της ανάπτυξής της.
Αναδεικνύεται η «διακυβέρνηση» της Κίνας. Η λέξη «δημοκρατία» προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά και έχει γίνει κοινή επιδίωξη όλης της ανθρωπότητας. Τα Δύο Συνέδρια είναι μια από τις σημαντικότερες πρακτικές της «λαϊκής δημοκρατίας συνολικής διαδικασίας» στην Κίνα. Φέτος σχεδόν 3.000 βουλευτές του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και περισσότερα από 2.000 μέλη της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης από όλα τα μέρη της χώρας και όλα τα κοινωνικά στρώματα συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο. Περίπου το 40% των βουλευτών είναι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, αγρότες και επαγγελματίες, εκ των οποίων το 15% είναι από εθνικές μειονότητες. Τα μέλη της ΚΛΠΣΔ προέρχονται από 34 διαφορετικές πολιτικές ομάδες και καλύπτουν 56 εθνοτικές ομάδες, εκ των οποίων πάνω από το 60% δεν είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι βουλευτές και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι μεταφέρουν τα μελήματα του λαού στην υψηλότερη πλατφόρμα διαβούλευσης για να ακούγονται, αλλά και να διευθετούνται με αποτελεσματικότητα. Το 2024 το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας εγκαίρως διευθέτησε 8783 συμβουλές από βουλευτές και 4813 προτάσεις της ΚΛΠΣΔ, προτάσεις και συμβουλές οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια των Δύο Συνέδριων, και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% του συνόλου. Υιοθέτησε συνολικά περισσότερες από 5.000 γνώμες και προτάσεις και εισήγαγε περισσότερες από 2.000 σχετικές πολιτικές και μέτρα. Η «λαϊκή δημοκρατία συνολικής διαδικασίας» της Κίνας είναι ευρεία, γνήσια και λειτουργική και εκφράζει πλήρως και αποτελεσματικά τη λαϊκή βούληση.
Αναδεικνύεται η «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Το 2024 το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5%, με τη χώρα να συνεισφέρει το 30% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ταξίδια των Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό ανήλθαν στα 146 εκατομμύρια. Οι ηλεκτρονικές λιανικές πωλήσεις έφτασαν τα σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, με τη χώρα να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο επί 12 συναπτά έτη. Η Κίνα καταλαμβάνει την 11η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, με κοινωνικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη που ανέρχονται σε περίπου 46 εκατομμύρια ευρώ. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά υπερταχείες που αναπτύσσουν ταχύτητες των 400 χιλιομέτρων την ώρα και προσφέρουν τη δυνατότητα να δει κανείς τη μισή Κίνα μέσα σε μία ημέρα. Από το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Black Myth: Wukong» έως το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Deepseek, από το αεροσκάφος τύπου C919 έως τα ηλεκτρονικά οχήματα που καθοδηγούν τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία και οι έξυπνες λύσεις έχουν γίνει λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται με συχνότατα για να περιγραφεί η οικονομία της Κίνας. Το 2025 η Κίνα θα συνεχίσει να έχει ως στόχο της οικονομική ανάπτυξη γύρω στο 5%, εστιάζοντας στην τόνωση της κατανάλωσης, στην ενίσχυση των εισοδημάτων του λαού, στην ανάπτυξη νέας παραγωγικότητας και στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Θα εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα πολύ μεγάλης διάρκειας και ύψους περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την αντικατάσταση των παλαιών καταναλωτικών προϊόντων με νέα, και θα καλλιεργήσει νέες και μελλοντικές βιομηχανίες, όπως οι εμπορικές διαστημικές πτήσεις, η οικονομία χαμηλού υψομέτρου, η κβαντική τεχνολογία και το 6G, ενώ θα αναπτύξει και ηλεκτρικά οχήματα με έξυπνη σύνδεση στο δίκτυο, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη, και τα έξυπνα ρομπότ, για να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία.
Αναδεικνύεται και η «αποφασιστικότητα» της Κίνας για συνεργασία. Το 2024 η Κίνα εφάρμοσε μια σειρά νέων μέτρων για το άνοιγμα προς τα έξω, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση προσφέροντας νέες ευκαιρίες στον κόσμο μέσα από τη δική της ανάπτυξη. Παραχώρησε μηδενικούς δασμούς σε 43 λιγότερα ανεπτυγμένες χώρες με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις. Κατάργησε πλήρως τους περιορισμούς στην πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης. 59.000 νέες επιχειρήσεις συστάθηκαν με ξένες επενδύσεις, ετήσιος ρυθμός αύξησης 9,9%. Επίσης κατάργησε μονομερώς την υποχρέωση θεωρήσεως εισόδου για 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ενώ η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει αντιξοότητες και εμπόδια, η Κίνα εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα – ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα εμμείνει στο άνοιγμα προς τα έξω χωρίς να αμφιταλαντεύεται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσφέρουμε ένα πρώτης τάξεως επιχειρηματικό περιβάλλον που θα είναι προσανατολισμένο στην αγορά, στο κράτος δικαίου και στην παγκοσμιοποίηση. Θα προωθήσουμε την ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Θα ενισχύσουμε την κατασκευή υπερπόντιων αποθηκών. Θα επεκτείνουμε τις εισαγωγές ποιοτικών υπηρεσιών. Θα προωθήσουμε την υψηλής ποιότητας υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», και θα πολλαπλασιάσουμε τα σημεία σύγκλισης με τις άλλες χώρες για την προαγωγή της κοινής ευημερίας.
Ποια οφέλη μπορούν να έχουν τα Δύο Συνέδρια της Κίνας για την σινοελληνική συνεργασία; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί κυρίως τους Έλληνες μας φίλους. Η Κίνα και η Ελλάδα είναι συνολικοί στρατηγικοί εταίροι με ευρείες προοπτικές και τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη ομάδα μεσαίου εισοδήματος στον κόσμο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης εμπορευμάτων στον κόσμο για δέκα συνεχόμενα χρόνια. Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα της, όπως το ελαιόλαδο, ο κρόκος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απολαμβάνουν εξαιρετική φήμη στην Κίνα. Η Κίνα χαιρετίζει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα και είναι πρόθυμη να εξετάσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, στις μεταφορές, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Οι δύο χώρες έχουν πλούσιους τουριστικούς πόρους και οι λαοί τους ανέκαθεν έτρεφαν φιλικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Με την επικείμενη επέκταση των απευθείας πτήσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας και τη λήψη μέτρων που διευκολύνουν τις μετακινήσεις των δύο λαών, η τουριστική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας σίγουρα θα αναβαθμιστεί.
Όπως λέει ένα ελληνικό ρητό, «η ισχύς εν τη ενώσει». Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να μοιράζεται με την Ελλάδα τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του κινεζικού εκσυγχρονισμού, ενώνοντας τα χέρια για την εμβάθυνση της έμπρακτης συνεργασίας προκειμένου να δημιουργήσουμε από κοινού ένα και λαμπρό μέλλον ευημερίας!